Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT BG

IP/08/1342

Bruxelles, 18 septembrie 2008

Norme în domeniul telecomunicațiilor: Italia, Bulgaria și România au încălcat dreptul comunitar în ceea ce privește serviciul 112

În cadrul unei noi runde de proceduri privind încălcarea dreptului comunitar în domeniul telecomunicațiilor, Comisia Europeană, în calitate de gardian al tratatelor, a decis astăzi să inițieze o procedură judiciară împotriva Italiei privind eficacitatea numărului unic european pentru apeluri de urgență 112. Comisia a trebuit, de asemenea, să defere Bulgaria și România Curții Europene de Justiție pentru inaccesibilitatea serviciului 112 și pentru lipsa informațiilor privind localizarea apelantului în ceea ce privește apelurile către 112.

„Cu toate că atât Bulgaria, cât și România au depus eforturi pentru instituirea numărului unic european pentru apeluri de urgență 112, nu ne putem declara multumiți atunci când este în discuție siguranța cetățenilor noștri. Orice întârziere înregistrată în implementarea serviciului 112 poate pune în pericol viața și sănătatea călătorilor. Solicit României și Bulgariei să implementeze integral și rapid serviciul 112”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru telecomunicații. „Insist, de asemenea, ca Italia să se asigure că toate apelurile către 112 sunt prelucrate de toate centrele de preluare a apelurilor la fel de eficient ca și apelurile către alte numere de urgență naționale, astfel încât cetățenii europeni să beneficieze de ajutorul de care au nevoie.”

Normele europene în domeniul telecomunicațiilor prevăd obligația statelor membre de a se asigura că numărul unic european pentru apeluri de urgență 112 poate fi apelat gratuit de pe întreg teritoriul național de la orice tip de telefon. Ele trebuie, de asemenea, să se asigure că apelurile către numărul 112 sunt preluate și prelucrate eficient, precum și că operatorii furnizează serviciilor de urgență informații referitoare la localizarea apelantului.

Comisia trimite astăzi o scrisoare de notificare formală Italiei, referitoare la eficacitatea cu care sunt prelucrate și preluate apelurile către serviciul 112. Diferitele sisteme de intervenție de urgență din multe state membre, inclusiv Italia, în special poliția, ambulanța, serviciile de pompieri și de salvare utilizează sisteme separate de centre de preluare a apelurilor, care pot fi accesate la numere de telefon diferite. Aceste state membre trebuie să se asigure că apelurile către serviciul 112 sunt prelucrate și preluate într-un mod la fel de eficace ca și apelurile efectuate către alte numere de urgență naționale. Acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în Italia, deoarece centrele de preluare a apelurilor ale serviciilor de urgență însărcinate cu recepționarea apelurilor efectuate către serviciul 112 transferă apelanții către centrele altor servicii de urgență solicitate.

Astăzi, Comisia a decis de asemenea să defere Bulgaria și România Curții Europene de Justiție. Înainte de a se ajunge la această etapă, s-au transmis scrisori oficiale de notificare Bulgariei, în octombrie 2007 (IP/07/1530) și României, în noiembrie 2007 (IP/07/1785). În aprilie 2008 s-au transmis ambelor țări avize motivate – ultimul „avertisment” în cadrul acestei proceduri – referitoare la funcționarea corespunzătoare a serviciului 112 (IP/08/519). În Bulgaria, serviciul 112 nu este încă funcțional la nivel național. În România, nu se furnizează pentru toate apelurile (IP/08/358) informații referitoare la localizarea apelantului, care ajută serviciile de urgență să găsească victimele accidentelor. Cu toate acestea, având în vedere eforturile depuse în prezent în ambele state membre pentru ca serviciul 112 să devină complet funcțional până la sfârșitul anului, Comisia amână cu trei luni punerea în aplicare a deciziei luate astăzi, pentru a le acorda o ultimă șansă de a remedia deficiențele semnalate. În cazul în care nu se constată conformitatea deplină în următoarele trei luni, cauzele vor fi aduse în fața Curții Europene de Justiție. „Mă aștept ca autoritățile bulgare și române să trateze cu seriozitate numeroasele angajamente politice pe care le-au luat în legătură cu garantarea funcționării complete a serviciului 112. Termenul limită pentru ca serviciul 112 să devină complet funcțional în aceste state a fost 1 ianuarie 2007, astfel încât decizia luată astăzi de a deferi ambele țări Curții de Justiție va fi pusă în aplicare fără întârziere, dacă, până la sfârșitul anului, se ivește cea mai mică îndoială că legislația comunitară nu este respectată”, a declarat Comisarul Reding.

Context:

Numărul 112 a fost introdus în 1991 pe lângă numerele de urgență naționale ca număr unic european pentru apeluri de urgență, în toate statele membre ale UE, pentru a face mai accesibile serviciile de urgență. Din 1998, statele membre sunt obligate, în temeiul normelor comunitare, să garanteze că toți utilizatorii serviciilor de telefonie fixă și mobilă pot apela gratuit serviciul 112. Din 2003, operatorii telefonici trebuie să furnizeze serviciilor de urgență informații referitoare la localizarea apelantului.

Din 2006, Comisia a inițiat procedurile de încălcare a dreptului comunitar (inclusiv această rundă) împotriva a 14 state membre pentru probleme legate de localizarea apelantului, împotriva a două state membre pentru aspecte legate de accesibilitatea serviciului 112 și împotriva unui stat membru pentru probleme legate de prelucrarea apelurilor către serviciul 112.

Opt dintre cauzele legate de localizarea apelantului au fost închise, deoarece statele membre au remediat situația. De asemenea, Comisia a fost în măsură să închidă una dintre cauzele legate de accesibilitatea serviciului 112. Curtea Europeană de Justiție a pronunțat deja hotărâri pentru două dintre cauzele de încălcare a dreptului comunitar în ceea ce privește serviciul 112, constatând o încălcare a acestuia în sensul că informațiile referitoare la localizarea apelantului au fost doar parțial disponibile în Slovacia (Hotărârea din 25 iulie 2008) sau nu au fost disponibile deloc, pentru niciun apel către serviciul 112 efectuat de la telefoane mobile în Lituania (Hotărârea din 11 septembrie). În prezent, Curtea examinează alte două cauze (Italia și Țările de Jos), iar decizia Comisiei de a deferi Polonia Curții este suspendată până la efectuarea verificărilor privind eficacitatea serviciului 112 în acest stat.

S-a inclus în anexă o prezentare a procedurilor de încălcare a dreptului comunitar.

În iunie 2008, Comisia a lansat un nou site web destinat serviciilor 112 care furnizează informații în toate limbile oficiale ale UE cetățenilor care călătoresc în UE http://ec.europa.eu/112

Pentru informații suplimentare privind procedurile de încălcare a normelor UE în domeniul telecomunicațiilor în această rundă, vă rugăm să consultați IP/08/1343 și IP/08/1344.

Anexă:

Situația la 11 septembrie 2008

Situația procedurilor de încălcare a dreptului comunitar privind serviciul 112

Member State
Availability of 112 from fixed and mobile telephones
Provision of caller location for fixed and mobile calls
Call handling and answering
AustriaBelgium

Infringement closed in 2007

Bulgaria
Infringement started in 2007
N/A
N/A
Cyprus

Infringement closed in 2006

Czech RepublicGermanyDenmarkEstoniaSpainFinlandFranceGreece

Infringement closed in 2007

Hungary

Infringement closed in 2007

Ireland

Infringement closed in 2006

Italy

Infringement started in 2006
Infringement started in 2008
Lithuania

ECJ judgment of 11 September 2008 finding infringement of the applicable EU law

Luxembourg

Infringement closed in 2006

Latvia

Infringement closed in 2008

MaltaNetherlands

Infringement started in 2006

Poland
Infringement closed in 2005
Infringement started in 2006, procedure currently suspended pending verification of the practical functioning of the caller location system

Portugal

Infringement closed in 2007

Romania

Infringement started in 2007

SwedenSloveniaSlovakia

ECJ judgment of 25 July 2008 finding infringement of the applicable EU law

United Kingdom
Side Bar