Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1305

Brüsszel, 2008. szeptember 10.

EU időközi előrejelzések: a vártnál egyértelműbb lassulás

A gazdasági növekedés az Európai Unióban ebben az évben várhatóan 1,4%-ot tesz ki (1,3%-ot az euróövezetben) – ez körülbelül ½ százalékponttal alacsonyabb az áprilisban előrejelzett mértéknél. A tavaszi előrejelzésben azonosított főbb kockázatok megvalósultak, mélyült a pénzügyi nyugtalanság, a nyersanyagárak a magasba szöktek és a számos lakóingatlan-piacot ért sokk tovább terjedt. Az átlagos infláció ebben az évben az EU-ban várhatóan 3,8%-ot, az euróövezetben 3,6/%-ot tesz majd ki a nyersanyagárak tovább folytatódó erős emelkedése miatt. Ez felfelé történő kiigazítást jelent, ugyanakkor ez fordulópont lehet az infláció számára, ahogy a következő hónapokban az energia- és élelmiszerárak múltbeli emelkedésének hatása fokozatosan elhalványul.

“A pénzügyi piacok egy éve fennálló nyugtalanságának folytatódása, az energiaárak majdnem megduplázódása ugyanezen időszak során, és az egyes lakóingatlan-piacokon végbemenő korrekció hatott a gazdaságra, bár az olaj- és egyéb nyersanyagárak közelmúltbeli csökkenése és az euró átváltási árfolyamának lazulása bizonyos enyhülést jelentett. E nehéz és bizonytalan környezetben tanulnunk kell múltbeli hibáinkból és szilárdan tartanunk kell a cselekvési irányt. Annak érdekében, hogy folytatódjon a munkahelyteremtés, és jobban meg tudjunk birkózni a külső sokkhatásokkal, alapvető jelentőséggel bír az európai reformprogram előrehaladása. Fel kell gyorsítanunk az ütemterv végrehajtását, hogy segítsük a pénzügyi piacokba vetett bizalom helyreállítását és megőrizzük az államháztartásokban elért javulást annak érdekében, hogy ne növeljük a jövő generációk költségvetési terheit, amelyek már így is az idősödő népesség jelentette kihívással fognak szembenézni” – nyilatkozta Joaquín Almunia gazdasági és pénzügyi biztos.

A globális ellenszél erősödésével a második negyedévben több fejlett gazdaságban kezdett csökkenni a kibocsátás, amelyhez egyes országokban a lakóingatlan-piac válsága is hozzájárult. A GDP 0,1%-kal csökkent az EU-ban és 0,2%-kal az euróövezetben. Ez részben az első negyedéves, váratlanul erős növekedés visszahatását tükrözi, amely bizonyos mértékig átmeneti tényezők eredménye. Emellett a nyersanyagárak további emelkedése, a folytatódó pénzügyi nyugtalanság és egyes esetekben a lakóingatlan-paicot ért sokkhatás bizalomvesztéshez, a tőkeköltségek folytatódó emelkedéséhez és a fogyasztói árak inflációjának nekilódulásához vezetett, fékezve ezzel a belső keresletet.

2008-ra a Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága jelenleg az EU-ban 1,4%-os, az euróövezetben 1,3%-os növekedést jósol, amely a tavaszi előrejelzéshez képest 0,6, illetve 0,4 százalékpontos lefelé történő kiigazítást jelent. Ez a Franciaországra, Németországra, Olaszországra, Hollandiára, Lengyelországra, Spanyolországra és az Egyesült Királyságra vonatkozó, naprakésszé tett előrejelzések alapján került kiszámításra, mivel ezek az országok adják együtt az Unió GDP-jének 80%-át.

Egyre kedvezőtlenebb külső körülmények

A világgazdasági helyzet és a kilátások továbbra is szokatlanul bizonytalanok. Egy évvel a pénzügyi nyugtalanság kezdete után a nemzetközi pénzügyi rendszer helyzete még mindig törékeny, több kulcsfontosságú hitelpiacon továbbra is súlyos zavarok állnak fenn. A nyersanyagárak, különösen az energia- és élelmiszerárak 2007. utolsó negyedéve óta a magasba emelkedtek, gerjesztve az inflációt – annak ellenére, hogy az olaj- és más nyersanyagárak a nyár során korábban már lecsökkentek e magas szintről. Az üzleti és a fogyasztói bizalom jelentősen csökkent, mindkettő jóval a hosszú távú átlag szintje alá süllyedt. Míg a növekedés a fellendülőben lévő gazdaságokban eddig stabil maradt, globális gazdasági lassulás rajzolódik ki a láthatáron.

Az európai gazdaságok a pénzügyi nyugtalanság múlt nyári kitöréséig általában stabilak voltak. Az EU-ban és az euróövezetben mint térségben nem mutatkozott nagyobb egyensúlyhiány, bár ez nem minden ágazat és tagállam esetében volt így. A gazdaság viszonylag jól helyt állt, míg a pénzügyi nyugtalanság közvetlen negatív hatást gyakorolt egyes bizalomindexekre. A globális ellenszél erősödésével azonban az elmúlt negyedévek során a bizalomindexek esése egyre több ágazatra és tagállamra terjedt ki (az általános gazdasági hangulatindex különösen jelentős csökkenésével Spanyolországban és az Egyesült Királyságban). Végül a tevékenységi mutatók is gyengülni kezdtek. Különböző mutatók, így az ipari termelés, a megrendelések és a kiskereskedelmi értékesítés arra engednek következtetni, hogy az elmúlt hónapokban az EU-ban és az euróövezetben egyaránt lassult az alapul szolgáló növekedési lendület. Nemrégiben készült felmérések ezen kívül a fejlődő uniós gazdaságok kedvezőtlen kilátásaira is utalnak.

Az infláció előrejelzett enyhülése, amely a negyedik negyedévben várhatóan nagyobb mértékben támogatja majd a háztartások rendelkezésére álló jövedelmet és a fogyasztást, jelenti az egyik olyan tényezőt, amely megfordíthatja e tendenciát.

Fordulóponton az infláció

A magas nyersanyagárak általi is gerjesztett infláció az elmúlt hónapokban tovább emelkedett. Jelentősen emelkedett az energia- és az élelmiszerárak részesedése az általános inflációban, és júliusban 1,7 illetve 1,2 százalékpontot tett ki. Az általános inflációs ráta augusztusban kis mértékben lassult, az euróövezetben 3,8%-ra csökkent a júliusban jelentett rekord magasságú szintről (4,0%-ról).

Az infláció felfelé történő kiigazítása a tavaszi előrejelzés óta elért vártnál rosszabb eredményt tükrözi. Az elkövetkező hónapokban azonban fokozatosan megszűnik az energia- és élelmiszerárak múltbeli emelkedése hatása, ami arra utal, hogy az infláció fordulóponthoz kerül. A nyersanyagpiacokon jelentkező jövőbeli fejlemények, valamint a közvetlen és másodlagos hatások kezelésének képessége azonban mindkét térségben kulcsszerepet fog játszani az inflációs kilátások szempontjából.

Kockázatértékelés

A növekedési kilátásokra ható kockázatok továbbra is lefelé irányulnak. Továbbra is a nyersanyagpiacok és a pénzügyi piacok alakulása jelenti majd a növekedési kilátásokat meghatározó kulcstényezőt, és a technikai feltevések is okozhatnak kellemetlen meglepetést, mint ahogy ez a közelmúltbeli előrejelzések során is előfordult. További kockázatok rejlenek az Egyesült Államok alapul szolgáló gazdasági erejében, a protekcionista és más kereskedelemtorzító intézkedések iránti új követelésekben, de egyes uniós gazdaságok belső és külső egyensúlyhiányuk kiigazítására való képességében is. Az inflációs kilátások kockázatai valamivel kiegyensúlyozottabbnak tűnnek, bár még mindig felfelé irányulnak. Még ha a gazdasági tevékenységek élesen fognak is lassulni, a közvetlen és másodlagos hatások kockázata nem zárható ki, bár arra nincs bizonyíték, hogy ezek a hatások széles körben elterjedtek.

A részletes jelentés a következő címen érhető el:

http://ec.europa.eu/economy_finance/thematic_articles/article12054_en.htm

1. táblázat: A GDP reálnövekedése
[ ]
Megjegyzés: a negyedéves adatok munkanap szerint és időszakosan kiigazításra kerültek, az éves adatok azonban nem kiigazítottak.
2. táblázat: A fogyasztói árak inflációja
[ ]
Side Bar