Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1273

Bruselj, 27. avgusta 2008

Prvi koraki programa EU za podporo filmski industriji v svetu so vzbudili zanimanje v Aziji in Južni Ameriki

Povpraševanje po sodelovanju z evropsko filmsko industrijo je v svetu zelo veliko. Rezultati prvega razpisa za projekte v okviru nove pobude EU – pripravljalnega ukrepa MEDIA International – kažejo, da se veliko avdiovizualnih strokovnjakov po celem svetu zanima za sodelovanje z evropskim filmskim in avdiovizualnim sektorjem. EU bo zagotovila skoraj 2 milijona EUR za financiranje 18 projektov, pri katerih sodelujejo partnerji iz Kanade, Latinske Amerike, Indije, Kitajske, Južne Koreje, Japonske, Maroka, Bosne, Turčije in Gruzije. Projekti vključujejo skupno usposabljanje filmskih strokovnjakov, vzajemno promocijo filmov in sodelovanje med kinematografskimi mrežami. To bi lahko pripravilo temelje za širši program EU o filmskem sodelovanju, imenovan MEDIA MUNDUS, ki se načrtuje za leto 2011.

„Zamisel o kulturno raznolikem in inovativnem filmskem sektorju vzbuja močno željo po sodelovanju med strokovnjaki iz Evrope in tretjih držav. Pozitivni odziv na razpis Komisije za projekte je dober pokazatelj vloge EU pri podpori sodelovanja, ki lahko ustvari nove poslovne priložnosti in spodbudi evropsko avdiovizualno industrijo,“ je dejala Viviane Reding, komisarka EU za medije. „Sedanji program MEDIA že žanje velik uspeh zaradi svojega vpliva na evropski ravni, kot je na primer financiranje dobitnikov oskarjev in zlatih palm, zanimivo pa ga bo videti delovati na svetovnem prizorišču. To bo pomenilo pomembno priložnost za ljubitelje filmov, ki bodo imeli v prihodnosti več možnosti za ogled filmov s celega sveta.“

Od 33 vlog, prejetih v okviru prvega razpisa za projekte MEDIA International, je Evropska komisija izbrala 18 predlogov, ki bodo prejeli sredstva za stalno usposabljanje avdiovizualnih strokovnjakov, promocijo in distribucijo kinematografskih del ter razvoj kinematografskih mrež. Od teh projektov se jih 11 ukvarja s stalnim usposabljanjem v okviru partnerstev z Latinsko Ameriko, Indijo, Kanado, Turčijo, Ukrajino, Moldavijo in Gruzijo, ki vključujejo filme, televizijske oddaje, animirane filme, dokumentarne filme in videoigre. Tako bo na primer v okviru projekta Cartoon Connection organizirano skupno usposabljanje o razvoju in financiranju mednarodnih koprodukcijskih risanih filmov za strokovnjake iz EU, Latinske Amerike in Kanade. Primexchange je delavnica za avtorje in producente iz Indije in Evrope o financiranju in trženju avdiovizualnih del, ki poseben poudarek namenja digitalni tehnologiji.

Šest projektov, ki jih je Komisija izbrala za promocijo avdiovizualnih del, se osredotoča na spodbujanje koprodukcije, ki lahko podjetjem olajša dostop do finančnih sredstev iz tujine in novih trgov. Klub evropskih producentov bo na primer organiziral koprodukcijske delavnice na Kitajskem in v Indiji ter lokalne producente povabil k sodelovanju v dveh glavnih forumih v Evropi.

S projektom DOMLA bo organiziran mesec dokumentarnih filmov, v okviru katerega se bo 12 evropskih dokumentarnih filmov predvajalo v Čilu, latinskoameriški dokumentarni filmi pa se bodo distribuirali v Evropi. Projekt Paris je koprodukcijska prireditev za producente iz Evrope, Japonske in Južne Koreje.

In končno, projekt MEDIA International bo podprl prvo mednarodno kinematografsko mrežo, ki jo usklajuje Europa Cinemas ter vključuje 230 kinematografov v Evropi in 148 kinematografov iz ostalih delov sveta (10 v Braziliji, 7 v Južni Koreji ter 6 na Japonskem in v Argentini).

Danes sprejeti predlogi so del pripravljalnega ukrepa, imenovanega MEDIA International, za katerega je Evropski parlament decembra lani izglasoval proračun v višini 2 milijonov EUR. Njegov cilj je poiskati načine za okrepitev sodelovanja med strokovnjaki iz avdiovizualne industrije v Evropi in tretjih državah. Program MEDIA International se bo izvajal največ tri leta, njegov namen pa je pripraviti temelje za širši program MEDIA MUNDUS.

V okviru javnih spletnih posvetovanj o tem prihodnjem programu (IP/08/909) je bila 25. junija 2008 v Bruslju organizirana javna obravnava. Francosko predsedstvo EU je 8. julija organiziralo kolokvij na temo Kinematografi, Evropa, svet, da bi okrepilo zunanje avdiovizualne ukrepe EU. Na podlagi teh prispevkov bo Komisija pred koncem leta 2008 odločila o predlogu za program MEDIA MUNDUS.

Ozadje:

Obstoječi program MEDIA 2007 bo evropski avdiovizualni industriji v obdobju 2007–2013 zagotovil 755 milijonov EUR ter tako pripomogel k usposabljanju strokovnjakov ter razvoju, distribuciji in promociji njihovih del po vsej Evropi (IP/07/169).

Maja letos so štirje filmi, financirani v okviru programa MEDIA, na filmskem festivalu v Cannesu prejeli prestižne nagrade, med njimi tudi zlato palmo (film Entre Les Murs, Francija) in veliko nagrado žirije (film Gomorra, Italija) (IP/08/800). Bili so med 14 filmi, prikazanimi na festivalu v Cannesu, ki so bili razviti ali distribuirani s podporo več kot 900 000 EUR iz programa MEDIA (IP/08/741). Filmi, financirani v okviru programa MEDIA, so bili uspešni tudi na podelitvi nagrad ameriške filmske akademije, oskar je bil podeljen filmoma Ponarejevalci (Die Fälscher/Avstrija, Nemčija) ter Življenje v rožnatem (La Vie en rose, La Môme/Francija) (IP/08/298).

Razpis za predloge v okviru programa MEDIA International in seznam uspešnih kandidatov:
http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

O programu MEDIA MUNDUS:
http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

ANNEX

List of projects selected within the framework of Call for Proposals "MEDIA International 2008/1"


Lot 1: Continuous training

Project name
Coordinator
(Europe)
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
EAVE LATIN AMERICA
EAVE
(Luxembourg)
Buenos Aires Lab
(Argentina)
Development, financing and marketing workshops
86.480,00 €
CARTOON CONNNECTION
Cartoon
(Belgium)
ENCUADRE
(Argentina)
Development, financing and co production workshops
50.000,00 €
FBS-LA
Media Business School
(Spain)
LATC
(Brazil)
Workshop on development of co productions
80.000,00 €
Training for East European Film Professionals
Romanian Film sector association
IFA (Georgia), OWH TV (Moldavia), IFF Molodist
(Ukraine), ACA
(Turkey)
Workshop on financing and regional problems in Georgia
80.000,00 €
EURODOC
INTERNATIONAL
Eurodoc International (France)
-
Extension of MEDIA 2007
36.517,00 €
ACE-IPA
ACE (France)
-
Extension of MEDIA 2007
25.000,00 €
CO-PRO EUROPE/CANADA
EPI (Germany)
Atlantic Film Festival (Canada)
Co production workshops
150.000,00 €
Tareula
EGEDA (Spain)
LATC (Brazil), EGEDA (Uruguay)
Co production and marketing training
80.000,00 €
LINCT
Zelig School for documentaries (Italy)
FORMEDIA (India)
Co production workshop and internet training for documentary makers
100.000,00 €
PYGMALION INTL.
Pygmalion (UK)
EIMAGES
(India), Beirut DC (Lebanon), Hellomotion (Indonesia)
Development, financing, marketing workshops
30.000,00 €
PRIMEXCHANGE
PrimeHouse (Germany)
Goa IFF
(India)
Development, financing, marketing and new technologies workshop
60.000,00 €Lot n°2: Promotion/distribution

Project name
Coordinator
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
CSF
Europa Distribution (France)
FICCO (Mexico)
Workshops on
Marketing European films in Latin America and vice versa
110.379,00 €
PP09
Paris Project
(France)
Unijapan (Japan), KOFIC (South Korea)
Co production platform
50.000,00 €
EPC Bilateral Forum
European Producers
Club
NFDC (India), CFCC (China)
Forums on distribution in and co production
with China and India
130.000,00 €
EurocineMed
Europa Cinemas (France)
CMC (Morocco)
Promoting MEDIA films at festivals
111.624,00 €
DOMLA
Parallel 40
(Spain)
Catholic University
(Chile)
European documentary month
50.000,00 €
CSC
Art Fest
(Bulgaria)
Obala Art Center
(Bosnia)
Platforms for co production, distribution and financing
50.000,00 €
Lot n°3: International cinema network (one project)

Third countries covered
Number of establishments
India
1
Japan
6
South Korea
7
Malaysia
1
Singapore
1
Argentina
6
Brazil
10
Chile
3
Colombia
3
Mexico
1
Venezuela
1
Algeria
1
Egypt
1
Israel
2
Lebanon
1
Morocco
3
Syria
1
Tunisia
2
Palestinian Territories
1
Total
52Side Bar