Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1273

Brüsszel, 2008. augusztus 27.

A filmszakma európai uniós támogatásának első nemzetközi szintű kezdeményezései Ázsiában és Dél-Amerikában is érdeklődést váltottak ki

Világszerte nagy az igény az európai filmiparral való együttműködésre. Az Európai Unió új kezdeményezésének, a MEDIA International elnevezésű előkészítő intézkedésnek a keretében közzétett első projektfelhívás eredményei arról tanúskodnak, hogy az audiovizuális szakemberek az egész világon komolyan érdeklődnek az európai film-, és audiovizuális iparral való együttműködés iránt. Az EU mintegy 2 millió eurós támogatást nyújt 18 projekthez, amelyben kanadai, latin-amerikai, indiai, kínai, dél-koreai, japán, marokkói, boszniai, törökországi és grúziai partnerek vesznek részt. A projektek a filmszakmában dolgozó szakemberek közös képzésére, filmek kölcsönös reklámozására és mozihálózatok közötti együttműködésre terjednek ki. Ez az intézkedés előkészítheti a terepet az Európai Unió 2011-től induló MEDIA MUNDUS elnevezésű átfogóbb programja számára, amelynek célja a filmszakmabeli együttműködés elősegítése.

„A kulturális sokszínűséget kifejező, innovatív filmipar ötlete felveti az európai és harmadik országbeli szakemberek szorosabb együttműködésének igényét. A Bizottság által közzétett projektfelhívásra adott pozitív visszajelzések máris előrevetítik, milyen fontos szerepet játszhat az EU az együttműködés támogatásában, amellyel új üzleti lehetőségeket teremthet és lendületet adhat Európa audiovizuális ipara számára – mondta Viviane Reding, az EU médiaügyekért felelős biztosa. – A jelenlegi MEDIA program hatása máris megnyilvánult abban, hogy a keretében támogatott filmek európai szinten komoly elismerésben részesültek: Oscar- és Aranypálma-díjas alkotások vannak köztük. Ennek fényében izgalmas lesz látni, milyen eredményekkel járhat a program világviszonylatban. Mindenképpen komoly vonzerőt jelent ez a filmrajongók számára, akiknek így nagyobb lehetőségük lesz arra, hogy az egész világ filmtermését megismerjék.”

A MEDIA International első projektfelhívására beérkezett 33 pályázatból az Európai Bizottság 18 javaslatot választott ki, az ezek keretében nyújtott finanszírozás az audiovizuális szakemberek folyamatos képzésére, filmalkotások reklámozására és forgalmazására, valamint mozihálózatok fejlesztésére terjed ki. 11 projekt célja folyamatos képzések szervezése Latin-Amerikával, Indiával, Kanadával, Törökországgal, Ukrajnával, Moldáviával és Grúziával létrehozott partnerségek keretében, amelyek filmeket, TV-műsorokat, animációs filmeket, dokumentumfilmeket és videojátékokat egyaránt érintenek. A Cartoon Connection projekt például uniós, latin-amerikai és kanadai szakemberek számára szervez közös képzéseket, amelyek témája nemzetközi koprodukcióban készülő rajzfilmek gyártása és finanszírozása.

A Primexchange elnevezésű workshop keretében indiai és európai szerzők és producerek audiovizuális alkotások finanszírozásával és marketingjével kapcsolatban szerezhetnek új ismereteket, külön figyelmet szentelve a digitális technológiáknak.

Hat, a Bizottság által kiválasztott projekt audiovizuális alkotások reklámozására irányul: ezek középpontjában az együttműködés elősegítése áll, hogy a gyártók számára lehetővé váljon a külföldi támogatásokhoz és új piacokhoz való hozzáférés. A European Producers' Club (európai producerek szövetsége) például Kínában és Indiában szervez koprodukcióval foglalkozó workshopokat, és helyi producereket hív meg két fontos európai fórumra. A DOMLA projekt keretében dokumentumfilmeket népszerűsítő hónapot szerveznek, amelynek során 12 európai dokumentumfilmet mutatnak be Chilében, Európában pedig latin-amerikai dokumentumfilmek forgalmazását kezdik meg. A Paris projekt célja koprodukciós rendezvény szervezése európai, japán és dél-koreai producerek számára.

Végül, a MEDIA International támogatásával és az Europa Cinemas irányításával jön létre az első nemzetközi mozihálózat, amely 230 európai, valamint 148, a világ más részén található filmszínházat fog össze (ezek közül 10 Brazíliában, 7 Dél-Koreában, 6 pedig Japánban és Argentínában található).

A ma elfogadott javaslatok a MEDIA International elnevezésű előkészítő intézkedés részét képezik, amelyre az Európai Parlament tavaly decemberben 2 millió eurós költségvetést szavazott meg. Az intézkedés célja azoknak a lehetőségeknek a feltárása, amelyekkel erősíthető az együttműködés az audiovizuális ipar európai és harmadik országbeli szakemberei között. A MEDIA International intézkedés legfeljebb három évig tart és a tervek szerint utat nyit az átfogóbb MEDIA MUNDUS program számára.

Ezzel a jövőbeli programmal (IP/08/909) foglalkozó nyilvános online konzultáció keretében 2008. június 25-én nyilvános meghallgatást tartottak Brüsszelben. Az EU francia elnöksége július 8-án Cinema, Europe, World (Mozi, Európa, világ) címmel kollokviumot tartott, hogy erősítse az EU külső fellépését az audiovizuális ágazat terén. A fentiekből származó eredmények alapján a Bizottság 2008 végéig döntést hoz a MEDIA MUNDUS programra vonatkozó javaslatról.

Előzmények:

A jelenlegi MEDIA 2007 program a 2007–2013 közötti időszakban 755 millió eurós támogatást nyújt Európa audiovizuális ipara számára szakemberek képzéséhez, filmgyártáshoz, valamint az alkotások európai terjesztéséhez és reklámozásához (IP/07/169).

Idén májusban a cannes-i fesztiválon négy, a MEDIA támogatásával készített filmalkotást tüntettek ki neves díjakkal: a francia Falak közt (Entre Les Murs) Aranypálma-díjat kapott, a Gomorra című olasz film pedig zsűrinagydíjas lett (IP/08/800). A két említett film annak a tizennégy, Cannes-ban bemutatott alkotásnak a sorába tartozik, amelyet a MEDIA programból származó, összesen több mint 900 000 eurós támogatással készítettek vagy forgalmaztak (IP/08/741). A MEDIA támogatásával készült filmek között már Oscar-díjas alkotás is van: A pénzhamisítók (Die Fälscher, osztrák-német koprodukció) és a Piaf (La Môme, Franciaország) (IP/08/298).

A MEDIA International projektfelhívásai és a nyertes pályázók jegyzéke megtalálható a következő weboldalon:
http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

A MEDIA MUNDUS weboldala:
http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

ANNEX

List of projects selected within the framework of Call for Proposals "MEDIA International 2008/1"


Lot 1: Continuous training

Project name
Coordinator
(Europe)
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
EAVE LATIN AMERICA
EAVE
(Luxembourg)
Buenos Aires Lab
(Argentina)
Development, financing and marketing workshops
86.480,00 €
CARTOON CONNNECTION
Cartoon
(Belgium)
ENCUADRE
(Argentina)
Development, financing and co production workshops
50.000,00 €
FBS-LA
Media Business School
(Spain)
LATC
(Brazil)
Workshop on development of co productions
80.000,00 €
Training for East European Film Professionals
Romanian Film sector association
IFA (Georgia), OWH TV (Moldavia), IFF Molodist
(Ukraine), ACA
(Turkey)
Workshop on financing and regional problems in Georgia
80.000,00 €
EURODOC
INTERNATIONAL
Eurodoc International (France)
-
Extension of MEDIA 2007
36.517,00 €
ACE-IPA
ACE (France)
-
Extension of MEDIA 2007
25.000,00 €
CO-PRO EUROPE/CANADA
EPI (Germany)
Atlantic Film Festival (Canada)
Co production workshops
150.000,00 €
Tareula
EGEDA (Spain)
LATC (Brazil), EGEDA (Uruguay)
Co production and marketing training
80.000,00 €
LINCT
Zelig School for documentaries (Italy)
FORMEDIA (India)
Co production workshop and internet training for documentary makers
100.000,00 €
PYGMALION INTL.
Pygmalion (UK)
EIMAGES
(India), Beirut DC (Lebanon), Hellomotion (Indonesia)
Development, financing, marketing workshops
30.000,00 €
PRIMEXCHANGE
PrimeHouse (Germany)
Goa IFF
(India)
Development, financing, marketing and new technologies workshop
60.000,00 €Lot n°2: Promotion/distribution

Project name
Coordinator
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
CSF
Europa Distribution (France)
FICCO (Mexico)
Workshops on
Marketing European films in Latin America and vice versa
110.379,00 €
PP09
Paris Project
(France)
Unijapan (Japan), KOFIC (South Korea)
Co production platform
50.000,00 €
EPC Bilateral Forum
European Producers
Club
NFDC (India), CFCC (China)
Forums on distribution in and co production
with China and India
130.000,00 €
EurocineMed
Europa Cinemas (France)
CMC (Morocco)
Promoting MEDIA films at festivals
111.624,00 €
DOMLA
Parallel 40
(Spain)
Catholic University
(Chile)
European documentary month
50.000,00 €
CSC
Art Fest
(Bulgaria)
Obala Art Center
(Bosnia)
Platforms for co production, distribution and financing
50.000,00 €
Lot n°3: International cinema network (one project)

Third countries covered
Number of establishments
India
1
Japan
6
South Korea
7
Malaysia
1
Singapore
1
Argentina
6
Brazil
10
Chile
3
Colombia
3
Mexico
1
Venezuela
1
Algeria
1
Egypt
1
Israel
2
Lebanon
1
Morocco
3
Syria
1
Tunisia
2
Palestinian Territories
1
Total
52Side Bar