Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1273

Bryssel 27. elokuuta 2008

EU:n elokuva-alan tukiohjelman ensimmäinen kansainvälinen kierros kiinnosti Aasiassa ja Etelä-Amerikassa

Maailmalla on paljon halukkuutta yhteistyöhön Euroopan filmiteollisuuden kanssa. Audiovisuaalialan ammattilaiset eri puolilla maailmaa ovat hyvin kiinnostuneita työskentelemään eurooppalaisten kollegojensa kanssa. Tämä näkyy uuden EU-aloitteen, MEDIA International -valmisteluhankkeen ensimmäisen projektihaun tuloksissa. EU rahoittaa lähes 2 miljoonalla eurolla 18:aa hanketta, joissa on mukana osallistujia Kanadasta, Latinalaisesta Amerikasta, Intiasta, Kiinasta, Etelä-Koreasta, Japanista, Marokosta, Bosniasta, Turkista ja Georgiasta. Hankkeissa muun muassa järjestetään elokuva-ammattilaisten yhteistä koulutusta, edistetään vastavuoroisesti elokuvien levitystä ja tehdään elokuvateatteriverkostojen yhteistyötä. Tämä valmisteluvaihe voisi johtaa laajempaan EU:n elokuva-alan yhteistyöohjelmaan nimeltään MEDIA MUNDUS, jota kaavaillaan käynnistettäväksi vuonna 2011.

Ajatus kulttuurisesti monimuotoisesta ja innovatiivisesta elokuvasektorista synnyttää vahvaa yhteistyöhalukkuutta eurooppalaisten ja muun maailman ammattilaisten välille. Positiiviset reaktiot komission hankehakuun antavat hyvin osviittaa EU:n mahdollisuuksista tukea yhteistyötä, joka voi luoda uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja antaa uutta pontta Euroopan audiovisuaalialalle”, toteaa viestimistä vastaava EU-komissaari Viviane Reding. ”Kun meneillään oleva MEDIA-ohjelma on jo niittänyt kunniaa vaikutuksillaan Euroopan tasolla – siitä on rahoitettu muun muassa Oscar-palkinnon ja Cannesin kultaisen palmun saajia – on kiinnostavaa nähdä, miten se toimii maailmannäyttämöllä. Kyseessä on eittämättä tärkeä uutuus elokuvan ystäville, joilla on nyt paremmat mahdollisuudet nähdä elokuvia eri puolilta maailmaa.”

MEDIA International -hankkeen ensimmäisellä hakukierroksella saatiin 33 hakemusta, joista Euroopan komissio valitsi rahoitettaviksi 18 hanketta. Rahoitusta myönnetään audiovisuaalialan jatkokoulutukseen, elokuvateosten myynninedistämiseen ja jakeluun sekä elokuvateatteriverkostojen kehittämiseen. Jatkokoulutukseen liittyy 11 hanketta, joissa on mukana osallistujia Latinalaisesta Amerikasta, Intiasta, Kanadasta, Turkista, Ukrainasta, Moldoviasta ja Georgiasta. Aiheina ovat elokuvat, televisio-ohjelmat, animaatiot, dokumentit ja videopelit. Esimerkiksi Cartoon Connection -hankkeessa järjestetään EU:sta, Latinalaisesta Amerikasta ja Kanadasta tuleville alan ammattilaisille yhteistä koulutusta piirrettyjen lastenohjelmien toteuttamisesta ja rahoittamisesta yhteistuotantona. Primexchange taas on intialaisten ja eurooppalaisten käsikirjoittajien ja tuottajien työpaja, jossa käsitellään audiovisuaaliteosten rahoitusta ja markkinointia keskittyen erityisesti digitaalitekniikkaan.

Kuudessa komission valitsemassa hankkeessa tarkastellaan audiovisuaaliteosten myynninedistämistä. Niissä keskitytään yhteistuotantojen lisäämiseen, mikä voi auttaa yrityksiä saamaan ulkomaista rahoitusta ja löytämään uusia markkinoita. European Producers' Club esimerkiksi järjestää yhteistuotantoja käsitteleviä työpajoja Kiinassa ja Intiassa ja kutsuu paikallisia tuottajia kahteen merkittävään alan foorumiin Euroopassa. DOMLA-hankkeessa järjestetään dokumenttielokuvan teemakuukausi, jonka aikana julkaistaan 12 eurooppalaista dokumenttia Chilessä ja vastaavasti levitetään latinalaisamerikkalaisia dokumentteja Euroopassa. Paris-hankkeessa järjestetään yhteistuotantoihin keskittyvä tapahtuma eurooppalaisille, japanilaisille ja eteläkorealaisille tuottajille.

MEDIA International rahoittaa myös ensimmäistä kansainvälistä elokuvateatterien verkostoa, jota koordinoi Europa Cinemas. Verkostoon kuuluu 230 elokuvateatteria Euroopassa ja 148 muualla maailmassa (10 Brasiliassa, 7 Etelä-Koreassa sekä 6 Japanissa ja Argentiinassa).

Tänään hyväksytyt hakemukset ovat osa MEDIA International -nimistä valmisteluhanketta, jolle Euroopan parlamentti myönsi viime joulukuussa 2 miljoonan euron budjetin. Siinä pyritään kartoittamaan tapoja tiivistää yhteistyötä eurooppalaisten ja muun maailman audiovisuaalialan ammattilaisten välillä. MEDIA International kestää kolme vuotta ja sen on tarkoitus tasoittaa tietä laajemmalle MEDIA MUNDUS -ohjelmalle.

Tulevasta ohjelmasta pyydettiin näkemyksiä internetin välityksellä (IP/08/909), ja asiasta järjestettiin julkinen kuulemistilaisuus Brysselissä 25. kesäkuuta 2008. EU:n puheenjohtajamaa Ranska järjesti 8. heinäkuuta Cinema, Europe, World -tapahtuman vahvistaakseen EU:n audiovisuaalialan suhteita muuhun maailmaan. Komissio päättää käydyn keskustelun pohjalta vuoden 2008 loppuun mennessä, antaako se ehdotuksen MEDIA MUNDUS -ohjelmaksi.

Taustaa:

Meneillään olevassa MEDIA 2007 -ohjelmassa suunnataan kaudella 2007–2013 Euroopan audiovisuaalialalle 755 miljoonaa euroa, joilla autetaan alan ammattilaisia saamaan koulutusta ja kehittämään, jakelemaan ja mainostamaan töitään eri puolilla Eurooppaa (IP/07/169).

Viime toukokuussa neljä MEDIA-rahoitusta saanutta elokuvaa sai arvostetun palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla, esimerkiksi kultaisen palmun sai Entre Les Murs -elokuva (Ranska) ja tuomariston Grand Prix myönnettiin elokuvalle Gomorra (Italia) (IP/08/800). Ne kuuluivat niihin 14:ään Cannesissa ehdolla olleeseen elokuvaan, joiden tekemiseen tai jakeluun oli myönnetty MEDIA-ohjelmasta tukea yhteensä yli 900 000 euroa (IP/08/741). MEDIA-rahoitteiset elokuvat ovat menestyneet myös Oscar-palkintojen jaossa. Tänä vuonna palkinnon saivat Väärentäjä (Die Fälscher/Itävalta-Saksa) ja Pariisin varpunen (La Môme/Ranska) (IP/08/298).

MEDIA Internationalin hakuilmoitus ja luettelo valituista tuensaajista:
http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

MEDIA MUNDUS:

http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

ANNEX
List of projects selected within the framework of Call for Proposals "MEDIA International 2008/1"Lot 1: Continuous training

Project name
Coordinator
(Europe)
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
EAVE LATIN AMERICA
EAVE
(Luxembourg)
Buenos Aires Lab
(Argentina)
Development, financing and marketing workshops
86.480,00 €
CARTOON CONNNECTION
Cartoon
(Belgium)
ENCUADRE
(Argentina)
Development, financing and co production workshops
50.000,00 €
FBS-LA
Media Business School
(Spain)
LATC
(Brazil)
Workshop on development of co productions
80.000,00 €
Training for East European Film Professionals
Romanian Film sector association
IFA (Georgia), OWH TV (Moldavia), IFF Molodist
(Ukraine), ACA
(Turkey)
Workshop on financing and regional problems in Georgia
80.000,00 €
EURODOC
INTERNATIONAL
Eurodoc International (France)
-
Extension of MEDIA 2007
36.517,00 €
ACE-IPA
ACE (France)
-
Extension of MEDIA 2007
25.000,00 €
CO-PRO EUROPE/CANADA
EPI (Germany)
Atlantic Film Festival (Canada)
Co production workshops
150.000,00 €
Tareula
EGEDA (Spain)
LATC (Brazil), EGEDA (Uruguay)
Co production and marketing training
80.000,00 €
LINCT
Zelig School for documentaries (Italy)
FORMEDIA (India)
Co production workshop and internet training for documentary makers
100.000,00 €
PYGMALION INTL.
Pygmalion (UK)
EIMAGES
(India), Beirut DC (Lebanon), Hellomotion (Indonesia)
Development, financing, marketing workshops
30.000,00 €
PRIMEXCHANGE
PrimeHouse (Germany)
Goa IFF
(India)
Development, financing, marketing and new technologies workshop
60.000,00 €Lot n°2: Promotion/distribution

Project name
Coordinator
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
CSF
Europa Distribution (France)
FICCO (Mexico)
Workshops on
Marketing European films in Latin America and vice versa
110.379,00 €
PP09
Paris Project
(France)
Unijapan (Japan), KOFIC (South Korea)
Co production platform
50.000,00 €
EPC Bilateral Forum
European Producers
Club
NFDC (India), CFCC (China)
Forums on distribution in and co production
with China and India
130.000,00 €
EurocineMed
Europa Cinemas (France)
CMC (Morocco)
Promoting MEDIA films at festivals
111.624,00 €
DOMLA
Parallel 40
(Spain)
Catholic University
(Chile)
European documentary month
50.000,00 €
CSC
Art Fest
(Bulgaria)
Obala Art Center
(Bosnia)
Platforms for co production, distribution and financing
50.000,00 €
Lot n°3: International cinema network (one project)

Third countries covered
Number of establishments
India
1
Japan
6
South Korea
7
Malaysia
1
Singapore
1
Argentina
6
Brazil
10
Chile
3
Colombia
3
Mexico
1
Venezuela
1
Algeria
1
Egypt
1
Israel
2
Lebanon
1
Morocco
3
Syria
1
Tunisia
2
Palestinian Territories
1
Total
52Side Bar