Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1273

Βρυξέλλες, 27 Αυγούστου 2008

Τα πρώτα παγκόσμια βήματα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της ευρωπαϊκής κινηματογραφίας προσελκύουν το ενδιαφέρον σε Ασία και Νότιο Αμερική

Μεγάλη ζήτηση παρατηρείται σε όλο τον κόσμο για συνεργασία με την ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία. Τα αποτελέσματα της πρώτης πρόσκλησης υποβολής σχεδίων στο πλαίσιο μιας νέας πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της προπαρασκευαστικής δράσης MEDIA International, φανερώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα σε όλο τον κόσμο να συνεργαστούν με τον ευρωπαϊκό τομέα κινηματογράφου και οπτικοακουστικών μέσων. Η ΕΕ θα διαθέσει περίπου 2 εκατομμύρια € για τη χρηματοδότηση 18 σχεδίων στα οποία συμμετέχουν εταίροι από τον Καναδά, τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, τη Βοσνία, την Τουρκία και τη Γεωργία. Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν κοινή κατάρτιση των επαγγελματιών του κινηματογράφου, αμοιβαία προώθηση ταινιών και συνεργασία μεταξύ δικτύων κινηματογράφων. Θα μπορέσουν έτσι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα κινηματογραφίας της ΕΕ, το MEDIA MUNDUS, που θα εγκαινιαστεί το 2011.

«Η ιδέα μιας ποικιλόμορφης και καινοτόμου από πολιτιστική άποψη κινηματογραφικής βιομηχανίας προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον για συνεργασία μεταξύ των επαγγελματιών του οπτικοακουστικού χώρου της ΕΕ και τρίτων χωρών. Η θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της Επιτροπής για υποβολή σχεδίων αποτελεί ευνοϊκή ένδειξη του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ όσον αφορά τη στήριξη της συνεργασίας για τη δημιουργία νέων ευκαιριών επιχειρηματικής δραστηριότητας και την τόνωση των οπτικοακουστικών κλάδων στην Ευρώπη,» δήλωσε η Viviane Reding, Επίτροπος αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας. «Τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα MEDIA έχει ήδη προκαλέσει επαινετικά σχόλια για τον αντίκτυπό του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η χρηματοδότηση των νικητών των βραβείων Όσκαρ και Χρυσού Φοίνικα, θα είναι πολύ ενδιαφέρον να το δούμε να λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται πράγματι για μια σημαντική ευκαιρία για τους κινηματογραφόφιλους που θα έχουν πλέον περισσότερες δυνατότητες να βλέπουν ταινίες από όλο τον κόσμο».

Από τις 33 αιτήσεις που ελήφθησαν κατά την πρώτη διεθνή πρόσκληση υποβολής σχεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA International, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 18 προτάσεις χρηματοδότησης για τη συνεχή κατάρτιση επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα, για την προώθηση και τη διανομή κινηματογραφικών έργων και για την ανάπτυξη δικτύων κινηματογράφων. 11 σχέδια αφορούν τη συνεχή κατάρτιση μέσω εταιρικών σχέσεων με τη Λατινική Αμερική, την Ινδία, τον Καναδά, την Τουρκία, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία για κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, ταινίες κινουμένων σχεδίων, ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) και βιντεοπαιχνίδια. Παραδείγματος χάρη, το σχέδιο Cartoon Connection προβλέπει την οργάνωση κοινής εκπαίδευσης για την παραγωγή και τη χρηματοδότηση διεθνών συμπαραγωγών κινουμένων σχεδίων για επαγγελματίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Λατινική Αμερική και τον Καναδά. Το Primexchange είναι ένα εργαστήριο για συγγραφείς και παραγωγούς από την Ινδία και την Ευρώπη και αφορά τη χρηματοδότηση και την εμπορία οπτικοακουστικών έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στις ψηφιακές τεχνολογίες.

Τα έξι σχέδια που επέλεξε η Επιτροπή για την προώθηση οπτικοακουστικών έργων δίνουν έμφαση στις συμπαραγωγές, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν τις εταιρείες να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση από το εξωτερικό, καθώς και σε νέες αγορές. Η Λέσχη Ευρωπαίων Παραγωγών (European Producers' Club) θα οργανώσει, παραδείγματος χάρη, εργαστήρια συμπαραγωγής στην Κίνα και την Ινδία και θα καλέσει τοπικούς παραγωγούς σε δύο σημαντικά φόρουμ στην Ευρώπη. Το σχέδιο DOMLA θα οργανώσει μήνα ντοκιμαντέρ, για την κυκλοφορία 12 ευρωπαϊκών ντοκιμαντέρ στη Χιλή και την παράλληλη διανομή λατινοαμερικάνικων ντοκιμαντέρ στην Ευρώπη. Το σχέδιο Paris είναι ένα σχέδιο συμπαραγωγής για ευρωπαίους, ιάπωνες και νοτιοκορεάτες παραγωγούς.

Τέλος, το πρόγραμμα MEDIA International θα ενισχύσει το πρώτο διεθνές δίκτυο κινηματογράφων, το οποίο συντονίζεται από το Europa Cinemas, και περιλαμβάνει 230 κινηματογράφους στην Ευρώπη και 148 στον υπόλοιπο κόσμο (10 στη Βραζιλία, 7 στη Νότιο Κορέα, 6 στην Ιαπωνία και την Αργεντινή).

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα αποτελούν μέρος μιας προπαρασκευαστικής δράσης που ονομάζεται MEDIA International, για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο προϋπολογισμό ύψους 2 εκατ. €. Σκοπός της δράσης αυτής είναι η εξέταση των τρόπων ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών του οπτικοακουστικού τομέα από την Ευρώπη και τρίτες χώρες. Το MEDIA International θα έχει μέγιστη διάρκεια τρία χρόνια και πρέπει επίσης να προετοιμάσει το έδαφος για το πρόγραμμα MEDIA MUNDUS.

Σο πλαίσιο της δημόσιας ηλεκτρονικής διαβούλευσης για το μελλοντικό αυτό πρόγραμμα (IP/08/909), οργανώθηκε στις Βρυξέλλες δημόσια ακρόαση public hearing στις 25 Ιουνίου 2008. Η Γαλλική Προεδρία της ΕΕ οργάνωσε στις 8 Ιουλίου το συμπόσιο Κινηματογράφος, Ευρώπη, Κόσμος (Cinema, Europe, World) για την ενίσχυση της οπτικοακουστικής δράσης εκτός ΕΕ. Με βάση τις απόψεις που θα διατυπωθούν, η Επιτροπή θα αποφασίσει πριν από τα τέλη του 2008 σχετικά με την υποβολή πρότασης για το πρόγραμμα MEDIA MUNDUS.

Ιστορικό:

Το ισχύον πρόγραμμα MEDIA 2007 θα διαθέσει 755 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό οπτικοακουστικό τομέα μεταξύ των ετών 2007-2013, συνδράμοντας επαγγελματίες στην απόκτηση κατάρτισης και στην παραγωγή, διανομή και προώθηση των έργων τους σε ολόκληρη την Ευρώπη (IP/07/169).

Τον περασμένο Μάιο, τέσσερις ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το MEDIA κέρδισαν σημαντικά βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, μεταξύ των οποίων τον Χρυσό Φοίνικα (Ανάμεσα στους τοίχους/Entre Les Murs, Γαλλία) και το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής (Γόμορρα, Ιταλία) (IP/08/800). Οι ταινίες αυτές συγκαταλέγονταν στις 14 ταινίες του προγράμματος του Φεστιβάλ των Καννών που χρηματοδοτήθηκαν για την παραγωγή ή τη διανομή τους από τον άνω των 900 000 € προϋπολογισμό του προγράμματος MEDIA (IP/08/741). Ταινίες που έχουν υποστηριχθεί από το MEDIA είχαν ήδη θριαμβεύσει στα βραβεία της Ακαδημίας, με την απονομή βραβείων Όσκαρ στις ταινίες Παραχαράκτες (The Counterfeiters/Die Fälscher/Αυστρία-Γερμανία) και Ζωή σαν τριαντάφυλλο (La Môme/Γαλλία) (IP/08/298).

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για το πρόγραμμα MEDIA International και κατάλογος των επιλεγέντων υποτρόφων:
http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

Για το MEDIA MUNDUS:
http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

ANNEX

List of projects selected within the framework of Call for Proposals "MEDIA International 2008/1"


Lot 1: Continuous training

Project name
Coordinator
(Europe)
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
EAVE LATIN AMERICA
EAVE
(Luxembourg)
Buenos Aires Lab
(Argentina)
Development, financing and marketing workshops
86.480,00 €
CARTOON CONNNECTION
Cartoon
(Belgium)
ENCUADRE
(Argentina)
Development, financing and co production workshops
50.000,00 €
FBS-LA
Media Business School
(Spain)
LATC
(Brazil)
Workshop on development of co productions
80.000,00 €
Training for East European Film Professionals
Romanian Film sector association
IFA (Georgia), OWH TV (Moldavia), IFF Molodist
(Ukraine), ACA
(Turkey)
Workshop on financing and regional problems in Georgia
80.000,00 €
EURODOC
INTERNATIONAL
Eurodoc International (France)
-
Extension of MEDIA 2007
36.517,00 €
ACE-IPA
ACE (France)
-
Extension of MEDIA 2007
25.000,00 €
CO-PRO EUROPE/CANADA
EPI (Germany)
Atlantic Film Festival (Canada)
Co production workshops
150.000,00 €
Tareula
EGEDA (Spain)
LATC (Brazil), EGEDA (Uruguay)
Co production and marketing training
80.000,00 €
LINCT
Zelig School for documentaries (Italy)
FORMEDIA (India)
Co production workshop and internet training for documentary makers
100.000,00 €
PYGMALION INTL.
Pygmalion (UK)
EIMAGES
(India), Beirut DC (Lebanon), Hellomotion (Indonesia)
Development, financing, marketing workshops
30.000,00 €
PRIMEXCHANGE
PrimeHouse (Germany)
Goa IFF
(India)
Development, financing, marketing and new technologies workshop
60.000,00 €Lot n°2: Promotion/distribution

Project name
Coordinator
Partner(s)
third country
Characteristics
EU funding
CSF
Europa Distribution (France)
FICCO (Mexico)
Workshops on
Marketing European films in Latin America and vice versa
110.379,00 €
PP09
Paris Project
(France)
Unijapan (Japan), KOFIC (South Korea)
Co production platform
50.000,00 €
EPC Bilateral Forum
European Producers
Club
NFDC (India), CFCC (China)
Forums on distribution in and co production
with China and India
130.000,00 €
EurocineMed
Europa Cinemas (France)
CMC (Morocco)
Promoting MEDIA films at festivals
111.624,00 €
DOMLA
Parallel 40
(Spain)
Catholic University
(Chile)
European documentary month
50.000,00 €
CSC
Art Fest
(Bulgaria)
Obala Art Center
(Bosnia)
Platforms for co production, distribution and financing
50.000,00 €
Lot n°3: International cinema network (one project)

Third countries covered
Number of establishments
India
1
Japan
6
South Korea
7
Malaysia
1
Singapore
1
Argentina
6
Brazil
10
Chile
3
Colombia
3
Mexico
1
Venezuela
1
Algeria
1
Egypt
1
Israel
2
Lebanon
1
Morocco
3
Syria
1
Tunisia
2
Palestinian Territories
1
Total
52Side Bar