Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1273

Брюксел, 27 август 2008 г.

С първите си стъпки на глобалната сцена програмата на ЕС за подкрепа на филмите буди интерес в Азия и Южна Америка

Сътрудничеството с европейската филмова индустрия се търси по цял свят. Резултатите от първите покани за участие в проекти в рамките на новата инициатива на ЕС — подготвителни действия MEDIA International, показват значителен интерес от страна на професионалистите в аудиовизуалната област към сътрудничеството с европейския филмов и аудиовизуален сектор. ЕС ще предостави почти 2 милиона EUR за финансиране на 18 проекта, с участието на партньори от Канада, Латинска Америка, Индия, Китай, Южна Корея, Япония, Мароко, Босна, Турция и Грузия. Програмата включва съвместно обучение на филмови специалисти, взаимно разпространение на филми и сътрудничество между мрежи от киносалони. Всичко това подготвя почвата за една по-широкообхватна програма на ЕС за филмово сътрудничество, наречена MEDIA MUNDUS, която ще бъде реализирана през 2011 г.

„Идеята за културно разнороден и новаторски филмов сектор поражда силно желание за сътрудничество между специалисти от Европа и от трети държави. Положителните реакции на поканата на Комисията за участие в проекти показват ролята на ЕС за укрепването на сътрудничеството, което е в състояние да създаде нови бизнес възможности и да даде тласък на развитието на европейската аудиовизуална промишленост“, заяви комисарят на ЕС за медиите Вивиан Рединг. „Ще бъде вълнуващо да видим ефекта от програмата MEDIA на световната сцена, след като тя вече жъне високи отличия за действията си на европейско ниво, като финансирането на носители на Оскар и на Златната палма. Това определено е важна бъдеща атракция за любителите на киното, които получават повече възможности да следят филми от целия свят.“

От 33 проекта, представени при първата покана по инициативата MEDIA International, Европейската комисия избра 18 предложения, които да бъдат финансирани, засягащи непрекъснатото обучение на аудиовизуални специалисти, насърчаването и разпространяването на кинематографични творби и развиването на мрежи от киносалони. 11 от тези проекти засягат непрекъснатото обучение чрез партньорства с Латинска Америка, Индия, Канада, Турция, Украйна, Молдова и Грузия, включвайки филми, ТВ шоу-програми, анимация, документални формати и видеоигри.

Проектът Cartoon Connection например ще организира съвместно обучение на специалисти от ЕС, Латинска Америка и Канада за разработване и финансиране на международни анимационни копродукции. Primexchange е семинар за автори и продуценти от Индия и Европа за финансиране и предлагане на аудиовизуални творби на пазара, при който ударението пада върху цифровите технологии.

Шестте проекта, избрани от Комисията за насърчаване на аудиовизуални творби, се съсредоточават върху увеличаване на копродукциите, което може да подпомогне достъпа на дружествата до чуждо финансиране и до нови пазари. Например Клубът на европейските продуценти ще организира в Китай и Индия семинари по въпросите на копродукциите и ще покани местните продуценти на два големи форума в Европа. Проектът DOMLA ще организира месец на документалното кино с прожекциите на 12 документални филма в Чили, а в замяна ще разпространява латиноамерикански документални филми в Европа. Проектът Paris е среща на продуценти от Европа, Япония и Южна Корея по въпросите на копродукциите.

Освен това, MEDIA International ще окаже помощ на първата международна верига от киносалони, координирана от Europa Cinemas, включваща 230 киносалона в Европа и 148 киносалона в останалата част на света (10 в Бразилия, 7 в Южна Корея, 6 в Япония и Аржентина).

Приетите днес предложения са част от инициативата за подготвителни действия, наречена MEDIA International, за която Европейският парламент гласува бюджет от 2 милиона EUR през миналия декември. Тя се стреми да открие начини за укрепване на сътрудничеството между професионалистите от Европа и от трети страни в аудиовизуалния сектор. MEDIA International ще действа за период от максимум 3 години, като друга нейна задача е да подготви почвата за по-широкообхватната програма MEDIA MUNDUS.

В контекста на обществените консултации в интернет относно тази бъдеща програма (IP/08/909), на 25 юни 2008 г. бе проведено публично изслушване в Брюксел. Френското председателство на ЕС проведе на 8 юли колоквиум под надслов „Кино, Европа, Свят“ с цел да подкрепи външните аудиовизуални инициативи на ЕС. Въз основа на тази информация Европейската комисия ще вземе решение относно предложение за програмата MEDIA MUNDUS до края на 2008 г.

Контекст

Съществуващата програма MEDIA 2007 ще осигури 755 милиона EUR на европейската аудиовизуална промишленост за периода 2007—2013 година, помагайки на професионалистите да получат обучение и да развиват, разпространяват и налагат творбите си из цяла Европа (IP/07/169).

През изминалия май 4 филма, получили финансиране по MEDIA, спечелиха престижни награди на филмовия фестивал в Кан, включително Златната палма (Entre Les Murs, Франция) и Голямата награда на журито (Gomorra, Италия) (IP/08/800). Те бяха част от 14-те филма представени в Кан, изработени и разпространени с подкрепата на MEDIA (IP/08/741) на стойност 900 000 EUR. Филми, получили финансиране по MEDIA, вече са триумфирали при присъждането на наградите на Академията, като Фалшификаторите (Die Fälscher/Австрия — Германия) и La Vie en Rose (La Môme/Франция) (IP/08/298) бяха отличени с Оскари.

Поканата за внасяне на предложения в рамките на MEDIA International и списък на одобрените за получаване на подкрепа проекти:
http://ec.europa.eu/information_society/media/prep_action/index_en.htm

За MEDIA MUNDUS:
http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm

ПРИЛОЖЕНИЕ

Списък на проектите, избрани в рамките на поканата за внасяне на предложения „MEDIA International 2008/1“


Тема 1: Непрекъснато обучение

Наименование на проекта
Координатор
(Европа)
Партньор(и):
трета държава
Характеристики
Финансиране от ЕС
EAVE LATIN AMERICA
EAVE
(Люксембург)
Buenos Aires Lab
(Аржентина)
Семинари относно разработване, финансиране и маркетинг
86 480,00 €
CARTOON CONNNECTION
Cartoon
(Белгия)
ENCUADRE
(Аржентина)
Семинари относно разработване, финансиране и копродукции
50 000,00 €
FBS-LA
Media Business School
(Испания)
LATC
(Бразилия)
Семинар за разработване на копродукции
80 000,00 €
Training for East European Film Professionals
Romanian Film sector association
IFA (Грузия), OWH TV (Молдова), IFF Molodist
(Украйна), ACA
(Турция)
Семинар относно финансиране и регионални проблеми в Грузия
80 000,00 €
EURODOC
INTERNATIONAL
Eurodoc International (Франция)
-
Продължение на MEDIA 2007
36 517,00 €
ACE-IPA
ACE (Франция)
-
Продължение на MEDIA 2007
25 000,00 €
CO-PRO EUROPE/CANADA
EPI (Германия)
Atlantic Film Festival (Канада)
Семинари за копродукция
150 000,00 €
Tareula
EGEDA (Испания)
LATC (Бразилия), EGEDA (Уругвай)
Обучение за копродукция и маркетинг
80 000,00 €
LINCT
Zelig School for documentaries (Италия)
FORMEDIA (Индия)
Семинар за копродукция и обучение по интернет за автори на документални филми
100 000,00 €
PYGMALION INTL.
Pygmalion (Обединено кралство)
EIMAGES
(Индия), Beirut DC (Ливан), Hellomotion (Индонезия)
Семинари относно разработване, финансиране, маркетинг
30 000,00 €
PRIMEXCHANGE
PrimeHouse (Германия)
Goa IFF
Индия
Семинари относно разработване, финансиране, маркетинг и нови технологии
60 000,00 €Тема 2: Насърчаване/Разпространение

Наименование на проекта
Координатор
Партньор(и):
трета държава
Характеристики
Финансиране от ЕС
CSF
Europa Distribution (Франция)
FICCO (Мексико)
Семинари по
маркетинг на европейски филми в Латинска Америка и обратно
110 379,00 €
PP09
Paris Project
(Франция)
Unijapan (Япония), KOFIC (Южна Корея)
Платформа за копродукции
50 000,00 €
EPC Bilateral Forum
European Producers
Club
NFDC (Индия), CFCC (Китай)
Форум за разпространение и копродукции
с Китай и Индия
130 000,00 €
EurocineMed
Europa Cinemas (Франция)
CMC (Мароко)
Насърчаване на филми по програмата MEDIA в рамките на фестивали
111 624,00 €
DOMLA
Parallel 40
(Испания)
Catholic University
(Чили)
Европейски месец на документалното кино
50 000,00 €
CSC
Art Fest
(България)
Obala Art Center
(Босна)
Платформи за копродукции, разпространение и финансиране
50 000,00 €
Тема 3: Международни мрежи от киносалони (един проект)

Покрити трети държави
Брой на комплексите
Индия
1
Япония
6
Южна Корея
7
Малайзия
1
Сингапур
1
Аржентина
6
Бразилия
10
Чили
3
Колумбия
3
Мексико
1
Венецуела
1
Алжир
1
Египет
1
Израел
2
Ливан
1
Мароко
3
Сирия
1
Тунис
2
Палестински територии
1
Общо
52Side Bar