Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1131

Bruxelles, 11 iulie 2008

Distribuirea laptelui în școli: Comisia propune o nouă schemă de încurajare a consumului de lapte și a unor obiceiuri alimentare sănătoase

Ca urmare a solicitărilor și sugestiilor primite din partea statelor membre și a Parlamentului European, Comisia Europeană a adoptat astăzi o nouă versiune a schemei de distribuție a laptelui în școlile din UE, cu reguli de implementare clare și simple, care vor permite furnizarea unei game mai variate de produse lactate sănătoase către mai mulți copii.

„Schema de distribuire a laptelui în școli are atât o latură nutrițională, cât și una educațională și contribuie la combaterea obezității, furnizând în același timp elemente esențiale pentru creșterea și sănătatea copiilor”, a afirmat Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. „Acum există reguli simple și produse mai atractive, așadar ne așteptăm ca această schemă să atragă un număr mai mare de școli, inclusiv școli gimnaziale”.

Finanțarea din partea UE va acoperi o gamă mai largă de produse lactate, de la laptele de băut tradițional la brânzeturi, inclusiv anumite produse din lapte fermentat, simple sau cu fructe, cum ar fi iaurtul, laptele bătut, chefirul etc. Statele membre au posibilitatea de a alege produsele pe care doresc să le distribuie și de a acorda, de exemplu, atenție specială produselor lactate cu conținut scăzut de grăsime.

Mai mult decât atât, de noua schemă vor beneficia mai mulți copii, având în vedere faptul că vor avea acces la program nu numai grădinițele și școlile primare, ci și școlile gimnaziale.

Noua versiune a schemei este un răspuns la solicitările formulate de statele membre și de Parlamentul European. Alături de propunerea privind schema de distribuire a fructelor în școli, prezentată la 8 iulie (a se vedea IP/08/1116), noua schemă de distribuire a laptelui în școli, care se va aplica din august 2008, se bucură de o atenție specială din partea Comisiei, care dorește să încurajeze alimentația sănătoasă și obiceiurile nutriționale corecte ale copiilor.

Sprijinul financiar din partea UE pentru distribuirea laptelui există de peste 30 de ani, dar a suferit diverse modificări. În anul școlar 2006/2007, în școlile din 22 de state membre s-a distribuit echivalentul a 305 000 tone de lapte, Comunitatea sprijinind această operațiune cu peste 50 de milioane EUR.

Datorită noii scheme propuse, se așteaptă ca în viitor numărul școlilor participante la program să crească, copiii fiind astfel ajutați și încurajați să înlocuiască alimentele și băuturile cu valoare nutrițională scăzută cu produse lactate sănătoase și de bună calitate.

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/schoolmilk/index_en.htm


Side Bar