Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1131

Brüsszel, 2008. július 11.

Iskolatej: új program a fogyasztás növeléséért és az egészségesebb fogyasztói szokásokért

A tagállamok és az Európai Parlament kérésére, illetve javaslatára válaszolva az Európai Bizottság elfogadta az EU – egyszerű és érthető végrehajtási szabályokat magában foglaló – Iskolatej Programjának új változatát, amely az egészséges tejtermékek szélesebb választékát biztosítja még több gyermek számára.

„Az Iskolatej Program nemcsak táplálkozási, hanem nevelési jelleggel is bír, hozzájárul az elhízás elleni küzdelemhez, továbbá biztosítja a gyermekek növekedéséhez és egészségéhez nélkülözhetetlen elemeket”, mondta Mariann Fischer Boel, a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos. „Az egyszerűbb szabályoknak és a vonzóbb termékeknek köszönhetően reméljük, hogy még több iskola, a középiskolákat is ideértve, kapcsolódik majd be az iskolatej programba.”

Az uniós támogatás a tejtermékek szélesebb körére terjed majd ki: a hagyományos fogyasztói tejtől a sajtokig, ideértve bizonyos natúr vagy gyümölcsös erjesztett tejtermékeket is, mint például a joghurt, író, kefir stb. A tagállamok maguk választhatják meg azokat a termékeket, amelyeket terjeszteni kívánnak, különös figyelmet szentelve például az alacsony zsírtartalmú termékeknek.

A program még több gyermek javát szolgálja, mivel a középiskolák éppúgy hozzáférhetnek a programhoz, mint az óvodák és az általános iskolák.

A megújult program a tagállamok és az Európai Parlament számos kérését elégíti ki. A gyermekek egészségesebb táplálkozása és étkezési szokásai tekintetében a Bizottság különös figyelmét szentel a már 2008 augusztusában életbe lépő új iskolatej programnak, az EU iskolagyümölcs programjával együtt, amelyet a Bizottság július 8-án terjesztett elő (lásd IP/08/1116).

Az EU több mint 30 éve támogatja különféle módon a tej szétosztását. A 2006/2007-es tanévben 305 000 tonna tejet osztottak szét 22 tagállam iskoláiban, amihez a Közösség több mint 50 millió euróval járult hozzá.

Az új programnak hála a jövőben várhatóan még több iskola kapcsolódik be, lehetővé téve a gyermekek számára – és bíztatva őket arra –, hogy a rossz minőségű ételeket és italokat könnyen hozzáférhető, jó minőségű tejtermékekre cseréljék.

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/milk/schoolmilk/index_en.htm


Side Bar