Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1116

Bruxelles, 8 iulie 2008

Comisia propune un sistem de distribuire a fructelor în școli în valoare de 90 milioane EUR pe an

Comisia Europeană a propus astăzi instituirea, la nivelul Uniunii Europene, a unui sistem prin care elevii să beneficieze în mod gratuit de fructe și legume. Se vor aloca fonduri europene de 90 milioane EUR pe an pentru achiziționarea și distribuirea de fructe și legume proaspete în școli; această sumă va fi completată cu finanțare de la bugetele naționale ale statelor membre care optează pentru introducerea programului respectiv. Aceasta este cea mai recentă etapă în eforturile Comisiei de a ameliora sănătatea și alimentația, așa cum se prevede în „Strategia pentru Europa privind problemele de sănătate legate de nutriție, supraponderabilitate și obezitate”. Scopul sistemului de distribuire a fructelor în școli este de a încuraja tinerii în direcția dobândirii unor bune obiceiuri alimentare pe care, probabil, așa cum arată studiile, le vor păstra pe tot parcursul vieții. Pe lângă achiziționarea și distribuirea de fructe și legume proaspete, sistemul presupune participarea statelor membre la elaborarea unor strategii naționale bazate pe inițiative educaționale și de sensibilizare, precum și pe schimbul de bune practici. Se estimează că 22 milioane de copii din UE sunt supraponderali. Mai mult de 5 milioane dintre aceștia sunt obezi și se așteaptă ca acest număr să crească cu 400 000 în fiecare an. O mai bună nutriție poate juca un rol important în combaterea acestei probleme. Propunerea urmează să fie trimisă Consiliului și Parlamentului European.

„Această propunere demonstrează că suntem foarte hotărâți să luăm măsuri concrete de combatere a obezității”, a afirmat Mariann Fischer Boel, Comisarul pentru Agricultură și dezvoltare rurală. „Este esențial pentru copii să dobândească bune obiceiuri de la o vârstă fragedă, pentru a le putea păstra apoi pe tot parcursul vieții . Prea mulți dintre copiii noștri mănâncă mult prea puține fructe și legume și adesea nu apreciază gustul bun al acestora. Este de ajuns să ne plimbăm pe orice stradă principală din Europa pentru a ne da seama de gravitatea problemelor cu care ne confruntăm în privința copiilor supraponderali. Haideți să găsim o soluție.”

Propunerea privind sistemul de distribuire a fructelor în școli reprezintă urmarea unei inițiative luate în cadrul negocierilor cu privire la reforma organizării comune a piețelor în sectorul fructelor și al legumelor din iunie 2007. De atunci și până în prezent, Comisia a desfășurat o amplă consultare publică și a realizat o evaluare detaliată a impactului diferitelor opțiuni.

Experții sunt de acord asupra faptului că o alimentație sănătoasă poate avea un rol foarte important în reducerea ratei obezității și în diminuarea riscului apariției, pe parcursul vieții, a unor grave probleme de sănătate, precum bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Un factor-cheie în acest context este consumul unor cantități suficiente de fructe și legume. Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca fiecare persoană să consume zilnic o cantitate netă de 400 grame de fructe și legume. Majoritatea europenilor nu ating acest obiectiv, tendința descendentă fiind evidentă în mod special în rândul tinerilor.

Studiile arată că obiceiurile alimentare corecte se formează în copilărie. Oamenii care mănâncă multe fructe și legume în copilărie continuă să le consume și la maturitate. Cei care mănâncă mai puține tind să nu își schimbe modul de alimentație și, de asemenea, transmit aceste obiceiuri propriilor lor copii. Studiile au mai arătat că familiile cu venituri mici au tendința de a consuma mai puține fructe și legume. Prin urmare, faptul că aceste produse sănătoase vor fi distribuite în mod gratuit în școli poate conta foarte mult, în special pentru copiii din zonele defavorizate.

Analiza Comisiei cu privire la politicile naționale în vigoare și consultările cu experții au demonstrat că beneficiile acestui sistem în școală vor putea fi amplificate dacă distribuirea fructelor va fi însoțită de măsuri educaționale și de sensibilizare, pentru a-i învăța pe copii importanța unei alimentații corecte. De asemenea, se va încuraja colaborarea dintre diversele autorități naționale care aplică cu succes sistemele de distribuire a fructelor în școli. Aceste sisteme există deja, sub diverse forme, în unele țări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, mai sunt încă multe de făcut, iar acest sistem, aplicat la nivelul UE, oferă o bază ideală pentru demararea unor noi programe. Comisia pune la dispoziție 90 de milioane EUR pe an pentru aprovizionarea școlilor cu fructe și legume. Guvernele naționale pot alege dacă vor sau nu să se implice. Programele vor fi cofinanțate fie în proporție de 50/50, fie în proporție de 75/25 în așa-numitele „regiuni de convergență”, unde raportul PIB/cap de locuitor este mai redus. Aceste fonduri nu vor putea fi folosite pentru a înlocui finanțările actuale de la bugetele naționale, ci doar pentru a încuraja inițierea unor activități suplimentare în cadrul programelor deja existente sau lansarea de noi inițiative. Bineînțeles, statele membre pot participa, dacă doresc, cu fonduri suplimentare.

Va trebui ca autoritățile naționale, de comun acord cu autoritățile din domeniul educației și al sănătății publice, în urma consultărilor cu reprezentanți ai industriei și ai grupurilor interesate, să elaboreze o strategie națională, adaptată preferințelor naționale. Programele se vor pune în aplicare de la începutul anului școlar 2009-2010.

Comisarul Fischer-Boel a lansat astăzi sistemul de distribuire a fructelor în școli în cadrul unui eveniment care a avut loc la Falkenhausschule, Gross-Herzog-Friedrich-Strasse 23, în orașul Kehl din Germania. Fotografii și înregistrări video sunt disponibile pe site-ul: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm

Informații și documente referitoare la sistemul de distribuire a fructelor în școli se găsesc pe internet la adresa:

http://ec.europa.eu/agriculture/markets/fruitveg/sfs/index_en.htm


Side Bar