Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/08/1074

Brüsszel, 2008. július 2.

[Graphic in PDF & Word format]

A Bizottság a fogyatékkal élők számára hozzáférhetőbb Internetet szeretne

Az európaiak 15%-a él valamilyen fogyatékossággal és sokaknak gondot okoz az internetes oldalak apró betűs részeinek elolvasása, esetleg nem is tudják, hogyan léphetnének be az weboldalakra, s hogyan férhetnének hozzá az internetes szolgáltatásokhoz. Bár az Európai Unió és a kormányok vezetői már számos esetben felszólítottak a helyzet javítására, kevés előrelépés történt: az internetes oldalak túlnyomó része nem az általánosan elfogadott felhasználóbarát megoldásokkal működik. Az Európai Bizottság ma nyilvános konzultációt indított arról, hogy milyen további intézkedésekkel lehetne az európai weblapokat – köztük is elsőként a közigazgatási szervek internetes oldalait – hozzáférhetőbbé tenni. A kérdéshez várja az érdekeltek állásfoglalását. Foglalkozni kíván ugyanakkor más technológiákkal is, köztük a digitális televíziózással. A konzultációban 2008. augusztus 27-ig lehet részt venni.

„Az internetes oldalakhoz való hozzáférés számos európai polgár számára nélkülözhetetlen, azonban fogyatékosságuk miatt sokan egész egyszerűen nem tudják használni az Internetet. Amíg nem válik mindenki számára hozzáférhetővé az Internet, addig sok ember nem fogja tudni élvezni a világháló nyújtotta előnyöket. Igen egyszerű megoldások vannak ezekre a problémákra – vajon miért olyan kevés tartalomszolgáltató alkalmazza őket a gyakorlatban?” – kérdezte Viviane Reding, az Európai Unió információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztosa. – „Minél többen használják az Internetet, annál jobban fog működni Európa gazdasága, és annál gazdagabb online tartalmak lesznek elérhetők. Felkérem a tartalomszolgáltatókat és a közigazgatást: törekedjenek sokkal elszántabban arra, hogy az internetes oldalak mindenki számára hozzáférhetővé váljanak. A felelős pozícióban levők fontolják meg: pár év múlva talán ők is azok közé tartoznak majd, akik nehezen tudják a képernyőn lévő szöveget elolvasni.”

Európában rohamosan növekszik az átlagéletkor, a várakozások szerint 2020-ban a teljes népesség 25%-a 65 éves kor fölötti lesz. Az idős emberek gyakran ütköznek problémákba az Internet–használat során: gyengülő látással nehézséget jelent a képernyőről való olvasás, a kézügyesség csökkenésével nagyobb gondot okoz az egér kezelése.

Egyszerű internetes megoldások olyan emberek számára is hozzáférhetővé teszik a weboldalakat, akik egyébként nem tudnák használni azokat, s ezzel bővül a társadalmi és gazdasági életben való részvétel lehetősége. Ilyen internetes megoldások például:

- a böngészők által megjelenített szöveg felnagyítása,

- a képernyőn megjelenő szöveg felolvasása kiegészítő szoftver segítségével,

- egér helyett billentyűzettel történő navigáció a weblapon.

A fogyatékkal élők számára hozzáférhetővé tett honlapok sokszor fogyatékosságtól függetlenül is hasznosabbak valamennyi felhasználó számára. A bizottsági támogatással 1994-ben létrehozott World Wide Web consortium (Nemzetközi Webkonzorcium) közös előírásokat alkotott az Internet vonatkozásában, többek között a Web Content Accessibility Guidelines-t (webtartalmak hozzáférhetőségére vonatkozó iránymutatások). Azonban 2007-ben az Unióban a nyilvános weboldalak csupán 5%-a, és a magánweboldalak kevesebb mint 3%-a bizonyult a fenti irányelvek szerint „teljesen hozzáférhetőnek” (előzmények: lásd MeAC). Számos tagállam (többek között Ausztria, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Portugália) tett kezdeményezéseket a helyzet javítására, bevezették például az iránymutatásokat, és meghatározott követelményeket támasztottak a közintézmények által fenntartott weboldalakkal szemben. Azonban az Unió egészét tekintve ezek a koncepciók még mindig nem egységesek. Egyéb új termékek esetében is jelennek meg hozzáférési problémák: például a szöveg elolvasásának nehézsége és a kézügyességi problémák akadályozhatják az embert a digitális televízió elektronikus műsorfüzetének kezelésében.

Az Európai Bizottság a maga részéről 2001-ben célul tűzte ki saját nyilvános, „Europa” elnevezésű weblapjainak hozzáférhetővé tételét (IP/01/1309), és azon munkálkodik, hogy ez a cél megvalósuljon. A Bizottság jelenleg a képernyő-felolvasókat teszteli. Ezek beszéd és/vagy frissíthető Braille-írás kombinációjának megjelenítésével lehetővé teszik a vakok számára, hogy „elolvashassák” a weblapokat (próbáljon ki ön is egy képernyő-felolvasót, kattintson a főcím melletti hangszórós ikonra a http://ec.europa.eu/roaming weblapon).

A ma megnyitott nyilvános konzultáció azt a kérdést vizsgálja, milyen intézkedéseket hozhatnának a tagállamok annak érdekében, hogy az Internet a fogyatékkal élők számára hozzáférhetőbbé váljon, továbbá véleményeket vár olyan általánosabb témákban is, amelyek a fogyatékkal élők információs és kommunikációs technológiákhoz való hozzáférésével kapcsolatosak.

A fogyatékkal élők számára hozzáférhetőbbé tett Internet hozzájárul a felülvizsgált szociális menetrend (IP/08/1070) megvalósulásához is.

Háttér

A nyilvános konzultáció az Európai Bizottság azon kezdeményezésének (IP/05/643) tágabb keretei között valósul meg, amelyet az információs társadalommal összefüggő ágazatokban a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás előmozdítása érdekében indított. Az Európai Bizottság 2005-ben közleményt bocsátott ki az elektronikus hozzáférésről (e-hozzáférés) (IP/05/1144), amelyben hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy könnyebbé váljon számos, információs és kommunikációs technológiákon alapuló termék használata. 2006-ban az Unió tagállamai kötelezettséget vállaltak arra, hogy 2010-ig felére csökkentik az internethasználatban mutatkozó egyenlőtlenségek mértékét a kirekesztés veszélyével fenyegetett személyek – az idősek és a fogyatékossággal élők, valamint a munkanélküliek – körében (IP/06/769). A Bizottság 2007-ben közleményt fogadott el, amelyben újabb erőfeszítéseket sürget az ”e-integráció” felgyorsítására, beleértve az ”e-hozzáférés” kiterjesztését is (IP/07/1804).

A nyilvános konzultációra vonatkozó bizottsági dokumentum megtalálható a következő címen: http://ec.europa.eu/einclusion

A véleményeket az alábbi címre várjuk: einclusion@ec.europa.eu

„Az elektronikus hozzáférhetőség terén elért haladás mérése Európában” (Measuring progress of eAccessibility in Europe" (MeAC)) című tanulmány azt vizsgálja, mennyire felelnek meg a számítástechnikai megoldások a Nemzetközi Webkonzorcium webtartalmak hozzáférhetőségére vonatkozó iránymutatásának. A tanulmány elérhető a következő címen:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/einclusion/library/studies/meac_study/index_en.htm

A Nemzetközi Webkonzorciumot az Európai Bizottság támogatásával 1994-ben alapították, tagságát ma több mint négyszáz vállalat és hatóság alkotja. A konzorcium által elkészített webtartalmak hozzáférhetőségére vonatkozó iránymutatás elérhető a következő címen:

http://www.w3.org/TR/WCAG10/

Az új, szociális ügyekkel foglalkozó európai bizottság weblap címe:

http://ec.europa.eu/social


Side Bar