Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/996

Brüsszel, 2007. július 3.

A Bizottság nyilvános meghallgatást szervez a gépkocsik széndioxid-kibocsátására vonatkozó stratégia végrehajtásáról

Az Európai Bizottság 2007. július 11-én nyilvános meghallgatást szervez az Európai Unióban értékesített új gépkocsik és kisteherautók széndioxid (CO2) kibocsátásának csökkentését célzó új stratégiája végrehajtásáról. A 2007 februárjában előterjesztett új stratégia célja, hogy megvalósítsa egy összehangolt megközelítés segítségével azt az uniós célkitűzést, hogy 2012-re az új gépkocsik átlagosan csak 120 g/km CO2-t bocsássanak ki. A meghallgatás célja megismerni az érintett felek nézeteit és elképzeléseit az összehangolt megközelítés jogi keretének kialakításáról.

Az Európai Unió összes CO2-kibocsátásának hozzávetőleg egyötöde a közúti közlekedésből származik; a személygépkocsik kibocsátása 12 %-ot tesz ki. Noha az elmúlt években a járműtechnológia jelentős fejlődésen ment keresztül – különösen az alacsonyabb CO2-kibocsátást eredményező üzemanyag-hasznosítás tekintetében –, ez mégsem volt képes ellensúlyozni a forgalom és a gépkocsik méretének növekedése által kiváltott hatást. Miközben a 25 tagú EU az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátását 1990 és 2004 között csaknem 5 %-kal csökkentette, a közúti közlekedésből származó CO2-kibocsátás 26 %-kal nőtt – pedig az új gépkocsik CO2-kibocsátása 1990 és 2004 között 12,4 %-kal csökkent.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy fellépjen a kibocsátások emelkedése ellen. Ezzel összefüggésben 2007. február 7-én közleményt adott ki a gépkocsik CO2-kibocsátásának csökkentését célzó jövőbeni stratégiáról[1] valamint a majdani autóipari szabályozási keretről.[2] A Bizottság ezekben a közleményekben körvonalazta azon elhatározását, hogy 2012-ig összehangolt megközelítésben valósítsa meg az új gépkocsik 120 g/km átlagos CO2-kibocsátására vonatkozó uniós célkitűzést.

A nyilvános meghallgatás célja, hogy a Bizottság által javasolt stratégia végrehajtásáról összegyűjtse az érintettek nézeteit, és megismerje véleményüket és elképzeléseiket a jövőbeni jogi keret kialakításának lehetőségeiről, kitérve a lehetőségek gazdasági, társadalmi és környezetvédelmi vetületeire is. Az internet-alapú nyilvános konzultáció 2007. július 15-ig áll nyitva. .

A meghallgatásra a Charlemagne épület Alcide de Gasperi termében 9 és 13 óra között kerül sor. Elnökei és nyitó szónokai a Bizottság főtitkára, Catherine Day, a környezetvédelmi főigazgató, Mogens Peter Carl és a vállalkozáspolitikai főigazgató, Heinz Zourek. Az eseményen a gépjárműipar képviselői (gyártók és beszállítók), civil szervezetek és fogyasztói szervezetek is részt vesznek. Az ülés nyitott a sajtó Brüsszelbe akkreditált képviselői előtt.

A napirend valamint a regisztrációval kapcsolatos tudnivalók a gépkocsik CO2-kibocsátásának csökkentésével kapcsolatos nyilvános konzultáció internetes oldalán érhetők el:
http://ec.europa.eu/reducing_co2_emissions_from_cars/index_hu.htm

A Bizottság 2007. február 7-i javaslatairól további információ áll rendelkezésre a Környezetvédelmi Főigazgatóságnak a gépkocsik CO2-kibocsátásával foglalkozó oldalán:
http://ec.europa.eu/environment/co2/co2_home.htm

A Vállalkozáspolitikai és Ipari Főigazgatóság CARS21 internetes oldalának címe: http://ec.europa.eu/enterprise/automotive/pagesbackground/competitiveness/cars21.htm


[1] A személygépkocsik és a könnyű haszongépjárművek CO2-kibocsátásának csökkentésére irányuló közösségi stratégia felülvizsgálatának eredményeiről. COM (2007) 19

[2] A 21. századi versenyképes autóipari szabályozási keret. COM (2007) 22


Side Bar