Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/95

Bruxelles, 25 ianuarie 2007

Un studiu al Comisiei anticipează o creştere cu peste 400% a conţinutului creativ online – o şansă pentru Europa

Potrivit unui nou studiu efectuat pentru Comisia Europeană, veniturile provenite din conţinuturi disponibile online vor atinge în Europa 8,3 miliarde de euro până în anul 2010, reprezentând o creştere de peste 400% într-un interval de cinci ani. Pentru sectoarele cel mai dezvoltate, conţinutul online va reprezenta un procent semnificativ din cifra totală de afaceri: aproximativ 20% pentru muzică şi 33% pentru jocurile video. Studiul arată că, datorită răspândirii reţelelor de bandă largă, extinderii reţelelor mobile avansate şi adoptării generalizate a dispozitivelor digitale, comercializarea pe scară largă a conţinuturilor online este pe cale să devină o realitate, creând astfel ocazii unice pentru Europa.

„Mult aşteptata convergenţă digitală este pe cale să devină o realitate economică, creând astfel ocazii formidabile pentru consumatorii din Europa, pentru furnizorii de conţinut şi pentru industriile de înaltă tehnologie”, a declarat Viviane Reding, comisarul responsabil cu Societatea Informaţională şi Mass-media. „Pentru a valorifica această convergenţă, va fi probabil necesară reconsiderarea dintr-o perspectivă complet nouă a chestiunilor tehnice şi juridice cu privire la care o abordare modernă şi orientată spre piaţa internă ar adăuga valoare conţinutului european. Întrucât pregătesc, pentru a doua jumătate a anului 2007, un pachet legislativ intitulat «Conţinutul online în cadrul pieţei unice europene», studiul de astăzi se va dovedi foarte util.”

Acest nou studiu privind „Conţinutul interactiv şi convergenţa: Implicaţii pentru societatea informaţională” a evaluat potenţialul pieţei emergente a conţinutului creativ online. Acesta estimează că, deşi se înregistrează o creştere constantă a pieţei, este necesară găsirea unor răspunsuri la provocările tehnologice, economice şi juridice – mai ales la cele privind drepturile de proprietate intelectuală şi interoperabilitatea – astfel încât Europa să se poziţioneze mai rapid pe piaţă. Din acest studiu reiese că Europa se află în urma SUA în ceea ce priveşte dezvoltarea de servicii interactive în bandă largă pentru liniile fixe şi în urma Japoniei şi Coreii în ceea ce priveşte serviciile de telefonie mobilă.

În urma unor ample consultări, studiul a identificat 36 de obstacole în calea dezvoltării de conţinuturi online, estimând totodată impactul acestora asupra pieţei până în 2010.

În prezent, conectivitatea reprezintă obstacolul cel mai evident. Deşi reţelele de bandă largă se răspândesc cu rapiditate, iar consumatorii par să le adopte cu entuziasm, diferenţele dintre statele membre riscă să rămână foarte mari. Printre obstacolele cu care se confruntă serviciile mobile, putem enumera implantarea lentă în Europa a serviciilor 3G, precum şi faptul că preţurile şi structurile tarifare sunt uneori neclare.

Mulţi dintre operatorii implicaţi pe piaţă trebuie încă să se adapteze noilor tehnologii de distribuţie, care nu ţin cont nici de graniţele naţionale, nici de liniile tradiţionale de demarcaţie între sectoare. Această întârziere a sincronizării operatorilor în raport cu noile tehnologii constituie, încă, un obstacol major în calea dezvoltării de conţinuturi online. Cu toate acestea, mai multe soluţii inovatoare şi de colaborare privind exploatarea conţinuturilor online se află în curs de finalizare.

Pirateria subminează sursele potenţiale de venit şi descurajează societăţile mass-media să propună conţinuturi online. Pentru o desfăşurare sigură şi durabilă a distribuţiei de tip digital sunt necesare sisteme eficiente de gestionare digitală a drepturilor de autor (DRM) care să gestioneze şi să protejeze conţinuturile digitale. Cu toate acestea, preocupările legate de lipsa de interoperabilitate sau de armonizare a standardelor DRM ar putea să dăuneze pe termen lung serviciilor şi tehnologiilor privind conţinuturile digitale.

Acceptarea de către consumatori a noilor servicii privind conţinuturile online, lipsa de personal specializat în societăţile mass-media sau costurile digitalizării conţinuturilor au, de asemenea, o influenţă semnificativă asupra pieţei.

În timp ce unele dintre obstacole sunt de natură globală, altele se datorează pieţei europene şi cadrului juridic al UE. Acestea pot încetini semnificativ creşterea şi competitivitatea. Pe măsură ce piaţa se dezvoltă, practicile de afaceri aflate la rândul lor în evoluţie vor elimina unele obstacole, în timp ce altele ar putea necesita măsuri din partea societăţilor industriale şi din partea legislaţiei UE pentru a furniza un grad de certitudine juridică pentru consumatori, pentru furnizorii de conţinut şi pentru industria hardware.

Studiul va contribui în mod semnificativ la documentarea propunerilor Comisiei privind „Conţinutul online în cadrul pieţei unice europene”, care ar putea fi prezentate în a doua jumătate a anului 2007. Chestionarul redactat în vederea realizării unei consultări publice privind „Conţinutul online în cadrul pieţei unice europene” (28 iulie-13 octombrie 2006) şi şedinţa publică de la data de 11 octombrie 2006 au produs peste 175 de contribuţii scrise, care în prezent sunt în curs de analizare, în vederea realizării propunerilor menţionate. Peste 160 de contribuţii au fost publicate online.

Pentru mai multe informaţii:

http://europa.eu.int/information_society/eeurope/i2010/studies/index_en.htm#interactive

http://ec.europa.eu/comm/avpolicy/other_actions/content_online/


Side Bar