Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/870

Bruselj, 25. junija 2007

30. junija začne v vseh 27 državah članicah veljati Uredba EU o gostovanju v tujih mobilnih omrežjih

Zaradi posredovanja EU bodo cene gostovanja v mobilnih omrežjih v tujini letošnje poletje bistveno nižje. Po objavi Uredbe EU o gostovanju v Uradnem listu EU konec tega tedna bo ta pomembni zakonodajni akt notranjega trga 30. junija v vseh 27 državah članicah zavezujoč. Tako se je v rekordnem času zaključil zakonodajni postopek, ki ga je Evropska komisija začela 12. julija 2006. S to uredbo se bodo znižale previsoke cene mobilnega gostovanja v tujini, ki so jih morali plačevati potrošniki in poslovneži med bivanjem v tujini v drugih državah članicah. Nacionalni regulativni organi bodo skupaj s Komisijo skrbno spremljali prenos novih predpisov o gostovanju, da se preprečijo zlorabe.

Evropejci si končno lahko oddahnejo, saj bo Uredba o gostovanju končno pravno zavezujoča v vseh držah članicah. Upamo, da smo zdaj naredili konec previsokim cenam gostovanja. Z zadovoljstvom opažam, da bodo nekateri mobilni operaterji evrotarifo ponudili že od 1. julija naprej,“ je povedala evropska komisarka za telekomunikacije Viviane Reding. „Komisija pa bo še naprej spremljala cene, zlasti cene za pošiljanje kratkih sporočil in podatkovne storitve, z namenom, da se prepreči nadaljnje zlorabe potrošnikov in da se zagotovi, da novi predpisi po treh letih niso več potrebni. Upam, da so operaterji zdaj dojeli, da je EU sposobna ukrepati. Mobilnim operaterjem bi rada povedala naslednje: ukrepajte zdaj in znižajte cene pošiljanja kratkih sporočil in podatkovnih storitev ali pa bomo kmalu prisiljeni ukrepati tudi na tem področju.

Komisija je 12. julija 2006 predlagala Uredbo EU o gostovanju v javnih mobilnih omrežjih znotraj Skupnosti, ki bi do 70 % zmanjšala cene uporabe mobilnih telefonov v tujini (glej IP/06/978). Po doslej najhitreje sklenjenem političnem sporazumu med Evropskim parlamentom, Svetom in Komisijo je bila Uredba EU o gostovanju le 11 mesecev pozneje, torej 7. junija, končno sprejeta (glej IP/07/696 in MEMO/07/233).

Ta uredba bo potrošnikom od letošnjega poletja omogočala uporabo evrotarife, ki določa najvišjo ceno za opravljene (0,49 EUR brez DDV) in prejete klice (0,24 EUR brez DDV) v tujini. To naj bi pri operaterjih spodbudilo konkurenco znotraj cenovne zamejitve. Cenovne zamejitve se bodo dodatno znižale leta 2008 in 2009.

Na podlagi sprejete Uredbe:

  • morajo mobilni operaterji evrotarifo vsem svojim strankam ponuditi najpozneje do 30. julija 2007;
  • bodo potrošniki brez paketa za gostovanje v tujem mobilnem omrežju in ki se bodo nemudoma odzvali, najpozneje od 30. avgusta 2007 lahko telefonirali po evrotarifi;
  • bodo vsi tisti, ki se ne bodo odzvali in nimajo paketa za gostovanje v tujem mobilnem omrežju od 30. septembra 2007 avtomatično telefonirali po evrotarifi;
  • se lahko naročniki, ki že imajo paket gostovanja, tudi odločijo za evrotarifo, o svoji izbiri pa morajo obvestiti svojega mobilnega operaterja.

Uredba EU o gostovanju, ki so se je razveselili evropski državljani (glej IP/06/1515), obvezuje operaterje, da morajo vse potrošnike obveščati o cenah mobilnega gostovanja v tujini. Takšna preglednost bo potrošnikom omogočila tudi lažje prepoznati najugodnejše razpoložljive cene gostovanja in poznavanje cen gostovanja v tujem mobilnem omrežju.

Prav tako bodo zamejitve grosističnih cen, ki si jih za gostovanje vzajemno zaračunavajo operaterji, začele veljati dva meseca po današnji objavi Uredbe. Za naslednje 12-mesečno obdobje znaša grosistična zamejitev 0,30 EUR.

Objava Uredbe v Uradnem listu EU 29. junija 2007 pomeni, da bo Uredba EU o gostovanju dan po objavi zavezujoča v vseh 27 državah članicah EU. Uredba se bo uporabljala tri leta. Med tem obdobjem bo Komisija skupaj z nacionalnimi regulativnimi organi skrbno spremljala izvajanje Uredbe. Po letu in pol bo Komisija ocenila Uredbo, da se določi ali je treba uporabo Uredbe podaljšati in ali je potrebno ponovno posredovanje, da se v Uredbo vključijo tudi cene za pošiljanje kratkih sporočil in podatkovne storitve.

Na spletni strani Evropske komisije o gostovanju (IP/05/901) so na voljo primeri cen gostovanja v posameznih državah ter dodatne informacije o gostovanju:
http://ec.europa.eu/roaming

Glej tudi MEMO/07/251


Side Bar