Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/870

Bruxelles, 25 iunie 2007

Regulamentul UE privind serviciile de roaming intră în vigoare la 30 iunie în cele 27 de state membre

Utilizarea telefonului mobil în străinătate va deveni considerabil mai ieftină începând cu această vară, datorită intervenţiei Uniunii Europene. Odată cu publicarea Regulamentului UE privind serviciile de roaming în Jurnalul Oficial al UE la sfârşitul acestei săptămâni, acest document legislativ de o importanţă deosebită pentru piaţa internă va deveni, la 30 iunie, obligatoriu în toate cel 27 de state membre. Astfel ia sfârşit, în timp record, procesul legislativ declanşat de Comisia Europeană la 12 iulie 2006 cu scopul de a reduce tarifele excesive pentru serviciile de roaming pe care erau nevoiţi să le suporte consumatorii şi oamenii de afaceri care călătoreau în alte ţări din UE. Autorităţile naţionale de reglementare, alături de Comisie, vor monitoriza atent tranziţia către noile norme referitoare la roaming, pentru a se asigura că nu au loc abuzuri de niciun fel.

„Europenii pot acum să răsufle uşuraţi, deoarece regulamentul european privind serviciile de roaming devine în sfârşit obligatoriu în toate statele membre. Sperăm că nu vom mai avea de acum încolo tarife excesive pentru aceste servicii. Constat cu satisfacţie că anumiţi operatori oferă deja noul eurotarif începând cu 1 iulie”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Telecomunicaţii. „Comisia va continua totuşi să monitorizeze preţurile, în special la nivelul serviciilor de roaming pentru transmiterea de date şi mesaje-text, astfel încât să se asigure că nu apar probleme de altă natură pentru consumatori şi că, în termen de trei ani, nu va mai fi necesară reglementarea acestui sector. Sper ca operatorii să înţeleagă acum faptul că UE are capacitatea de a acţiona. Mesajul meu pentru ei este următorul: Acţionaţi imediat şi reduceţi rapid tarifele de roaming pentru transmiterea de date şi mesaje-text deoarece, în caz contrar, vom fi nevoiţi să intervenim de urgenţă.”

La 12 iulie 2006, Comisia a propus un regulament european privind serviciile de roaming în reţelele publice de telefonie mobilă din cadrul Comunităţii, având drept scop reducerea tarifelor pentru serviciile de roaming cu până la 70% (a se vedea IP/06/978). În urma unuia dintre cele mai rapide acorduri politice stabilite până in prezent între Parlamentul European, Consiliu şi Comisie, regulamentul UE privind serviciile de roaming a fost aprobat 11 luni mai târziu, la 7 iunie (a se vedea IP/07/696 şi MEMO/07/233).

Începând cu această vară, regulamentul UE le va permite consumatorilor să beneficieze de un „eurotarif” care stabileşte un plafon pentru apelurile efectuate (0,49 euro fără TVA) şi recepţionate (0,24 euro fără TVA) în străinătate. Operatorii vor fi obligaţi să propună tarife situate sub acest plafon. Pragurile tarifare vor fi reduse şi mai mult în 2008 şi 2009.

Ca urmare:

  • Operatorii de telefonie mobilă sunt obligaţi să ofere eurotarife pentru toţi clienţii până la 30 iulie 2007 cel târziu.
  • Clienţii care nu utilizează încă servicii de roaming şi care reacţionează imediat beneficiază de eurotarife până la 30 august 2007 cel târziu.
  • În cazul celor care nu reacţionează şi nu beneficiază de servicii de roaming, eurotarifele se aplică automat de la 30 septembrie 2007.
  • Abonaţii care beneficiază deja de servicii de roaming pot alege un eurotarif şi trebuie să informeze operatorul în cauză cu privire la alegerea făcută.

Regulamentul UE privind serviciile de roaming, care s-a bucurat de susţinerea populaţiei (a se vedea IP/06/1515), îi mai obligă pe operatori să-şi informeze clienţii în legătură cu preţurile serviciilor de roaming. Aceste măsuri impuse în spiritul transparenţei le vor permite consumatorilor să identifice cu uşurinţă cele mai avantajoase oferte disponibile şi să fie informaţi în legătură cu preţurile pe care trebuie să le plătească atunci când acest lucru contează cel mai mult, şi anume în timpul deplasărilor în străinătate.

Vor exista, de asemenea, plafoane pentru preţurile en gros pe care operatorii şi le vor impune reciproc; acestea se vor aplica în termen de două luni de la publicarea prezentului document. Pentru următoarele 12 luni plafonul preţurilor en gros se stabileşte la 0,30 euro.

Publicarea în Jurnalul Oficial la 29 iunie 2007 înseamnă că regulamentul UE privind serviciile de roaming va deveni, la 30 iunie, act cu putere de lege în toate cele 27 de state membre ale UE. Regulamentul se va aplica timp de trei ani. În această perioadă, Comisia, împreună cu autorităţile naţionale de reglementare, va monitoriza atent punerea în aplicare a regulamentului. Comisia va evalua regulamentul în termen de 18 luni pentru a determina dacă este necesară prelungirea sa şi dacă este cazul să intervină din nou în vederea includerii serviciilor de roaming pentru transmiterea datelor şi a mesajelor-text.

Site-ul web al Comisiei Europene care conţine informaţii referitoare la serviciile de roaming (IP/05/901) şi oferă exemple de tarife de roaming pentru fiecare ţară, precum şi alte detalii, este disponibil la adresa:
http://ec.europa.eu/roaming

A se vedea, de asemenea, MEMO/07/251


Side Bar