Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/744

Bruxelles, 1 iunie 2007

Săptămâna Europeană a Tineretului 2007: incluziunea socială şi diversitatea, tematici prioritare pentru cei 200 de tineri reuniţi la Bruxelles

Incluziunea socială şi diversitatea vor fi tematicile prioritare pe ordinea de zi în cadrul celei de-a treia ediţii a Săptămânii Europene a Tineretului, care va avea loc în perioada 3-10 iunie 2007. Pe tot cuprinsul Europei se vor desfăşura dezbateri pe teme politice, evenimente culturale, toate acestea fiind legate de lansarea la nivel european a noului program Tineret în Acţiune (2007-2013).

La Bruxelles, se vor întâlni 200 de tineri cu ocazia evenimentului Tineret în Acţiune!. Acesta reprezintă o continuare a reuniunii recente la nivel înalt a tinerilor de la Roma şi a manifestării pentru tineri organizate de Preşedinţia germană la Köln. Parte integrantă a dialogului structurat cu tineri, dezbaterea de la Bruxelles va culmina cu o discuţie (6 iunie) pe teme politice cu comisarii Ján Figel' şi Vladimír Špidla şi reprezentanţi de rang înalt ai altor instituţii UE.

În perioada imediat premergătoare Săptămânii Europene a Tineretului 2007, Comisia Europeană a publicat o anchetă Eurobarometru Flash care arată faptul că 38% dintre tinerii europeni consideră lipsa oportunităţilor de angajare în ţara lor ca fiind cea mai mare dificultate în asigurarea ocupării forţei de muncă. În caz de şomaj, aceştia nu sunt dispuşi să facă concesii: în timp ce 33% dintre ei ar accepta orice loc de muncă, dacă acesta ar îndeplini anumite condiţii, cum ar fi stabilitate şi un salariu bun, numai unul din zece ar accepta orice loc de muncă fără ca acesta să îndeplinească astfel de condiţii[1].

În comentariile sale cu privire la Săptămâna Europeană a Tineretului, Comisarul european pentru educaţie, formare profesională, cultură şi tineret, Ján Figel’, a afirmat: „Comisia îşi respectă angajamentul luat cu ocazia reuniunii la nivel înalt a tinerilor de la Roma, de a consulta tinerii cu privire la tematici de interes pentru ei. Prin urmare, la Bruxelles vom discuta despre probleme legate de incluziunea socială şi diversitate. De asemenea, aceasta este o ocazie excelentă de a evidenţia modul în care programul Tineret în Acţiune poate completa acţiunea politică, oferind sprijin proiectelor lansate de tineri în întreaga Europă.”

Activităţile organizate la nivel local, regional şi naţional de agenţiile naţionale ale programului Tineret în Acţiune vor contribui la atingerea obiectivului general al Săptămânii Europene a Tineretului 2007, oferind tinerilor o platformă şi posibilitatea de a participa şi de a se face auziţi. Urmând exemplul de succes al Săptămânii Tineretului din 2003 şi 2005, aceste evenimente vor fi organizate de Comisia Europeană la intervale regulate de 18 luni.

Evenimentul Tineret în Acţiune! din Bruxelles va fi găzduit şi de Comitetul Economic şi Social European şi va fi organizat în strânsă colaborare cu Forumul European al Tineretului. Tineri participanţi din întreaga Europă vor discuta despre probleme relevante legate de conceptul de incluziune socială şi diversitate, cum ar fi ocuparea forţei de muncă, şanse egale, combaterea discriminării, voluntariat, cetăţenie activă şi educaţie informală. Aceştia se vor referi, în mod special, la viitorul Europei.

În cadrul evenimentului Tineret în Acţiune!, cu ocazia „celebrării tineretului european” (5 iunie) se vor acorda certificate de recunoaştere unor proiecte selecţionate privind incluziunea socială şi diversitatea, care au fost finanţate prin programul TINERET (2000-2006). În prezenţa comisarului Ján Figel', ceremonia va pune accentul pe succesul programului care a sprijinit peste 100 000 de proiecte de tineret, implicând peste o jumătate de milion de tineri. De asemenea, se va aduce în prim plan lansarea noului program Tineret în Acţiune (2007-2013).

Pentru informaţii suplimentare:
Programul Tineret în Acţiune:

http://ec.europa.eu/trade/index_en.htm
Săptămâna Europeană a Tineretului 2007:

http://www.youthweek.eu
Raportul complet Eurobarometru:

http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_202_en.pdf
Rezumatul Eurobarometru:

http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_202_en.pdf


[1] La anchetă au participat 19 000 de tineri europeni cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani. Eurobarometrul Flash s-a desfăşurat între 30 ianuarie şi 4 februarie 2007, fiind prima anchetă de acest fel la care au participat tineri din toate cele 27 de state membre ale UE.


Side Bar