Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/744

Brüsszel, 2007. június 1.

Európai Ifjúsági Hét 2007: A Brüsszelben találkozó 200 fiatal napirendjének élén a társadalmi befogadás és sokféleség áll

A társadalmi befogadás és sokféleség áll a 2007. június 3-10. között harmadjára megrendezett Európai Ifjúsági Hét napirendje élén. Politikai vitákra, kulturális és más eseményekre kerül sor Európa minden szögletében, amik az új Cselekvő ifjúság program (2007-2013) összeurópai elindításához kapcsolódnak.

200 fiatal gyűlik össze Brüsszelben a Cselekvő ifjúság eseménysorozatára, amely közvetlenül kapcsolódik a nemrégiben lezajlott római ifjúsági csúcstalálkozóhoz és a német elnökség által Kölnben megrendezett ifjúsági eseményhez. A fiatalokkal folytatott strukturált párbeszéd szerves részeként a brüsszeli vita a Ján Figel' és Vladimír Špidla biztosok és a többi EU intézmény magas rangú képviselőinek részvételével június 6-án tartandó politikai eszmecserével éri el csúcsát.
Az Európai Ifjúsági Hét 2007 elindításának előestéjén az Európai Bizottság közzétette azt az Eurobarometer gyorsfelmérést, amelyből az tűnik ki, hogy az európai fiatalok 38%-a a hazai munkalehetőségek hiányát tekinti a legnagyobb problémának a foglalkoztatás biztosításában. Ők a munkanélküliségük esetén nem hajlandók kompromisszumra, míg 33%-uk bármilyen állást elfogad, ha az megfelel bizonyos feltételeknek, mint például a stabilitás és a jó fizetés, és csupán tízből egy fogadna el bármilyen állást a fenti feltételek nélkül.[1].

Az Európai Ifjúsági Héttel kapcsolatban Ján Figel’, az Európai Bizottság oktatásért, képzésért, kultúráért és ifjúságért felelős biztosa a következőket fogalmazta meg: „A Bizottság tiszteletben tartja a római ifjúsági csúcstalálkozón vállalt kötelezettséget, amely szerint ki kell kérnünk a fiatalok véleményét az őket különösen érintő ügyekben. Brüsszelben ezért meg kell vitatnunk a társadalmi befogadással és sokféleséggel kapcsolatos problémákat. Kitűnő lehetőségünk nyílik annak megvilágítására, miként egészítheti ki a Cselekvő ifjúság program a politikai fellépést azzal, hogy betársul a fiatalok által Európa-szerte elindított cselekvés támogatásába."

A Cselekvő ifjúság nemzeti hatóságai által helyi, regionális és nemzeti szinten szervezett fellépések azzal egészítik ki az Európai Ifjúsági Hét 2007 általános célkitűzéseit, hogy a fiataloknak fórumot és részvételi lehetőséget adnak és nyilvánosan mondhatják el véleményüket. Az ifjúsági hetek 2003-as és 2005-ös sikerét követően a 18 hónapos rendszerességgel megrendezendő események szervezését innentől az Európai Bizottság veszi kézbe.

A Cselekvő ifjúság brüsszeli eseményeinek társházigazdája az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság, a szervezés pedig az Európai Ifjúsági Fórummal szoros együttműködésben zajlik. Az egész Európából kiválasztott ifjú résztvevők a társadalmi befogadáshoz és sokféleséghez kapcsolódó fontos kérdéseket fogják megvitatni, mint például a foglalkoztatás, az egyenlő lehetőségek, a megkülönböztetés tilalma, az önkéntesség, az aktív polgári magatartás és a nem hivatalos keretek között folytatott tanulás. Európa jövőjével különösen alaposan kívánnak foglalkozni.

A Cselekvő ifjúság program részeként június 5-én az „Európai Ifjúsági Ünnepélyen” elismerő okleveleket adnak át a társadalmi befogadással és sokféleséggel foglalkozó, erre felterjesztett programoknak, amelyek az IFJÚSÁG programból (2000-2006) részesülnek pénzügyi támogatásban. A Ján Figel' részvételével zajló ünnepély ennek a programnak a sikerét helyezi a középpontba, amely több mint 100 000 ifjúsági projektet támogatott, és amelyben félmilliónál is több ifjú uniós polgár vett részt. Az ünnepély ráirányítja a figyelmet az új Cselekvő ifjúság program (2007-2013) elindítására is.

További információ:
A Cselekvő Ifjúság program:

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html
Európai Ifjúsági Hét 2007:

http://www.youthweek.eu
Az Eurobarometer teljes jelentése:

http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_202_en.pdf

Az Eurobarometer összefoglalója: http://ec.europa.eu/public_opinion/flash/fl_202_sum_en.pdf


[1] A felmérésben 19 000 15 és 30 év közötti európai fiatal vett részt. A 2007. január 30. és február 4. között lefolytatott Eurobarometer gyorsfelmérés volt az első felmérés, amely mind a 27 tagállam ifjúságára kiterjedt.


Side Bar