Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/514

Brussel, 19 april 2007

Consumentenbeleid: Commissie brengt jaarverslag 2006 over gevaarlijke consumentenproducten uit

Dankzij betere samenwerking tussen de douanes in de hele EU zijn vorig jaar weer meer gevaarlijke consumentenproducten uit de handel genomen, van teddyberen tot haardrogers, reinigingssprays, minimotorfietsen, aanstekers en skibindingen. Uit het RAPEX-jaarverslag over gevaarlijke consumentenproducten dat vandaag door de Europese Commissie is uitgebracht, valt op te maken dat speelgoed wat het aantal meldingen betreft nu op de eerste plaats staat, vóór elektrische apparaten. In bijna de helft van de gevallen (440 meldingen, 48%) kwamen de producten uit China. In totaal zijn in 2006 via RAPEX maatregelen tegen 924 gevaarlijke producten gemeld, terwijl dat er in 2005 nog 701 waren, een stijging van 32% dus. Via RAPEX, het systeem voor snelle waarschuwingen voor niet voor voeding bestemde consumentenproducten, kunnen nationale instanties de Commissie op de hoogte stellen van producten die een ernstig risico voor de gezondheid en veiligheid van de consument inhouden, behalve levensmiddelen, geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. Die meldingen worden snel aan alle andere toezichthoudende instanties in dertig Europese landen doorgegeven, waarna de verkoop van de gevaarlijke producten verboden of sterk ingeperkt wordt. De Commissie doet een beroep op alle lidstaten om het systeem nog beter te gebruiken, de coördinatie tussen de instanties voor markttoezicht en de douane te verbeteren en meer met derde landen samen te werken, zodat het systeem nog beter gaat functioneren.

“Dit systeem voor snelle waarschuwing is een goede waakhond en een prachtig voorbeeld van Europese meerwaarde”, aldus Megleva Kuneva, Europees commissaris voor Consumentenbeleid. “De continue stijging van het aantal gemelde maatregelen is een goed teken: overal in Europa worden we steeds oplettender. Uit het vandaag gepubliceerde jaarverslag blijkt dat het systeem in 2006 beter dan ooit heeft gefunctioneerd. Maar ik wil er het uiterste uithalen.”

32% meer meldingen

Het aantal meldingen is de afgelopen jaren sterk gestegen. Sinds twee jaar zijn de regels voor de veiligheid van non-food consumentenproducten in Europa gewijzigd en het aantal meldingen over producten met een ernstig risico is in die tijd meer dan verdubbeld: van 388 in 2004 tot 924 in 2006. Van 2005 op 2006 was de stijging 32%. Meer dan 40% van de meldingen gaat over vrijwillige maatregelen van de bedrijven zelf – ook dat percentage neemt van jaar tot jaar flink toe. Dit geeft duidelijk aan dat het bedrijfsleven in Europa steeds veiligheidsbewuster wordt.

Vijf landen namen samen 60% van de meldingen voor hun rekening:

 • Duitsland (144 meldingen, 16%),
 • Hongarije (140 meldingen, 15%),
 • Griekenland (98 meldingen, 11%),
 • Verenigd Koninkrijk (92 meldingen, 10%),
 • Spanje (79 meldingen, 9%).

Het systeem heeft in 2006 nog niet optimaal gefunctioneerd: het aantal meldingen en reacties daarop loopt van lidstaat tot lidstaat sterk uiteen. Sommige lidstaten moeten echt meer gebruikmaken van het systeem.

Speelgoed en elektrische apparaten voeren de lijst aan

De meldingen hadden het vaakst betrekking op:

 • speelgoed (221 meldingen, 24%),
 • elektrische apparaten (174 meldingen, 19%),
 • motorvoertuigen (126 meldingen, 14%),
 • lampen (98 meldingen, 11%),
 • cosmetica (48 meldingen, 5%).

Speelgoed, elektrische apparaten en motorvoertuigen waren samen goed voor meer dan de helft van het aantal meldingen in 2006. Dat sluit aan bij de resultaten van het jaar daarvoor. Alleen gaat speelgoed nu voor het eerst aan kop, daarvoor waren dat elektrische apparaten.

Vaakst gemelde risico’s

De vijf belangrijkste risicocategorieën waren:

 • verwonding (274 meldingen, 25%),
 • elektrische schok (270 meldingen, 24%),
 • brand en brandwonden (194 meldingen, 18%),
 • verstikkingsgevaar (157 meldingen, 14%),
 • chemische risico’s (95 meldingen, 9%).

Voornaamste land van oorsprong

Bijna de helft van de meldingen (namelijk 440, d.w.z. 48%) betrof producten uit de Volksrepubliek China. In verband daarmee werkt de Commissie nu intensiever met China samen op het vlak van productveiligheid. Omdat China heel snel een van de grootste exporteurs van consumentenproducten naar Europa geworden is, heeft de Commissie in 2006 een memorandum van overeenstemming en een routekaart voor veiliger speelgoed ondertekend om zo de veiligheid van de binnenkomende producten te verbeteren.
Het RAPEX-verslag over 2006 is beschikbaar in het Engels, Frans en Duits op:

http://ec.europa.eu/rapex


Side Bar