Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/514

Brüsszel, 2007. április 19.

Fogyasztók: a Bizottság közzétette 2006. évi jelentését a fogyasztókra nézve veszélyes termékekről

A vámhatóságok közötti hatékonyabb uniós szintű együttműködésnek köszönhetően megnőtt az Unió piacáról kivont fogyasztókra nézve veszélyes termékek száma – a játékmackóktól a hajszárítókon, a tisztítópermeteken, mini-motorkerékpárokon és öngyújtókon át a síbakancskötésekig. Az Európai Bizottság által a mai napon közzétett, a fogyasztókra nézve veszélyes termékekről készült éves (RAPEX, Közösségi Gyors Tájékoztatási Rendszer) jelentésből kitűnik, hogy a leggyakrabban bejelentett termékkategória területén a játékok átvették a vezető szerepet az elektromos készülékektől. Az összes bejelentett eset majdnem felében Kína volt a feltüntetett származási ország (440 bejelentés, 48%). Az elmúlt év folyamán összesen 924 korlátozó intézkedésről érkezett a RAPEX-hez bejelentés, míg 2005-ben csak 701-ről – ez 32%-os növekedést jelent. A nemzeti hatóságok a RAPEX (fogyasztóknak szánt nem élelmiszer fogyasztási cikkek sürgősségi riasztórendszere) segítségével tesznek jelentést a Bizottságnak – az élelmiszerek, gyógyszerkészítmények és orvosi műszerek kivételével – a fogyasztók egészségére és biztonságára súlyos veszélyt jelentő fogyasztási cikkekről. Ez az információ gyorsan eljut 30 ország felügyeletet végző hatósághoz, ezt követően azok a veszélyes terméket betiltják, vagy a piacon történő értékesítését korlátozzák. A Bizottság fokozottabb szerepvállalást vár el az Unió tagállamaitól, több közös erőfeszítést tart szükségesnek a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok részéről, illetve hatóságok között, valamint a harmadik országokkal folytatott együttműködés növelését tűzi ki célul a rendszer hatékonyságának további javítása érdekében.

„A sürgősségi riasztórendszer éber házőrzőként működik és kiváló példája az európai hozzáadott értéknek.” – nyilatkozta Maglena Kuneva fogyasztóvédelmi biztos. „A bejelentett intézkedések számának folyamatos növekedése jó jel, bizonyítja, hogy Európa-szerte fokozottabb figyelmet fordítanak erre a kérdésre. A ma közzétett éves jelentésből látható, hogy a rendszer 2006-ban jobban működik mint valaha is. Az én feladatom, hogy teljes mértékben kiaknázzam a rendszerben rejlő lehetőségeket."

A bejelentések számának 32%-os növekedése

Az elmúlt néhány év során a bejelentések száma nagy mértékben megnövekedett. Az európai nem élelmiszer fogyasztási cikkek biztonságáról szóló rendelkezések módosításának hatályba lépését követő második évben a súlyos veszélyt jelentő termékekkel kapcsolatos bejelentések száma több mint kétszeresére nőtt, a 2004-es 388-ról 2006-ban 924-re. A súlyos kockázatról szóló bejelentések száma 2005-höz képest 2006-ban 32%-kal növekedett.

Az összes bejelentés több mint 40%-a vállalkozások önkéntes kezdeményezésén alapul – ez figyelemre méltó éves szintű növekedés. Ez egyértelműen jelzi az európai gazdasági szereplők biztonsággal kapcsolatos tudatosságának növekedését.

Az összes bejelentések 60%-a öt országból származott:

 • Németország (144 bejelentés, 16%),
 • Magyarország (140 bejelentés, 15%),
 • Görögország (98 bejelentés, 11%),
 • Egyesült Királyság (92 bejelentés, 10%),
 • Spanyolország (79 bejelentés, 9%).

A rendszer 2006-os működésének értékelése mutatja, hogy nem egyenlően oszlik el a súlyos kockázatot jelentő termékekkel kapcsolatos bejelentések száma a tagállamok között, illetve azok eltérően lépnek fel az ilyen bejelentéseket követően. Néhány tagállam esetében szükségesnek tűnik, hogy aktívabban vegyen részt a RAPEX-rendszerben.

A játékok és az elektromos készülékek vezetik a listát

A leggyakrabban bejelentett termékek többek között az alábbiak:

 • játékok (221 bejelentés, 24%),
 • elektromos készülékek (174 bejelentés, 19%),
 • gépjárművek (126 bejelentés, 14%),
 • világítótestek (98 bejelentés, 11%),
 • kozmetikumok (48 bejelentés, 5%).

A játékokkal, elektromos készülékekkel és gépjárművekkel kapcsolatos bejelentések a 2006-ban tett összes bejelentésnek több mint felét teszik ki. Ez megegyezik az előző évek eredményeivel. A legfőbb különbség abban rejlik, hogy a leggyakrabban bejelentett termékek kategóriájában a játékok átvették a vezetést az elektromos készülékektől.

Leggyakrabban előforduló kockázatok

Az öt legjelentősebb kockázati kategória:

 • sérülések (274 bejelentés, 25%),
 • áramütés (270 bejelentés, 24%),
 • tűzveszély/égési sérülés (194 bejelentés, 18%),
 • fulladás/fuldoklás (157 értesítés, 14%),
 • vegyi kockázat (95 bejelentés, 9%).

A leggyakoribb származási ország

Az esetek mintegy felében a Kínai Népköztársaság volt a bejelentett terméken feltüntetett származási ország (440 bejelentés, 48%). Ezért a Bizottság fokozta a Kínával való együttműködést a termékbiztonság területén. Tekintettel arra, hogy Kína rövid idő alatt az Európába irányuló fogyasztói termékek egyik legnagyobb exportőrévé vált, a Bizottság és Kína 2006-ban a bejövő termékek biztonságosságának javítása érdekében egyetértési memorandumot, illetve biztonságosabb játékokkal kapcsolatos útmutatót írt alá.
A 2006-os jelentés szövege angolul, franciául és németül a következő honlapon olvasható:

http://ec.europa.eu/rapex


Side Bar