Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Bruselj, 16. aprila 2007

Doživeta zgodba o diskriminaciji je prejela novinarsko nagrado EU

Bruselj, 16. aprila 2007 – Ganljiva pripoved o izkoriščanju tujih delavcev v italijanski pokrajini Apuliji, ki ga je doživel avtor, je v okviru novinarske nagrade EU za leto 2006 „Za raznolikost. Proti diskriminaciji.“ prejela prvo nagrado. Drugo in tretjo nagrado sta dobili Madžarska in Belgija, medtem ko je bil finski prispevek nagrajen s posebno nagrado za mladega novinarja. Vladimír Špidla, evropski komisar za zaposlovanje, socialne zadeve in enake možnosti, bo nagrajence danes počastil na svečani podelitvi nagrad v Bruslju. Nagrada se podeljuje tretjič.

Nagrada je pobuda Evropske komisije v počastitev novinarjev, katerih delo prispeva k boljšemu razumevanju raznolikosti in diskriminacije. „Mediji imajo ključno vlogo pri osveščanju o teh pomembnih vprašanjih. Strpni ne bomo do nobene oblike diskriminacije,“ je povedal komisar Špidla. „Pogum in požrtvovalnost teh novinarjev sta hvalevredna. Poudarjata nujnost nadaljevanja s prizadevanji za raznolikost v družbi.“

Nagrajeni članek, „Bil sem suženj v Apuliji“, Fabrizia Gattija, ki ga je objavila revija L’Espresso, pripoveduje o priseljenih kmetijskih delavcih, ki so bili prisiljeni delati v razmerah, ki jih avtor izenači s suženjstvom. Gatti se je izdajal za delavca migranta in uporabil poglobljeno raziskavo in slikovito pripoved za ponazoritev „težavnega položaja evropskih državljanov drugega razreda, ki izpostavljenih hudi diskriminaciji, ki temelji na etničnem poreklu,“ pravi žirija. Z drugo nagrado je bil nagrajen spletni članek „Our very own gypsy daughter“ (Naša lastna ciganska hči)“ Madžara Miklósa Hargitaia, ki ga je objavil Népszabadság Online. Ta proučuje zapletena vprašanja v zvezi s posvojitvijo otrok, ki izvirajo iz manjšinskih skupin, v tem primeru iz romske. Belgijka Petra Sjouwerman, dopisnica časopisa De Morgen iz Skandinavije, je dobila tretjo nagrado za članek „Podjetje zaposluje samo avtiste“, ki proučuje, kako je „različnost“ lahko prednost.

Posebno nagrado za mladega novinarja pa je dobila Finka Henna Helne za članek „Matere se učijo jezika svojih otrok“, ki je bil objavljen v reviji Anna. Ta prinaša pozitiven pogled na razpravo o vključevanju, obenem pa dviga zavest o „večkratni diskriminaciji“, v tem primeru na osnovi starosti, spola in etničnega porekla.

V glavni kategoriji so bili zmagovalci izbrani na podlagi 568 veljavnih prispevkov v vseh državah članicah, medtem ko se je za posebno nagrado potegovalo 125 člankov, ki so izpolnjevali pogoje. Prispevke je glede na zanimivost za objavo, poglobljenost raziskave in izvirnost presojala žirija, ki jo sestavljajo strokovnjaki s področja medijev in boja proti diskriminaciji.

Nazadnje je bila novinarska nagrada EU razpisana februarja 2007. Novinarji naj pošljejo članke, objavljene med 1. januarjem 2007 in 30. septembrom 2007 v kateri koli od 27 držav članic.

1. nagrada: potovanje v vrednosti 4 500 EUR

2. nagrada: potovanje v vrednosti 3 000 EUR

3. nagrada: potovanje v vrednosti 2 000 EUR

posebna nagrada: potovanje v vrednosti 2 500 EUR

Za več informacij o nagradi in ogled zmagovalnih člankov za leto 2006 iz vsake od držav članic, prosimo, obiščite www.stop-discrimination.info.


Side Bar