Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Bruxelles, 16 aprilie 2007

Un articol referitor la discriminare realizat în urma unei investigaţii sub acoperire câştigă concursul UE adresat jurnaliştilor

Bruxelles, 16.04.2007 – Un articol emoţionant, redactat în urma unei investigaţii sub acoperire cu privire la exploatarea muncitorilor imigranţi în regiunea Puglia din Italia, a câştigat premiul întâi la ediţia din 2006 a concursului UE adresat jurnaliştilor „Pentru diversitate. Împotriva discriminării.” Premiul al doilea şi cel de-al treailea au fost acordate Ungariei şi respectiv Belgiei, în timp ce Finlandei i-a fost acordat premiul special „Tineri jurnalişti”. Vladimír Špidla, Comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi oportunităţi egale, îi va premia pe câştigători în cadrul unei ceremonii organizate astăzi, la Bruxelles. Premiul este decernat cu ocazia celei de-a treia ediţii a concursului.

Acest concurs reprezintă o iniţiativă a Comisiei europene de premiere a jurnaliştilor a căror activitate contribuie la o mai bună înţelegere a diversităţii şi a problemelor privind discriminarea. „Mijloacele media deţin un rol cheie în sensibilizarea publicului cu privire la aceste aspecte. Nu vom tolera nicio formă de discriminare” a declarat Comisarul Špidla. “Trebuie apreciate curajul şi devotamentul acestor jurnalişti. Acestea subliniază nevoia urgentă de a continua lupta de încurajare a diversităţii sociale.”

Articolul pentru care a fost acordat premiul întâi, intitulat “I was a slave in Puglia” (Am fost sclav în Puglia), scris de Fabrizio Gatti şi publicat în revista L'Espresso, relatează experienţa muncitorilor din domeniul agriculturii, care sunt supuşi unor condiţii de muncă pe care autorul articolului le aseamănă cu sclavia. Gatti, care a asumat falsa identitate de muncitor migrant, a folosit în articolul său rezultatele unei investigaţii aprofundate, precum şi un stil narativ viu, pentru a ilustra, conform declaraţiei juriului, „situaţia dificilă în care se află cetăţenii europeni din categoriile defavorizate, care sunt victimele unei grave discriminări bazate pe originea lor etnică”. Premiul al doilea a fost acordat articolului intitulat “Our very own gypsy daughter” (Propria noastră fiică ţigancă), scris de ungurul Miklós Hargitai şi publicat pe site-ul internet Népszabadság Online. Acest articol analizează aspectele complexe legate de adoptarea copiilor care aparţin unor grupuri de populaţie minoritare, în acest caz minorităţii rromilor. Cel de-al treilea premiu a fost acordat Petrei Sjouwerman, corespondent scandinav la cotidianul belgian De Morgen, pentru articolul “Company recruits autistic people only” (Companie ce angajează numai autişti), în care se explorează diferitele modalităţi prin care “diferenţele” pot reprezenta un avantaj.

Premiul special „Tineri jurnalişti” a fost acordat articlolului intitulat “Mothers learning their children’s language” (Mame care învaţă să vorbească limba copiilor lor), scris de jurnalista finlandeză Henna Helne şi publicat în revista Anna. Acest articol prezintă o abordare pozitivă a problemei intergării, atrăgând în acelaşi timp atenţia cititorilor asupra “discriminării multiple”, în cazul respectiv asupra discriminării bazate pe vârstă, sex şi origine etnică.

Câştigătorii din categoria principală au fost selectaţi dintre autorii a 588 articole trimise şi acceptate din toate statele membre, în timp ce articolul pentru care a fost acordat premiul special a fost selectat dintr-un grup de 125 articole calificate. Articolele acceptate au fost evaluate de o comisie formată din specialişti în mijloace media şi experţi în probleme de discriminare, în funcţie de gradul de interes pe care îl prezintă articolele, de profunzimea investigaţiei şi de originalitatea acestora.

Ediţia din 2007 a concursului UE adresat jurnaliştilor a fost lansată în luna februarie, vizând articolele publicate între 1 ianuarie şi 30 septembrie 2007 în oricare dintre cele 27 state membre.

Pentru informaţii suplimentare cu privire la concurs şi pentru a consulta articolele premiate în 2006 pentru fiecare dintre statele membre, vă rugăm să vizitaţi site-ul internet www.stop-discrimination.info.


Side Bar