Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Brussel, 16 april 2007

Undercoververhaal over discriminatie wint EU-journalistenprijs

Brussel 16.4.2007 – Een roerend undercoververslag over de uitbuiting van buitenlandse werknemers in de Italiaanse regio Apulië heeft in het kader van de EU-journalistenprijs 2006 ‘Verschil moet er zijn. Discriminatie niet’ de eerste prijs gewonnen. De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Hongarije en België, terwijl een Finse inzending met de speciale prijs voor jonge journalisten bekroond werd. Vladimír Špidla, Europees commissaris voor werkgelegenheid, sociale zaken en gelijke kansen, zal de prijzen vandaag in Brussel uitreiken. Het is de derde keer dat de prijs wordt toegekend.

De prijs wordt door de Europese Commissie uitgeloofd aan journalisten die met hun werk bijdragen tot een beter begrip van diversiteit en discriminatie. ‘De media spelen een belangrijke rol in de bewustmaking van het publiek omtrent deze belangrijke vraagstukken. Wij zullen geen enkele vorm van discriminatie dulden’, aldus commissaris Špidla. ‘De moed en toewijding van deze journalisten verdienen lof. Zij onderstrepen daarmee hoe belangrijk het is in onze samenleving naar verscheidenheid te blijven streven.’

Het bekroonde artikel ‘Ik was slaaf in Apulië’ van Fabrizio Gatti voor het weekblad L’Espresso verhaalt over immigranten die werkzaam zijn in de landbouw en onder arbeidsomstandigheden gebukt gaan die volgens de auteur gelijkgesteld kunnen worden aan slavernij. Gatti, die zich uitgaf voor migrerend werknemer, deed diepgaand onderzoek en in een levendige verteltrant berichtte hij over ‘de moeilijke situatie van tweederangsburgers in Europa die op grond van hun etnische afkomst zwaar worden gediscrimineerd’, aldus de jury. De tweede prijs ging naar het internetartikel ‘Onze eigen zigeunerdochter’ van Miklós Hargitai uit Hongarije, dat verscheen op Népszabadság Online. Dit artikel gaat nader in op de complexe problemen rond de adoptie van kinderen uit minderheidsgroepen, in dit geval Roma. Petra Sjouwerman uit België, Scandinavië-correspondent voor De Morgen, won de derde prijs voor haar artikel ‘Bedrijf werft enkel autisten aan’, waarin wordt uitgelegd hoe ‘anders-zijn’ een troef kan zijn.

De speciale prijs voor jonge journalisten werd toegekend aan het artikel ‘Moeders leren de taal van hun kinderen’ van Henna Helne uit Finland, dat verscheen in het blad Anna. Het artikel geeft een positieve kijk op het integratiedebat en vestigt daarnaast de aandacht op ‘meervoudige discriminatie’, in dit geval op grond van leeftijd, geslacht en etnische afkomst.

De winnaars in de hoofdcategorie werden geselecteerd uit 568 geldige inzendingen uit alle lidstaten, de speciale prijs uit 125 geldige inzendingen. De inzendingen werden door een jury van mediaprofessionals en antidiscriminatiedeskundigen beoordeeld op nieuwswaarde, grondigheid van het onderzoek en originaliteit.

De editie 2007 van de EU-journalistenprijs is in februari van start gegaan voor tussen 1 januari en 30 september 2007 in de 27 lidstaten gepubliceerde artikelen.

Zie voor meer informatie over de prijs en voor de winnende artikelen uit elke lidstaat van 2006 www.stop-discrimination.info.


Side Bar