Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Brüsszel, 2007. április 16.

A diszkrimináció titkos meséje nyerte el az EU sajtódíját

Brüsszel, 2007. április 16. – A 2006. évi „A sokszínűségért. A diszkrimináció ellen” EU újságíródíj első helyezését egy megrázó beszámoló kapta, amely a külföldi munkások kizsákmányolását mutatja be a dél-olaszországi Puglia tartományban. A második helyezés Magyarországé, a harmadik Belgiumé, a fiatal újságírás különdíját pedig egy finn pályázat kapta. A mai brüsszeli ünnepségen Vladimír Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos fogja átadni a díjakat, amelyeket idén harmadik alkalommal ítélnek oda.

A díj az Európai Bizottság kezdeményezése azoknak az újságíróknak a kitüntetésére, akik munkájukkal hozzájárulnak a sokszínűség és a diszkrimináció jobb megértéséhez. „A média figyelemfelkeltő szerepe kulcsfontosságú ezeknél a fontos kérdéseknél. A diszkrimináció semmilyen formáját sem tűrhetjük meg” jelentette ki Vladimír Špidla. „Üdvözlendő ezeknek az újságíróknak a bátorsága és elkötelezettsége, ami rámutat arra, hogy továbbra is mennyire törekedni kell a társadalmi sokszínűségre.”

A győztes cikk a „Rabszolga voltam Pugliában” címet viseli Fabrizio Gatti tollából, és a L’Espresso hetilapban jelent meg: bevándorló mezőgazdasági munkásokról szól, akik a szerző véleménye szerint a rabszolgákéval megegyező munkakörülmények között dolgoznak. Gatti bevándorló munkavállalónak adta ki magát, és a zsűri szerint alapos kutatással, illetve élénk elbeszéléssel illusztrálja „Európa másodosztályú polgárainak nehéz helyzetét, akik nemzetiségi származásuk alapján súlyos diszkriminációtól szenvednek”. A második díjat a magyar Hargitai Miklós kapta a Népszabadság Online-on publikált „A mi cigány lányunk” című cikkéért, amely a kisebbségi – jelen esetben roma – csoportokból történő örökbefogadás körüli összetett kérdéseket tárja fel. A harmadik díjat a belga Petra Sjouwerman, a De Morgen lap skandináviai tudósítója kapta „A vállalat csak autistákat vesz fel” című cikkéért, amely azt mutatja be, hogyan lehet a különbözőség érték.

A fiatal újságírás különdíját a finn Henna Helne cikke nyerte el, amely az Anna magazinban jelent meg, címe: „Az anyák gyermekeik nyelvét tanulják”. Az írás pozitív betekintést nyújt az integrálódási vitába, miközben felhívja a figyelmet a többszörös diszkriminációra, amely ebben az esetben kor, nem és nemzetiségi származás alapján történik.

A fő kategória három győztesét 568 valamennyi tagállamból beérkezett érvényes nevezés közül, míg a különdíj nyertesét 125 minősített cikk közül választották ki. A nevezéseket egy médiaszakemberekből és diszkriminációs szakértőkből álló testület minősítette hírértékük, a kutatás mélysége és a cikk eredetisége alapján.

Az EU újságírói díjának következő fordulójára 2007 februárjától lehet nevezni. Az újságírók a 27 tagállam valamelyikében 2007. január 1. és szeptember 30. megjelent cikkeikkel pályázhatnak.

1. díj: 4500 € értékű utazás

2. díj: 3000 € értékű utazás

3. díj: 2000 € értékű utazás

különdíj: 2500 € értékű utazás

További információkat és valamennyi tagállam 2006. évi kitüntetett cikkeit a következő honlapon találja meg: www.stop-discrimination.info


Side Bar