Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Bryssel 16. huhtikuuta 2007

Syrjintäaiheinen soluttautumistarina voitti EU:n toimittajapalkinnon

Bryssel 16.4.2007 – Liikuttava soluttautumistarina, jossa kerrotaan ulkomaalaisten työntekijöiden hyväksikäytöstä Puglian alueella Italiassa, voitti ensimmäisen palkinnon EU:n vuoden 2006 ”Moninaisuuden puolesta. Syrjintää vastaan.” -toimittajakilpailussa. Toinen palkinto meni Unkariin ja kolmas Belgiaan. Nuorten toimittajien erikoispalkinnon voitti Suomen edustajan artikkeli. EU:n työllisyyskomissaari Vladimír Špidla on mukana Brysselissä tänään järjestettävässä palkintojenjakotilaisuudessa. Palkinto jaetaan nyt kolmannen kerran.

Palkinto on Euroopan komission aloite, ja sillä halutaan antaa tunnustusta toimittajille, jotka töillään auttavat ymmärtämään paremmin moniarvoisuus- ja syrjintäkysymyksiä. Komissaari Špidlan mukaan ”tiedotusvälineet ovat avainasemassa, kun halutaan lisätä tietoisuutta näistä tärkeistä kysymyksistä”. ”Me emme hyväksy syrjintää missään muodossa”, Špidla sanoi ja lisäsi, että näiden toimittajien rohkeus ja antaumus on ihailtavaa ja osoittaa, miten tärkeää jatkossakin on toimia moninaisuuden puolesta yhteiskunnassa.

Voittanut Fabrizio Gattin artikkeli ”I was a slave in Puglia” (Olin orjana Pugliassa) on julkaistu L’Espresso-aikakauslehdessä. Artikkelissa kerrotaan ulkomaalaisista maataloustyöntekijöistä, jotka kirjoittajan mukaan työskentelevät kuin orjuudessa. Gatti tekeytyi siirtotyöläiseksi ja käytti perusteellisia tutkimusmenetelmiä. Tuomariston mukaan Gatti selostaa artikkelissaan elävästi, miten vaikeassa tilanteessa ovat Euroopan toisen luokan kansalaiset, joita syrjitään pahoin etnisen alkuperänsä perusteella. Toinen palkinto myönnettiin Unkarin Miklós Hargitain verkkoartikkelille ”Our very own gypsy daughter” (Ikioma romanityttäremme), jonka julkaisija on Népszabadság Online. Siinä tarkastellaan monimutkaisia kysymyksiä, joita tulee eteen adoptoitaessa lapsi vähemmistöryhmistä, tässä tapauksessa romaniväestöstä. Belgian Petra Sjouwerman, joka työskentelee De Morgen -lehden Skandinavian kirjeenvaihtajana, voitti kolmannen palkinnon artikkelillaan ”Company recruits autistic people only” (Yritys ottaa töihin vain autistisia henkilöitä). Artikkelissa pohditaan sitä, kuinka erilaisuus voi olla voimavara.

Kilpailussa jaettiin myös nuorten toimittajien erikoispalkinto. Sen sai Suomen Henna Helne artikkelillaan ”Äidit opettelevat lastensa kieltä”. Tässä Anna-lehden julkaisemassa artikkelissa esitetään myönteinen näkökulma kotouttamista koskevaan keskusteluun, mutta toisaalta siinä tuodaan esiin ”moninkertaista syrjintää”: ikään, sukupuoleen ja etniseen alkuperään perustuvaa syrjintää.

Pääsarjan voittajat valittiin yhteensä 568 artikkelista, joita oli ilmoitettu kilpailuun kaikista jäsenvaltioista. Erikoispalkinnon saaja sen sijaan valittiin 125:n artikkelin joukosta. Tiedotusvälineiden edustajista ja syrjinnän torjunnan asiantuntijoista koostuva tuomaristo arvosteli työt. Arvosteluperusteina olivat töiden uutisarvo, taustatutkimuksen laajuus ja omaperäisyys.

Kilpailu EU:n vuoden 2007 toimittajapalkinnosta käynnistettiin helmikuussa 2007. Se on avoin artikkeleille, jotka on julkaistu 1. tammikuuta ja 30. syyskuuta 2007 välisenä aikana jossakin EU:n 27 jäsenvaltiosta.

Toimittajapalkintoa koskevat tiedot ja eri jäsenvaltioiden vuoden 2006 voittaja-artikkelit ovat saatavissa Internet-osoitteessa www.stop-discrimination.info.


Side Bar