Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Βρυξέλλες, 16 Απριλίου 2007

Η ιστορία μιας μυστικής επιχείρησης κερδίζει το βραβείο Τύπου της ΕΕ για τις διακρίσεις

Βρυξέλλες 16.04.2007 – Μια συνταρακτική καταγραφή της μυστικής επιχείρησης σχετικά με την εκμετάλλευση αλλοδαπών εργαζομένων στην περιφέρεια Puglia της Ιταλίας κέρδισε το πρώτο βραβείο δημοσιογραφίας της ΕΕ για το 2006 με θέμα «Για την πολυμορφία – Κατά των διακρίσεων». Το δεύτερο και το τρίτο βραβείο απονεμήθηκαν στην Ουγγαρία και το Βέλγιο αντίστοιχα, ενώ στη φινλανδική υποψηφιότητα απονεμήθηκε το ειδικό βραβείο για νέους δημοσιογράφους. Ο κ. Vladimír Špidla, Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας των Ευκαιριών θα τιμήσει σήμερα τους νικητές, σε τελετή απονομής στις Βρυξέλλες. Το βραβείο απονέμεται για τρίτη φορά.

Το βραβείο αποτελεί πρωτοβουλία της Επιτροπής για να τιμηθούν δημοσιογράφοι που με την εργασία τους συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της πολυμορφίας και των διακρίσεων. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος κ. Špidla: «τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γι’ αυτά τα σημαντικά θέματα. Δεν θα ανεχτούμε καμία μορφή διακρίσεων. Επιδοκιμάζουμε το θάρρος και την προσήλωση αυτών των δημοσιογράφων. Υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη να συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την πολυμορφία στην κοινωνία».

Το άρθρο που κέρδισε το πρώτο βραβείο, «Σκλάβος στην Puglia» του Fabrizio Gatti, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό L’Espresso, μιλάει για αλλοδαπούς εργάτες γης που υποβάλλονται σε συνθήκες εργασίας τις οποίες ο συγγραφέας εξισώνει με αυτές της δουλείας. Ο Gatti παρουσιάστηκε ως αλλοδαπός εργάτης και με εμπεριστατωμένο και γλαφυρό τρόπο αφηγείται τη «δύσκολη κατάσταση των πολιτών δεύτερης κατηγορίας της Ευρώπης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν έντονη διακριτική μεταχείριση λόγω της εθνικότητάς τους», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή. Το δεύτερο βραβείο απονεμήθηκε στο άρθρο σε ηλεκτρονική μορφή, με τίτλο «Η κόρη μας η τσιγγάνα», του Ούγγρου Miklós Hargitai, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Népszabadság Online. Το άρθρο πραγματεύεται σύνθετα θέματα σχετικά με την υιοθέτηση μειονοτήτων, στη συγκεκριμένη περίπτωση Ρόμα. Η Petra Sjouwerman από το Βέλγιο, ανταποκρίτρια της De Morgen στη Σκανδιναβία, κέρδισε το τρίτο βραβείο με το άρθρο «Η εταιρεία προσλαμβάνει μόνο αυτιστικά άτομα», στο οποίο αναλύεται πώς η «διαφορετικότητα» μπορεί να αποτελέσει προτέρημα.

Το ειδικό βραβείο για νέους δημοσιογράφους απονεμήθηκε στο άρθρο «Οι μητέρες μαθαίνουν τη γλώσσα των παιδιών τους», της φινλανδής Henna Helne, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Anna. Δίνει μια θετική κατεύθυνση στη συζήτηση περί ενσωμάτωσης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ευαισθητοποίηση σχετικά με την «πολλαπλή διάκριση», στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω ηλικίας, φύλου και εθνικότητας.

Οι νικητές της κύριας κατηγορίας επιλέχθηκαν ανάμεσα σε 568 έγκυρες υποψηφιότητες σε όλα τα κράτη μέλη, ενώ η επιλογή για την απονομή του ειδικού βραβείου έγινε ανάμεσα σε 125 υποψήφια άρθρα. Οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από μια επιτροπή ειδικών σε θέματα μέσων ενημέρωσης και καταπολέμησης των διακρίσεων, σύμφωνα με τη δημοσιογραφική τους αξία, τη συνάφεια με το θέμα, το βάθος έρευνας και την πρωτοτυπία τους.

Το Φεβρουάριο ξεκίνησε η διαδικασία απονομής του βραβείου για δημοσιογράφους της ΕΕ για το 2007, για άρθρα δημοσιευμένα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2007, σε κάθε ένα από τα 27 κράτη μέλη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το βραβείο και για να διαβάσετε τα βραβευθέντα άρθρα του 2006 από κάθε κράτος μέλος μπορείτε να επισκεφθείτε το δικτυακό τόπο: www.stop-discrimination.info.


Side Bar