Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Bruxelles, den 16. april 2007

Undercover-beretning om diskrimination får EU's journalistpris

Bruxelles, 16.4.2007 – Førstepræmien i EU's journalistkonkurrence "Brug forskellene. Stop diskriminationen." 2006 går til en bevægende undercover-beretning om udnyttelsen af udenlandske arbejdere i Puglia i Italien. Anden- og tredjepræmien går til hhv. Belgien og Ungarn, og et finsk bidrag vinder specialprisen for unge journalister. Vinderne bliver i dag hædret ved en præmieoverrækkelse i Bruxelles af Vladimír Špidla, EU-kommissær for beskæftigelse, sociale anliggender, arbejdsmarkedsforhold og ligestilling. Det er tredje gang, prisen uddeles.

Med prisen hædrer Europa-Kommissionen journalister, der gennem deres arbejde har bidraget til bedre forståelse for forskelle og til viden om diskrimination. "Medierne har en nøglerolle, når det gælder om at skabe opmærksomhed om disse vigtige spørgsmål. Vi er imod enhver form for diskrimination", udtalte EU-kommissær Špidla. "Disse journalister bør have ros for deres mod og beslutsomhed. Som det ses, er det vigtigt fortsat at arbejde for et mangfoldigt samfund."

Vinderartiklen — "I was a slave in Puglia" — er skrevet af Fabrizio Gatti og offentliggjort i tidsskriftet L'Espresso. Den handler om udenlandske landarbejdere, som arbejder på vilkår, der ifølge Gatti svarer til slaveri. Gatti udgav sig for at være vandrende arbejdstager og har med en grundig analyse og en skarp beretning illustreret "de vanskelige forhold, som disse andenrangsborgere i EU lever og arbejder under, udsat, som de er for grov diskrimination på grund af deres etniske oprindelse", som dommerkomitéen udtrykte det. Andenpræmien går til onlineartiklen "Our very own gypsy daughter", som er skrevet af Miklós Hargitai fra Ungarn og offentliggjort af Népszabadság Online. Artiklen handler om de komplekse forhold ved adoption af børn fra minoritetsgrupper — i dette tilfælde romaerne. Den belgiske journalist Petra Sjouwerman, som er Skandinavien-korrespondent for De Morgen, får tredjepræmien for artiklen "Company recruits autistic people only", der ser på "forskelle" som styrke.

Specialprisen for unge journalister går til artiklen "Mothers learning their children's language", som er skrevet af Henna Helne fra Finland og offentliggjort i tidsskriftet Anna. Artiklen giver et positivt indblik i integrationsdebatten og skaber øget viden om "multidiskrimination" — i dette tilfælde på grund af alder, køn og etnisk oprindelse.

Vinderne i hovedkategorien er udvalgt blandt 568 bidrag fra alle EU-lande, mens vinderen af specialprisen er udvalgt blandt de 125 artikler, der opfyldte kriterierne. Bidragene blev bedømt ud fra nyhedsværdi, analysens grundighed og originalitet af en dommerkomité af mediefolk og antidiskriminationseksperter.

EU's journalistkonkurrence for 2007 blev udskrevet i februar for artikler offentliggjort i perioden 1. januar-30. september 2007 i et af de 27 EU-lande.

Yderligere oplysninger om journalistprisen og årets vinderartikler fra de enkelte EU-lande findes på www.stop-discrimination.info.


Side Bar