Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/499

Брюксел 16 април 2007 г.

Разказ под прикритие за дискриминацията печели награда на ЕС за журналистика

Брюксел, 16 април 2007 г. – вълнуващо свидетелство, събрано под прикритие за експлоатацията на чуждестранните работници в италианския регион Пулия, спечели първа награда в журналистическия конкурс на ЕС за 2006 г. под наслов „За многообразие, срещу дискриминацията“. Втора и трета награда взеха съответно Унгария и Белгия, а Финландия получи специалната награда за начинаеща журналистика. Владимир Шпидла, еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности, ще връчи наградите на церемония днес в Брюксел. Наградата се присъжда за трети път.

Наградата е учредена по инициатива на Европейската комисия и удостоява журналисти, чиято работа допринася за изостряне на вниманието към многообразието и проявите на дискриминация. „Медиите имат ключова роля за повишаване разбирането на тези важни проблеми. Няма да толерираме никакви форми на дискриминация“, каза комисар Шпидла. „Смелостта и самоотвержеността на тези журналисти е похвална. Това подчертава колко крайна е нуждата да продължим борбата за многообразие в обществото.“

Спечелилата статия под заглавие „Аз бях роб в Пулия“ от Фабрицио Гати, публикувана в списание L’Espresso, разказва за живота на селскостопански работници имигранти, принудени да работят в условия, които авторът сравнява с робство. Представил се за работник имигрант, Гати изследва задълбочено и разказва живо, според мнението на журито, за „трудното положение на европейските граждани втора класа, подложени на жестока дискриминация, основана на етническия им произход“. Втора награда взима статията „Нашата много собствена циганска дъщеря“ от Миклош Харгитай, Унгария, публикувана в електронното издание Népszabadság Online. Тя разглежда сложните въпроси, свързани с приемането на малцинствени групи, в случая – ромите. Петра Шюверман от Белгия - кореспондент на De Morgen за скандинавските страни, спечели третото място със статията „Компания назначава на работа само страдащи от аутизъм“, където се впуска в темата за „различността“ като ценност.

Специалната награда за начинаеща журналистика се присъжда на Хена Хелне от Финландия за статията „Майки учат езика на децата си“, публикувана в списание Anna. Като гледа положително на дебата за интеграцията, същевременно тя изостря сетивата към „многостранната дискриминация“, основана в случая на възраст, пол и етнически произход.

Победителите в основната категория бяха избрани измежду 568 валидни участия от всички държави-членки, а специалната награда - измежду 125 статии. Работите бяха оценявани от жури, съставено от медийни професионалисти и експерти в борбата срещу дискриминацията, според тяхната новинарска стойност, задълбоченост на изследването и оригиналност.

Журналистическият конкурс на ЕС за 2007 г. започна през февруари. В него могат да участват статии, публикувани между 1 януари и 30 септември 2007 г. в която и да е от 27-те държави-членки.

За повече информация относно конкурса и достъп до наградените статии за 2006 г., моля посетете www.stop-discrimination.info .


Side Bar