Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA IT SV CS PL

IP/07/302

Βρυξέλλες, 7 Mαρτίου 2007

Τρία άριστα ευρωπαϊκά προγράμματα μοιράζονται το 1 εκατομμύριο ευρώ του βραβείου Descartes για την έρευνα

Σήμερα στις Βρυξέλλες απονεμήθηκε το βραβείο Descartes για την έρευνα σε τρία ερευνητικά έργα που χρηματοδότησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία και μοιράστηκαν το έπαθλο του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Το “Στερεοσκοπικό σύστημα υψηλής ενέργειας” είναι ένα σύστημα τηλεσκοπίου που αποτελεί επανάσταση στις υφιστάμενες αστρονομικές τεχνικές παρατήρησης και έχει διευρύνει τις γνώσεις και την κατανόησή μας για τον Γαλαξία και πέρα από αυτόν. Με το έργο Hydrosol αναπτύχθηκε μέθοδος παραγωγής υδρογόνου από διάσπαση του νερού με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, μέθοδος που μπορεί να οδηγήσει σε φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή υδρογόνου για ενεργειακούς σκοπούς. Με το τρίτο έργο, που φέρει την ονομασία APOPTOSIS, συντελέσθηκε μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση της απόπτωσης (προγραμματισμένος θάνατος των κυττάρων), η οποία θα οδηγήσει σε νέες εξελίξεις στη μελλοντική θεραπεία του καρκίνου και του AIDS. Τα βραβεία απονεμήθηκαν σε τελετή στις Βρυξέλλες, στην οποία παρέστησαν η Γερμανίδα ομοσπονδιακή υπουργός εκπαίδευσης και έρευνας Δρ Annette Schavan και ο αρμόδιος για την επιστήμη και έρευνα Ευρωπαίος Επίτροπος Δρ Janez Potočnik. Η τελετή συμπίπτει με τον εορτασμό της 50-ετούς συμβολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έρευνα.

Για το Στερεοσκοπικό σύστημα υψηλής ενέργειας (HESS) συνεργάστηκαν 100 περίπου επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, το ΗΒ, την Ιρλανδία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Αρμενία, τη Νότια Αφρική και τη Ναμίμπια. Με τη στήριξη της ΕΕ οι ανωτέρω επιστήμονες σχεδίασαν και κατασκεύασαν το σύστημα, ανάπτυξαν το πολύπλοκο λογισμικό που απαιτείται για τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων και επιμόρφωσαν νέους αστρονόμους και αστροφυσικούς.

Για το έργο Hydrosol συνεργάστηκαν πανεπιστημιακοί και επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Δανία και το ΗΒ. Το 2005 το έργο κέρδισε το βραβείο οικολογικής τεχνολογίας International Global 100 Eco-tech και το 2006 ένα βραβείο τεχνολογικού επιτεύγματος (Technical Achievement) από τη Διεθνή Σύμπραξη για την οικονομία του υδρογόνου (International Partnership for the Hydrogen Economy).

Το έργο APOPTOSIS συγκεντρώνει ορισμένους από τους κορυφαίους επιστήμονες στον τομέα της κυτταροβιολογίας από την Αυστρία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Σουηδία, οι οποίοι εξετάζουν τους μηχανισμούς που διέπουν τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων. Από το 2001, πενήντα χιλιάδες άλλες δημοσιεύσεις έχουν κάνει παραπομπές στις ερευνητικές εργασίες της ομάδας, γεγονός που αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα της επιτυχίας της.

Πέντε ακόμη έργα έφτασαν στον τελικό, και συγκεκριμένα: το NEMABS (Απόκτηση σαφούς εικόνας των μορίων μέσω χρωματισμού), QGATES (Κβαντομηχανική για την καινοτομία στην επεξεργασία πληροφοριών), TAMRAM (Θερμικά υποβοηθούμενη μαγνητική μνήμη τυχαίας προσπέλασης), DYNAQPRIM (Δυναμική των πρωτεϊνών σε πυρήνες κυττάρων) και GLOBALIFE (Η πορεία της ζωής του ατόμου και η διαδικασία παγκοσμιοποίησης).

Το Ευρωπαϊκό βραβείο Descartes για την έρευνα θεσπίστηκε το 2000 με σκοπό την επιβράβευση επιστημόνων για διακεκριμένα επιστημονικά ή τεχνολογικά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μέσω διεθνικής έρευνας σε κάθε επιστημονικό πεδίο, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, ανθρωπιστικών και οικονομικών επιστημών.

Κάθε έτος, οι νικητές επιλέγονται μεταξύ 13 προκριθέντων που με τη σειρά τους έχουν επιλεγεί από 66 υποψηφιότητες. Ο αποδέκτης του βραβείου επιλέγεται από την κριτική επιτροπή, της οποίας προεδρεύει η κ. Claudie Haigneré, πρώην υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας και αστροναύτης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από 22 διακεκριμένους επιστήμονες από 11 κράτη μέλη της ΕΕ καθώς και από τη Βραζιλία, το Μαρόκο, τη Ρωσία και την Τουρκία, και καλύπτει ευρύ πεδίο επιστημονικών τομέων.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βραβευθέντα έργα, βλέπε IP/07/132, MEMO/07/42 για το Βραβείο Descartes για την έρευνα και IP/07/131, MEMO/07/43 για το Βραβείο Descartes για την επιστημονική επικοινωνία.

Ομιλία του Επιτρόπου Potočnik στην εκδήλωση: SPEECH/07/127


Side Bar