Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/258

Bruselj, 27. februarja 2007

„Vaša Evropa – vaša prihodnost“: prvi vrh mladih EU čez mesec dni v Rimu

Več kot 200 mladih iz 27 držav članic se bo 24. in 25. marca 2007 zbralo v italijanski prestolnici na prvem vrhu mladih EU in obeležilo obletnico podpisa Rimske pogodbe iz leta 1957. Vrh mladih bo mladim iz vse Evrope omogočil, da izrazijo svoja stališča o današnji Evropi in svoje želje za prihodnost. Njihovi sklepi bodo preneseni evropskim voditeljem, ki se bodo isti konec tedna zbrali v Berlinu.

Institucije EU[1] so združile moči z Evropskim mladinskim forumom za organizacijo prvega vrha mladih EU 24. in 25. marca 2007 v Rimu. Vrh se bo odvijal v zgradbi Campidoglio, kjer je pred 50 leti šest ustanovnih držav članic (Italija, Nemčija, Francija, Luksemburg, Belgija in Nizozemska) podpisalo Rimsko pogodbo. Cilj vrha mladih je prepoznati dosežke Evrope, toda predvsem razmišljati tudi o prihodnosti Evrope.

Podpredsednica Komisije Margot Wallström, odgovorna za institucionalne odnose in komunikacijsko strategijo, je povedala: „Ta 50. obletnica je priložnost, da proslavimo dosedanje dosežke in razmislimo o prihodnjih izzivih in priložnostih. Unija je ponovno zbližala Evropo, jo okrepila in našim državljanom prinesla svobodo, stabilnost in blaginjo. Toda medtem ko EU postaja starejša in se naša družba razvija, se prav tako razvijajo pobude za evropsko integracijo. Ta vrh bo enkratna priložnost za razpravo o tej Evropski uniji ‚v gibanju‘.

Evropski komisar Ján Figel', odgovoren za izobraževanje in mlade, je povedal: „Današnji mladi bodo državljani EU prihodnosti in čim prej se vključijo v razprave in forume o svoji evropski prihodnosti, tem bolje se bodo znali soočiti s prihajajočimi izzivi.“

Vrha se bo udeležilo več kot 200 mladih iz različnih družbenih okolij in iz vseh 27 držav članic EU. Iz vsake države članice bo sodelovalo šest udeležencev, poleg tega pa tudi 30 predstavnikov mednarodnih mladinskih nevladnih organizacij in osem predstavnikov Evropskega mladinskega foruma. Štirje od šestih nacionalnih udeležencev bodo izbrani na mladinskih razpravah na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, ki potekajo od januarja do začetka marca.

Mladi so s pripravami za vrh začeli na sestanku, ki je potekal med 17. in 20. januarjem 2007 v Bruslju. Na podlagi sklepov tega uvodnega sestanka so nacionalni mladinski sveti v vseh državah članicah EU začeli organizirati nacionalne razprave v tesnem sodelovanju s predstavništvi Komisije, informacijskimi pisarnami Evropskega parlamenta in nacionalnimi agencijami programa Mladi v akciji, novega programa EU za financiranje za mlade. Te nacionalne razprave bodo mladim omogočile, da sodelujejo na nacionalni, regionalni in lokalni ravni, izbirajo delegate in zagotovijo pristop k pripravam za vrh mladih „od spodaj navzgor“.

Otvoritev vrha mladih v Rimu bo v soboto, 24. marca, na Univerzi v Rimu (Roma III, Fakulteta za književnost). Popoldne bodo mladi razdeljeni v šest delovnih skupin, ki bodo razpravljale o naslednjih temah:

  • prihodnost pogodbe o EU,
  • socialno-ekonomski model EU,
  • trajnostni razvoj;
  • vloga EU v globaliziranem svetu,
  • demokracija in civilna družba,
  • mladi in izobraževanje.

V nedeljo, 25. marca, se bodo mladi sestali na plenarnem zasedanju v zgradbi Campidoglio, kjer bodo sprejeli končne sklepe in sporočila o prihodnosti Evrope. To bo podlaga za strukturiran dialog med mladimi Evropejci in evropskimi institucijami v prihodnjih letih. Na okrogli mizi bodo mladi prav tako razpravljali o sporočilih s podpredsednico Wallströmovo, komisarjem Figel'om in predstavniki institucij EU. Ta razprava bo javnosti dostopna po internetu.

Vrh mladih v Rimu bo potekal hkrati z neuradnim zasedanjem Evropskega sveta 25. marca 2007 v Berlinu, na katerem bodo voditelji držav in vlad EU sprejeli politično izjavo o vrednotah in prihodnjih ciljih Evropske unije.

Po pričakovanjih bo vrh mladih začetek procesa dialoga in razprav, ki mobilizira mlade in mladinske organizacije ter vodi do priprav in mobilizacije evropskih volitev leta 2009.

Mladi Evropejci igrajo ključno vlogo na evropskem prizorišču. So pomembni oblikovalci evropske ideje, odražene v novem programu Mladi v akciji, ki se je začel januarja 2007. Cilj je nuditi finančno pomoč za mobilnost mladih in za mladinske delovne projekte do leta 2013. Junija bo v Bruslju potekal Evropski teden mladih, ki bo predstavil dosežke mladinskih projektov, ki jih je financiral prejšnji program MLADINA, in nadaljeval razpravo med mladimi in oblikovalci politike.

Več informacij je na voljo na:

http://50.europa.eu

http://europa.eu/youth/

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html


[1] Srečanje organizira Evropska komisija v sodelovanju z Evropskim parlamentom, Evropskim ekonomsko-socialnim odborom in Odborom regij


Side Bar