Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/258

Bruxelles, 27 februarie 2007

„Europa voastră – viitorul vostru”: prima reuniune la nivel înalt a tinerilor organizată vreodată în UE se va desfăşura la Roma peste o lună

În perioada 24-25 martie 2007, peste 200 de tineri din cele 27 de state membre se vor întâlni în capitala Italiei în cadrul primei reuniuni la nivel înalt organizată vreodată în UE pentru a aniversa semnarea Tratatului de la Roma din 1957. Această reuniune le va da ocazia tinerilor de pe întreg continentul să îşi exprime părerile legate de Europa de astăzi şi aspiraţiile de viitor. Concluziile reuniunii vor fi transmise liderilor europeni care se vor întâlni la Berlin în acelaşi week-end.

Instituţiile europene[1] îşi unesc eforturile cu cele ale Forumului european al tineretului în vederea organizării primei reuniuni la nivel înalt a tineretului din UE la Roma în perioada 24-25 martie 2007. Reuniunea va avea loc în clădirea Campidoglio, aceeaşi în care a fost semnat Tratatul de la Roma de către cele şase state fondatoare (Italia, Germania, Franţa, Luxemburg, Belgia şi Ţările de Jos) în urmă cu 50 de ani. Reuniunea la nivel înalt a tineretului are drept obiective recunoaşterea realizărilor la nivel european şi, înainte de toate, abordarea temelor legate de Europa de mâine.

Vice-preşedintele Margot Wallström, comisar pentru relaţii instituţionale şi strategia de comunicare, a afirmat: „Această a 50-a aniversare ne oferă ocazia să sărbătorim realizările trecutului şi să reflectăm asupra provocărilor şi oportunităţilor viitoare. Uniunea Europeană a reunit Europa, a făcut-o mai puternică şi le-a adus cetăţenilor noştri libertate, stabilitate si prosperitate. Însă, pe măsură ce Uniunea Europeană capătă vechime iar societăţile noastre evoluează, aspectul integrării europene evoluează, de asemenea. Această reuniune la nivel înalt ne va oferi ocazia fără precedent de a discuta despre Uniunea Europeană «în mişcare»”

Comisarul european pentru educaţie şi tineret, domnul Ján Figel', a afirmat: „Tinerii de astăzi vor fi cetăţenii de mâine ai UE şi, cu cât vor fi implicaţi mai curând în dezbateri şi forumuri despre viitorul lor european, cu atât vor face faţă mai bine provocărilor viitoare”.

Vor participa peste 200 de tineri din toate categoriile sociale şi din toate cele 27 de state membre UE. Vor fi câte şase participanţi din fiecare stat membru, 30 de reprezentanţi ai ONG-urilor internaţionale de tineret şi opt reprezentanţi ai Forumului european al tineretului. Patru din cei şase participanţi din fiecare stat membru vor fi selectaţi în cadrul dezbaterilor de tineret la nivel naţional, regional şi local care vor avea loc în perioada ianuarie - începutul lunii martie.

Tinerii au început pregătirile pentru această reuniune la nivel înalt în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Bruxelles în perioada 17-20 ianuarie 2007. Pe baza concluziilor acestei întâlniri pregătitoare, consiliile naţionale de tineret din toate statele membre au început să organizeze dezbateri la nivel naţional, în strânsă colaborare cu Reprezentanţele Comisiei Europene, Birourile de informare ale Parlamentului European şi Agenţiile naţionale ale programului „Tineretul în acţiune”, noul program de finanţare UE pentru tineret. Aceste dezbateri naţionale le vor da ocazia tinerilor să se implice la nivel naţional, regional şi local, să îşi desemneze delegaţi şi să abordeze pregătirea reuniunii la nivel înalt de la bază spre vârf.

Reuniunea la nivel înalt a tinerilor de la Roma va începe sâmbătă 24 martie la Universitatea din Roma (Roma III, Facultatea de literatură). În a doua parte a zilei, tinerii se vor împărţi în şase grupuri de lucru pentru a discuta:

  • viitorul Tratatului UE,
  • modelul social şi economic al UE,
  • dezvoltarea durabilă,
  • rolul UE într-o lume globalizată,
  • democraţia şi societatea civilă,
  • tineretul şi educaţia.

Duminică 25 martie, va avea loc o sesiune plenară a reuniunii la nivel înalt în clădirea Campidoglio, în cursul căreia se vor adopta concluziile şi mesajele finale cu privire la viitorul Europei. Acestea vor constitui baza dialogului structurat dintre tinerii europeni şi instituţiile europene în anii următori. În cadrul unei mese rotunde, tinerii vor avea, de asemenea, dialoguri pe tema acestor mesaje cu vice-preşedintele Wallström, comisarul Figel' şi reprezentanţi ai altor instituţii europene. Această dezbatere va fi accesibilă publicului pe internet.

Reuniunea la nivel înalt a tinerilor de la Roma se va desfăşura în acelaşi timp cu reuniunea neoficială a Consiliului European de la Berlin din data de 25 martie 2007, în cadrul căreia şefii de state şi de guverne vor adopta o declaraţie politică privind stabilirea valorilor şi ţelurilor Uniunii Europene.

Reuniunea la nivel înalt a tinerilor este considerată începutul unui proces de dialog şi dezbateri care va mobiliza tinerii şi organizaţiile de tineret şi va pregăti şi mobiliza publicul pentru alegerile europene din 2009.

Tinerii europeni joacă un rol crucial pe scena europeană. Aceştia răspândesc într-o mare măsură ideea europeană care se regăseşte în noul program „Tineretul în acţiune” iniţiat în ianuarie 2007, al cărui scop este să ofere sprijin financiar mobilităţii şi proiectelor de lucru ale tinerilor până în 2013. În luna iunie, la Bruxelles, se va desfăşura Săptămâna europeană a tineretului pentru a sublinia rezultatele proiectelor de tineret finanţate de fostul program TINERET şi pentru a continua dezbaterile dintre tineri şi factorii de decizie.

Mai multe informaţii se pot găsi la:

http://50.europa.eu

http://europa.eu/youth/

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html


[1] Evenimentul este organizat de Comisia Europeană în colaborare cu Parlamentul European, Comitetul Economic şi Social European şi Comitetul Regiunilor.


Side Bar