Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/258

Brüsszel, 2007. február 27.

„A Te Európád – a Te jövőd”: egy hónap múlva Róma otthont ad az EU első ifjúsági csúcstalálkozójának

2007. március 24. és 25. között a 27 tagállam mintegy 200 fiatalja gyűlik össze az olasz fővárosban, hogy az EU történetének első ifjúsági csúcstalálkozóján emlékezzen meg a Római Szerződés 1957-es aláírásának évfordulójáról. Az ifjúsági csúcstalálkozó lehetőséget kínál a kontinens fiataljai számára, hogy kifejthessék véleményüket a mai Európáról, és elmondhassák vágyaikat a jövőről. Következtetéseiket eljuttatják majd Európa politikai vezetőihez is, akik ugyanabban az időpontban Berlinben találkoznak.

Az EU történetének első ifjúsági csúcstalálkozójára az EU intézményei[1] és az Európai Ifjúsági Fórum összefogásának eredményeképp kerül sor 2007. március 24. és 25. között Rómában. A rendezvénynek a Campidoglio, vagyis ugyanaz az épület ad otthont, amelyben a hat alapító tagállam (Olaszország, Németország, Franciaország, Luxemburg, Belgium és Hollandia) 50 évvel ezelőtt a Római Szerződést aláírta. Az ifjúsági csúcs célja nemcsak az, hogy méltassa mindazt, amit Európa eddig elért, hanem mindenekelőtt az is, hogy a jövőbe tekintsen.

Margot Wallström alelnök, az intézményi kapcsolatokért és a kommunikációs stratégiáért felelős biztos elmondta: „Az 50. évforduló megfelelő alkalom arra, hogy megünnepeljük a múlt eredményeit, és elgondolkozzunk az előttünk álló kihívásokon és lehetőségeken. Az Unió újra megteremtette és megszilárdította Európa egységét, polgárainknak pedig szabadságot, stabilitást és jólétet biztosít. Ugyanakkor az idő halad, társadalmaink fejlődnek, és ezzel változik maga az európai integráció is. A csúcstalálkozó példátlan lehetőséget nyújt e „mozgásban lévő” Európai Unió megvitatására.”

Az oktatásért és az ifjúságért felelős európai biztos, Ján Figel így nyilatkozott: „A mai fiatalokból lesznek a holnap uniós polgárai. Minél hamarabb bevonjuk őket az Európa jövőjéről – az ő jövőjükről – folytatott vitákba és eszmecserékbe, annál sikeresebben fognak megbirkózni a jövő kihívásaival.”

A csúcstalálkozón több, mint 200 fiatal vesz részt az élet minden területéről, az EU mind a 27 tagállamából. Minden egyes tagállam hat-hat résztvevőt küld, további 30 képviselő érkezik nemzetközi ifjúsági civil szervezetektől, nyolc fiatal pedig az Európai Ifjúsági Fórumot képviseli. A hat nemzeti résztvevő közül négyet nemzeti, regionális és helyi szinten folytatott ifjúsági vitafórumokon választanak ki, melyekre január és március eleje között kerül sor.

A fiatalok a csúcstalálkozó előkészítését egy brüsszeli találkozóval kezdték 2007. január 17. és 20. között. Az előkészítő találkozón elfogadott következtetéseket alapul véve a tagállamok nemzeti ifjúsági tanácsai a Bizottság képviseleti irodáival, az Európai Parlament tájékoztatási irodáival és a Cselekvő ifjúság program – a fiatalokat támogató új uniós program – nemzeti irodáival karöltve nemzeti vitafórumok szervezésébe kezdtek. Ezek a nemzeti vitafórumok lehetőséget teremtenek arra, hogy a fiatalok nemzeti, regionális és helyi szinten bekapcsolódjanak a párbeszédbe, küldötteket válasszanak, és hogy az ifjúsági csúcstalálkozó előkészítése lentről felfelé irányuló kezdeményezések formájában valósuljon meg.

A római ifjúsági csúcstalálkozó megnyitására március 24-én szombaton a római egyetemen kerül sor (Roma III, Irodalomtudományi Intézet). A délután folyamán a fiatalok hat munkacsoportra oszlanak, hogy megvitassák a következő témákat:

  • az Európai Unióról szóló szerződés jövője,
  • az EU szociális és gazdasági modellje,
  • a fenntartható fejlődés,
  • az EU szerepe globalizált világunkban,
  • a demokrácia és a civil társadalom,
  • a fiatalok és az oktatásügy.

Március 25-én vasárnap a fiatalok a Campidoglio épületben gyűlnek össze plenáris ülésre, ahol elfogadják a találkozó következtetéseit, és üzeneteket fogalmaznak meg Európa jövőjéről. Ezek képezik majd az elkövetkező években az európai fiatalok és az európai intézmények közötti strukturált párbeszéd alapját. Kerekasztal-beszélgetés formájában a fiatalok Wallström alelnökkel, Figel biztossal és más uniós intézmények képviselőivel is megvitatják az üzeneteket. Ezt az eszmecserét internetes közvetítés révén a nagyközönség is figyelemmel kísérheti.

A római ifjúsági csúcstalálkozóval párhuzamosan kerül megrendezésre 2007. március 25-én Berlinben az Európai Tanács informális ülése, ahol az európai állam- és kormányfők politikai nyilatkozatot fogadnak el az Unió által képviselt értékekről és célokról.

Az ifjúsági csúcstalálkozó az elképzelések szerint egy folyamat kezdete: olyan párbeszédet és vitasorozatot indít, amely mobilizálja a fiatalokat és az ifjúsági szervezeteket, és elvezet a 2009. évi európai választások előkészítéséhez.

A fiataloknak központi szerep jut az európai színtéren: fontos terjesztői annak az európai eszmének, amelyet a 2007 januárjában indított Cselekvő ifjúság program hordoz. A program célja, hogy 2013-ig pénzügyi támogatást nyújtson az ifjúsági mobilitással és az ifjúsági munkával kapcsolatos projekteknek. Jövő júniusban kerül megrendezésre Brüsszelben az európai ifjúsági hét, amely a Cselekvő ifjúság program elődje, az IFJÚSÁG program által finanszírozott ifjúsági projektek eredményeit mutatja be, valamint alkalmat ad a fiatalok és a szakpolitikusok közötti eszmecsere folytatására.

További információk a következő honlapokon olvashatók:

http://50.europa.eu

http://europa.eu/youth/

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html


[1] Az eseményt az Európai Bizottság szervezi az Európai Parlamenttel, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottsággal, valamint a Régiók Bizottságával együttműködésben


Side Bar