Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/258

Βρυξέλλες, 27 Φεβρουαρίου 2007

Η Ευρώπη σου – το μέλλον σου”: η πρώτη διάσκεψη κορυφής νέων της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη σε ένα μήνα

Στις 24-25 Μαρτίου 2007 περισσότεροι από 200 νέοι από τα 27 κράτη μέλη θα συγκεντρωθούν στην ιταλική πρωτεύουσα για την πρώτη διάσκεψη κορυφής των νέων της ΕΕ, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της υπογραφής της συνθήκης της Ρώμης το 1957. Η διάσκεψη κορυφής θα επιτρέψει στους νέους από όλη την ήπειρο να εκφράσουν τις απόψεις τους για τη σημερινή Ευρώπη και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Τα συμπεράσματα της διάσκεψης θα διαβιβαστούν στους ηγέτες της ΕΕ που θα βρίσκονται στο Βερολίνο το ίδιο Σαββατοκύριακο.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ[1] ενώνουν τις δυνάμεις τους με το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τους νέους για τη διοργάνωση της πρώτης διάσκεψης κορυφής νέων της ΕΕ στη Ρώμη στις 24-25 Μαρτίου 2007. Η διάσκεψη κορυφής θα πραγματοποιηθεί στο Campidoglio, το ίδιο κτίριο στο οποίο πριν από 50 χρόνια υπογράφηκε η συνθήκη της Ρώμης από τα έξι ιδρυτικά κράτη μέλη (Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Κάτω Χώρες). Ο στόχος της διάσκεψης κορυφής είναι να αναγνωριστούν τα επιτεύγματα της Ευρώπης και κυρίως να συζητηθεί το μέλλον της.

Η αντιπρόεδρος κα Margot Wallstrom, αρμόδια για τις διοργανικές σχέσεις και τη στρατηγική επικοινωνίας, δήλωσε τα εξής: «Η 50η επέτειος είναι μια ευκαιρία να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα του παρελθόντος και να μελετήσουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του μέλλοντος. Η ΕΕ ενώσε και πάλι την Ευρώπη, την έκανε πιο δύνατή και πρόσφερε στους πολίτες μας ελευθερία, σταθερότητα και ευημερία. Ωστόσο, καθώς μεγαλώνει σε ηλικία η ΕΕ και εξελίσσονται οι κοινωνίες μας, εξελίσσεται και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτή η διάσκεψη κορυφής θα προσφέρει μια ευκαιρία χωρίς προηγούμενο για να συζητηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπεύθυνος για την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Ján Figel', δήλωσε: «Οι σημερινοί νέοι θα γίνουν οι αυριανοί πολίτες της ΕΕ, επομένως, όσο πιο νωρίς συμμετέχουν στις συζητήσεις και τα φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης, τόσο καλύτερα θα αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες προκλήσεις».

Θα παρευρεθούν πάνω από 200 νέοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ: έξι συμμετέχοντες από κάθε κράτος μέλος, συν τριάντα εκπρόσωποι διεθνών ΜΚΟ για τους νέους και οκτώ εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τους νέους. Τέσσερις από τους έξι συμμετέχοντες κάθε κράτους μέλους θα επιλεγούν στη διάρκεια συζητήσεων για τη νεολαία σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο έως τις αρχές Μαρτίου.

Οι νέοι άρχισαν την προετοιμασία τους για τη διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες στις 17-20 Ιανουαρίου 2007. Με βάση τα συμπεράσματα της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης, τα εθνικά συμβούλια νεολαίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να διοργανώνουν συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο, σε στενή συνεργασία με τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα γραφεία ενημέρωσης του κοινού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις εθνικές μονάδες συντονισμού του προγράμματος "Νεολαία σε δράση", του νέου προγράμματος για τη νεολαία που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Οι εν λόγω συζητήσεις σε εθνικό επίπεδο θα επιτρέψουν στους νέους να συμμετάσχουν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, να επιλέξουν εκπροσώπους και να εξασφαλίσουν μια προσέγγιση από τη βάση προς την κορυφή για την προετοιμασία της διάσκεψης κορυφής για τη νεολαία.

Η διάσκεψη κορυφής νέων στη Ρώμη θα ξεκινήσει το Σάββατο στις 24 Μαρτίου στο πανεπιστήμιο της Ρώμης (Roma III, Τμήμα Φιλολογίας). Το απόγευμα, οι νέοι θα χωριστούν σε έξι ομάδες εργασίες για να συζητήσουν τα ακόλουθα θέματα:

  • το μέλλον της συνθήκης της ΕΕ,
  • το κοινωνικοοικονομικό μοντέλο της ΕΕ,
  • τη βιώσιμη ανάπτυξη,
  • το ρόλο της ΕΕ την εποχή της παγκοσμιοποίησης,
  • τη δημοκρατία και την κοινωνία των πολιτών,
  • τη νεολαία και την εκπαίδευση.

Την Κυριακή 25 Μαρτίου, η διάσκεψη θα συνεδριάσει στην ολομέλειά της στο Campidoglio, κατά την οποία θα εγκριθούν τα τελικά συμπεράσματα και τα μηνύματα για το μέλλον της Ευρώπης, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για ένα δομημένο διάλογο μεταξύ των νέων ευρωπαίων και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων τα επόμενα χρόνια. Στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης οι νέοι θα συζητήσουν επίσης τα μηνύματα με την αντιπρόεδρο κα Wallström, τον Επίτροπο κ.Figel' και τους εκπροσώπους των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Τη συζήτηση αυτή θα μπορεί να παρακολουθήσει το κοινό μέσω διαδικτύου.

Παράλληλα με τη διάσκεψη κορυφής στη Ρώμη θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Βερολίνο στις 25 Μαρτίου 2007, όπου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα εγκρίνουν μια πολιτική δήλωση στην οποία θα περιέχονται οι αξίες και οι φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διάσκεψη κορυφής νέων αναμένεται να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας διαλόγου και συζητήσεων που θα κινητοποιήσει τους νέους και τις οργανώσεις νέων και θα καταλήξει στην προεοιμασία και την κινητοποίηση για τις ευρωεκλογές του 2009.

Οι νέοι ευρωπαίοι διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή. Είναι σημαντικοί φορείς διάδοσης της ευρωπαϊκής ιδέας που εκφράζεται στο νέο πρόγραμμα "νεολαία σε δράση" που άρχισε τον Ιανουάριο του 2007. Σκοπός είναι να παρασχεθεί χρηματοοικονομική υποστήριξη στην κινητικότητα των νέων και στα σχέδια των νέων έως το 2013. Τον επόμενο Ιούνιο, θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η ευρωπαϊκή εβδομάδα νεολαίας για να προβληθούν τα επιτεύγματα των σχεδίων των νέων που χρηματοδοτήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα για τη νεολαία και να συνεχιστούν οι συζητήσεις μεταξύ των νέων και των υπεύθυνων για τη χάραξη πολιτικής.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://50.europa.eu

http://europa.eu/youth/

http://ec.europa.eu/youth/index_en.html


[1] Την εκδήλωση διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών.


Side Bar