Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/204

Brüsszel, 2007. február 21.

2012-ig az üzemi balesetek 25 %-os csökkenését kívánja elérni az új uniós stratégia

A Bizottság a mai napon új, ötéves munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági stratégiát fogadott el, melynek keretében a negyedével kívánja csökkenteni a foglalkozási megbetegedések és üzemi balesetek számát. Az elmúlt években kedvező tendencia érvényesült ezen a területen, 2002 és 2004 között a halálos balesetek száma 17 %-kal míg a három napos vagy annál hosszabb keresőképtelenséggel járó balesetek száma 20 %-kal csökkent. De a fejlődés a különböző országokban, ágazatokban, társaságoknál és foglalkozások terén továbbra is egyenlőtlenül jelentkezik. A munkavégzés terén bekövetkezett változások révén új foglalkozási kockázatok jelennek meg, egyes munkahelyi megbetegedések száma pedig folyamatosan növekszik.

„A foglalkozási megbetegedések és üzemi balesetek komoly problémát jelentenek a munkavállalók és a munkáltatók számára Európában. Az évi átlagosan 4 millió munkahelyi baleset hatalmas költségeket ró az európai gazdaságra. E költségek igen jelentékeny része a társadalombiztosítási rendszerekre és az államháztartásra hárul” – nyilatkozta Vladimír Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlőségért felelős biztos. „A munkavállalók egészségének és biztonságának javítása kulcsfontosságú az Unió növekedési és foglalkoztatási menetrendjében. A minőségi és termelékeny munkavégzés támogatása erősíteni fogja az európai növekedést és versenyképességet.”

Az utóbbi öt év során tapasztalható jelentős fejlődés ellenére még mindig számos területen van tennivaló. A munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések következtében felmerülő költségek egyenlőtlenül oszlanak meg a felek között. Évente körülbelül 1 milliárd euro az európai munkavállalók keresőképtelenségből adódó jövedelemkiesése. A táppénzzel, a kiesett munkavállaló helyettesítésével és a termelékenység csökkenésével kapcsolatos költségek a munkáltatói oldalon jelentkeznek – ezek egy jelentős részét nem fedezi a biztosítás.

A kis- és középvállalkozások különösen érintettek, hiszen az üzemi balesetek 82 %-a, a halálos baleseteknek pedig 90 %-a itt következik be. Egyes ágazatokban – mint például az építőipar, a mezőgazdaság, a szállítás és az egészségügy – nagyobb az üzemi balesetek bekövetkezésének kockázata, továbbá a fiatal munkavállalók, a migránsok, az idősebb munkavállalók és a veszélyes munkakörülmények között dolgozók aránytalanul nagyobb mértékben érintettek.

Egyes betegségek egyre gyakrabban fordulnak elő, köztük az izom- és csontrendszeri panaszok – mint a hátfájás, ízületi sérülések és ismétlődő megerőltetés okozta sérülések –, valamint a pszichikai leterheltség által okozott megbetegedések.

A 2007-2012-es stratégia célja, hogy átlagosan 25 %-os csökkenést érjen el az üzemi balesetek és foglalkoztatási megbetegedések terén az Unióban. Az új stratégia számos európai, illetve nemzeti szinten megvalósítandó fellépést határoz meg a következő területekre vonatkozóan:

  • A hatályos jogszabályok fejlesztése és egyszerűsítése, valamint azok nem kötelező eszközök – mint pl. a követendő gyakorlatok egymás közötti kicserélése, figyelemfelkeltő kampányok, jobb tájékoztatás és képzés – segítségével történő gyakorlati alkalmazásának előmozdítása.
  • A tagállamok egyedi körülményeire szabott nemzeti stratégiák készítése és végrehajtása. A leginkább érintett szektorokra és társaságokra kell e stratégiáknak összpontosítaniuk és nemzeti célkitűzésekben kell meghatározniuk az elérni kívánt célokat az üzemi balesetek és a foglalkozási megbetegedések csökkentése terén.
  • A munkahelyi egészség és biztonság elvének általános érvényesítése más nemzeti és európai szakpolitikákban (oktatás, közegészségügy, kutatás), és új szinergiák felkutatása
  • Lehetséges új kockázatok hatékonyabb felismerése és értékelése több kutatás, információcsere és az eredmények gyakorlati alkalmazása révén.

További információk:

http://ec.europa.eu/employment_social/health_safety/index_en.htm


Side Bar