Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE IT SV FI

IP/07/1815

Brüsszel, 2007. november 29.

A tagállamok támogatják a mobiltelevíziózásra vonatkozó bizottsági stratégiát

A mai napon nagyot lépett előre a mobiltelevíziós szolgáltatások Európán belüli gyors elterjedésének ügye, hiszen az EU tagállamai elfogadták az Európai Bizottság által júliusban nyilvánosságra hozott stratégiát, amely a következő három pilléren nyugszik: közös koncepció követése a mobiltelevíziózáshoz kapcsolódó licenciák terén, a szolgáltatások elterjedése és az innovatív üzleti modellek ösztönzése érdekében; frekvenciatartomány biztosítása e szolgáltatások számára, lehetőleg az URH frekvenciasávban; és a DVB-H technológia európai mobiltelevíziós szabványként történő használatának előmozdítása. Az egyik következő lépés az engedélyezési eljárásokra vonatkozó útmutatások elkészítése lesz, majd ezután a DVB-H szabvány bekerül azon hivatalos szabványok jegyzékébe, amelyek használatát az Unió mind a 27 tagállamának támogatnia és ösztönöznie kell. A mobiltelevíziózásra vonatkozó proaktív európai stratégia célja az, hogy az európai fogyasztók bárhol és bármikor élvezhessék a televízió nyújtotta előnyöket, ahogyan ez Ázsiában és az Egyesült Államokban egyre inkább valósággá válik. A stratégia továbbá fontos szilárd pontként szolgál a tartalom-előállítók, a műsorszolgáltatók, a szolgáltatók és a hardvergyártók számára ahhoz, hogy 2008 folyamán egész Európában elindulhasson a mobiltelevíziós szolgáltatások terjedése.

„Azzal, hogy a mai napon a Tanács elfogadta a Bizottság stratégiáját, amelynek célja, hogy ebben a fontos ágazatban méretgazdaságossági előnyöket lehessen elérni, az európai mobiltelevíziózás egy lépéssel közelebb jutott a sikerhez – nyilatkozta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiaügyért felelős európai biztos. – Ez azt bizonyítja, hogy a politikai szándékok összhangban állnak a piaci fejleményekkel, ezáltal pedig biztosítható az, hogy 2008 közepére ez a potenciálisan több milliárd eurós piac a megfelelő irányba indulhasson. Örülök annak, hogy a mobiltelevíziózásra vonatkozó bizottsági stratégia ma megkapta a szükséges támogatást, mint ahogy annak is, hogy a tagállamok jelentős többsége a DVB-H technológiát is támogatja. Egyúttal azonban sürgetem azt a néhány kormányt, amely – részben belső okok miatt – egyelőre még habozik, hogy a DVB-H európai szabványként való jóváhagyásával mielőbb csatlakozzon a többséghez. Minél több tagállam vesz részt tevékenyen ebben a folyamatban, Európa annál hamarabb lesz képes felmutatni azt a szükséges kritikus tömeget, amely alapján a mobiltelevíziózás terén világelsővé válhat. Különösen fontos, hogy Európa megragadja a 2008-as osztrák-svájci közös rendezésű labdarúgó-Európa-bajnokság kínálta lehetőséget. Arra kérem tehát azokat a tagállamokat, amelyek nemzeti szinten még lemaradásban vannak, hogy növeljék erőfeszítéseiket. A mobiltelevíziózásnak minden európai polgár számára ugyanolyan egyszerű, vonzó és elérhető szolgáltatássá kell válnia, mint a telefonálás.

Mi a Bizottság részéről, az iparággal közösen mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mobiltelevíziózás sikeresen elterjedjen egész Európában, és végrehajtjuk azokat az intézkedéseket, amelyek ennek a rendkívüli jelentőségű iparágnak az európai kibontakozásához szükségesek.

Júliusban a Bizottság nyilvánosságra hozta a mobiltelevíziózás európai elterjedését célzó stratégiáját (lásd: IP/07/1118, MEMO/07/298). A stratégia többek között azt tűzte ki célul, hogy a földi mobiltelevíziózás közös európai szabványaként az Európában – részben az európai kutatási alapok támogatásával – kifejlesztett egységes, nyílt DVB-H szabvány terjedjen el. Ezzel a javaslattal a piac már akkor visszafordíthatatlanul elindult abba az irányba, hogy a DVB-H váljon a mobiltelevíziózás ajánlott európai szabványává, ráadásul ezt, a DVB-családhoz tartozó nyílt szabványt a világ más részein is támogatják.

A Tanács mai ülését követően a Bizottság a DVB-H szabványt felveszi az EU hivatalos szabványjegyzékébe. Ennek következtében a mobiltelevíziós szolgáltatások elindítása során valamennyi uniós tagállamnak támogatnia és ösztönöznie kell a DVB-H használatát annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a piac szétdarabolódása, illetve a méretgazdaságossági előnyöknek köszönhetően mind a szolgáltatások, mind az eszközök megfizethetőek legyenek. A Bizottság továbbá az elkövetkező hónapok során szorosan együtt kíván működni a tagállamokkal az engedélyezési rendszerek és a licenciák vonatkozásában, illetve szándékában áll megvizsgálni – az iparággal közösen – az olyan kérdéseket, mint a szolgáltatásszintű együttműködési képesség és a mobiltelevíziózással kapcsolatos jogok kezelése.

A Bizottság elkötelezte magát a mobiltelevíziózás felkarolása és sikerre juttatása mellett, mert ez a piac 2011-re elérheti a 20 milliárd eurós nagyságot, és mintegy 500 millió fogyasztóhoz juthat el szerte a világon. A 2008-as év a Bizottság szerint kulcsfontosságú a mobiltelevíziózás európai uniós elterjedése szempontjából. Több jelentősebb sportesemény – például a labdarúgó-Európa-bajnokság és a nyári olimpiai játékok – egyedülálló lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére és arra, hogy a fogyasztók megismerjék ezt az újfajta technológiát. Ma a mobiltelevíziózásnak egyedül Dél-Koreában és Japánban 20 millió fogyasztója van, harmincszor annyi, mint az EU-ban összesen. Ezek a versenytársak jelentős erőfeszítéseket tettek saját egységes szabványaik világszintű elterjesztése érdekében, ezáltal pedig Európa egyik legígéretesebb piacát veszélyeztetik.

A DVB-H Olaszországban és Finnországban már piacra került, Ausztriában, Belgiumban, Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Írországban, Lengyelországban, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Magyarországon, Németországban, Portugáliában, Spanyolországban, Svédországban és Szlovéniában pedig tesztfázisban van.

Háttér:

A DVB-H a nyílt Digital Video Broadcasting (DVB) Consortium által kifejlesztett nyílt szabvány, amely a digitális műsorszórás terén világszerte piacvezető interoperábilis szabványok családjába tartozik, csakúgy, mint a digitális műholdas televíziózásban használt DVB-S, a digitális kábeltelevíziózásban használt DVB-C és a földi sugárzású digitális televíziózásban használt DVB-T.


Side Bar