Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/07/1800

Brussel, 28 november 2007

Concentraties: Commissie begint grondig onderzoek naar TomToms geplande overname van TeleAtlas

De Europese Commissie is in het kader van de EU-concentratieverordening een diepgaand onderzoek begonnen naar de plannen van het Nederlandse TomTom om landgenoot TeleAtlas over te nemen. TomTom produceert draagbare navigatieapparatuur (PND's), terwijl TeleAtlas een van de twee producenten is van digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen, een cruciale input voor PND-producenten. Een eerste marktonderzoek van de Commissie gaf aan dat de geplande concentratie ernstige vragen oproept wegens de verticale effecten ervan op de mededinging. Een besluit om een diepgaand onderzoek te beginnen loopt niet vooruit op de uiteindelijke uitkomst van het onderzoek. De Commissie heeft nu tot 17 april 2008 de tijd om een definitief besluit te nemen over de vraag of de geplande transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) significant zal belemmeren.

TomTom ontwikkelt navigatiesoftware en produceert PND's; de onderneming is de marktleider in de EER. TeleAtlas is - naast het Amerikaanse Navteq - een van de twee producenten van digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen die heel Europa en Noord-Amerika dekken.

Na een voorlopig onderzoek had de Commissie ernstige vragen bij de transactie. Omdat er op de markt voor digitale wegenkaarten een duopolie bestaat en TomTom een sterke positie op de markt voor PND's heeft, zou TomToms overname van TeleAtlas de daadwerkelijke mededinging binnen de EER significant kunnen belemmeren.

Digitale wegenkaarten voor navigatiesystemen zijn een onmisbare input voor producenten van PND's. De geplande overname doet wegens de verticale effecten ervan mededingingsbezwaren rijzen: TomTom is immers een van de twee digitale kaartenmakers die momenteel wegenkaarten voor heel Europa aanbieden. Bij haar diepgaande onderzoek zal de Commissie onder meer nagaan of de transactie digitale wegenkaarten voor andere PND-producenten duurder of minder toegankelijk zal maken, wat ten koste zou gaan van de consumenten.
Meer informatie over de zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m97.html#m_4854


Side Bar