Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/169

Bruxelles, 12 februarie 2007

MEDIA 2007: 755 milioane de euro pentru stimularea industriei cinematografice europene

Lansat ieri seară la Berlin, noul program MEDIA 2007 al UE are la dispoziţie un buget de 755 milioane de euro pentru stimularea industriei cinematografice europene pentru următorii şapte ani. Aproape 65% din bugetul total alocat va favoriza circulaţia mai largă a creaţiilor cinematografice europene spre alte ţări din Europa şi din lumea întreagă. MEDIA 2007 facilitează accesul la finanţare - mai ales pentru IMM-uri – şi sprijină utilizarea mai frecventă a tehnologiilor digitale, sporind astfel competitivitatea sectorului audiovizual din Europa.

„Tehnologiile digitale transformă în mod substanţial modul de funcţionare a industriei cinematografice. Cheia succesului o reprezintă adoptarea digitalizării prin formarea profesioniştilor europeni, modernizarea cinematografelor din Europa şi dezvoltarea unor noi canale de distribuţie,” a declarat doamna Viviane Reding, comisarul UE responsabil cu Societatea informaţională şi Mass-Media. „MEDIA 2007 furnizează instrumentele adecvate pentru sprijinirea industriei cinematografice europene în acest sens.

Fondurile în valoare de 755 milioane de euro din programul MEDIA 2007 se concentrează asupra fazelor anterioare şi posterioare producţiei de film, bugetul fiind structurat pe cinci linii de acţiune:

• Formare (tehnici de scenaristică; gestiune economică şi financiară; tehnologii digitale) (7%);

• Dezvoltare (proiecte individuale, cataloage, noi talente, coproducţii, alte finanţări) (20%);

• Distribuţie (distribuitori, agenţi de vânzări, posturi de televiziune, expozanţi din domeniul cinematografic, digitalizarea lucrărilor) (55%);

• Promovare (acces pe piaţă, festivaluri, evenimente comune, patrimoniu) (9%);

• Acţiuni orizontale (de facilitare a accesului la finanţare pentru IMM-uri şi de încurajare a prezenţei filmelor europene pe platforme digitale) (5%) şi proiecte-pilot (adoptarea noilor tehnologii, cum ar fi tehnologiile digitale pentru dezvoltarea, producţia şi distribuţia filmelor) (4%).

Făcând din distribuţia creaţiilor europene o prioritate clară a noului program, MEDIA caută să îmbunătăţească cota de piaţă a filmelor europene care rulează în alte state membre decât cele în care acestea au fost produse. De asemenea, programul va spori în mod semnificativ vizibilitatea pe plan mondial a diferitelor culturi reprezentate în UE şi va ajuta la creşterea competitivităţii industriei europene a audiovizualului.

Acest tip de asistenţă financiară pentru industria filmului a demonstrat deja un puternic efect de stimulare a investiţiilor în acest sector. Pe toată durata programelor care au precedat iniţiativa MEDIA 2007 (respectiv MEDIA Plus şi Training), fiecare 1 euro provenit din fonduri comunitare a generat aproximativ 6 euro din investiţii private.

Anul acesta, la cea de-a 57-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de la Berlin vor rula 17 filme cofinanţate prin programul MEDIA (a se vedea IP/07/170).

Detalii privind programul MEDIA

MEDIA, programul Uniunii Europene de asistenţă în domeniul audiovizual, a contribuit la dezvoltarea şi consolidarea industriei cinematografice în Europa în ultimii 16 ani. La 1 ianuarie 2007, România a devenit cel de-al 31-lea membru al programului MEDIA (UE-27 + Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi, în curând, Elveţia). Prin intermediul programelor MEDIA I, II, Plus şi Training, acţiunile anterioare au sprijinit realizarea şi distribuţia a mii de filme, precum şi activităţi de formare, festivaluri şi proiecte de promovare pe întregul continent. Doar în cadrul programelor MEDIA Plus şi MEDIA Training (2001-2006), au fost acordate fonduri de peste o jumătate de milion de euro pentru 8 000 de proiecte.

În fiecare an, Comisia Europeană finanţează 300 de noi proiecte cinematografice europene, iar jumătate dintre filmele europene vizionate în cinematografe au beneficiat de asistenţă financiară din partea Comisiei.

Pentru informaţii suplimentare:

http://ec.europa.eu/avpolicy/media

A se vedea, de asemenea (inclusiv exemple de filme şi proiecte care beneficiază de asistenţă în cadrul programului MEDIA):

Fişa informativă privind programul MEDIA - http://ec.europa.eu/information_society/factsheets/month/


Side Bar