Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/169

Brüsszel, 2007. február 12.

Media 2007: 755 millió € az európai filmipar fellendítésére

Az Európai Unió új MEDIA 2007 programja keretében az elkövetkező hét évben 755 millió eurót biztosít az európai filmipar fellendítésére, jelentették be tegnap este Berlinben. A teljes költségvetés közel 65%-a segíti az európai alkotások szélesebb körben való terjesztését Európa- és világszerte. A MEDIA 2007 könnyebb hozzáférést biztosít a pénzügyi támogatásokhoz – különösen a kis- és középvállalkozások számára –, és növeli a digitális technológiák alkalmazását, versenyképesebbé téve ezáltal az európai audiovizuális ágazatot.

"A digitális technológiák alapvetően megváltoztatják a filmipar működését. A szakmabeliek képzésén keresztül történő átfogó digitalizálás, a filmszínházak modernizálása és új terjesztési csatornák kialakítása kulcsfontosságú a siker eléréséhez" – mondta Viviane Reding, az EU Információs Társadalomért és Médiáért felelős biztosa. "A MEDIA 2007 megfelelő eszközöket biztosít az európai filmipar ezen irányba történő előmozdításához."

A MEDIA 2007 keretében történő 755 millió eurós támogatás a filmgyártást megelőző és az azt követő fázisokra összpontosít, öt cselekvési vonal mentén szétosztott költségvetéssel:

• Képzés (forgatókönyv-írási technikák; gazdasági és pénzügyi irányítás; digitális technológiák) (7%);

• Fejlesztés (egyedi projektek, katalógusok, új tehetségek, koprodukciók, egyéb támogatások) (20%);

• Terjesztés (terjesztők, értékesítő ügynökségek, közvetítők, filmszínház-tulajdonosok, digitalizálási munkák( (55%);

• Promóció (piaci hozzáférés, fesztiválok, szokásos események, örökség) (9%)

• Horizontális fellépések (a KKV-k számára a támogatáshoz való hozzáférés megkönnyítése, valamint az európai filmek digitális platformokon való megjelenésének bátorítása) (5%); kísérleti projektek (átfogó új technológiák, mint például a filmfejlesztéshez, -gyártáshoz és –terjesztéshez alkalmazott digitális technológiák) (4%).

Azáltal, hogy az európai alkotások terjesztése egyértelműen elsőbbséget élvez az új programban, a MEDIA program célja azon európai filmek piaci részesedésének javítása, amelyeket a gyártás helyétől eltérő tagállamokban mutatnak be. A program jelentősen hozzájárul majd különböző kultúráink világszintű bemutatásához és segíti növelni audiovizuális ágazatunk versenyképességét.

A filmiparnak nyújtott ilyen pénzügyi támogatás jelentős hatással van az ágazati beruházásokra. A MEDIA 2007-et megelőző programok során (MEDIA Plus és Képzés) a közösségi támogatás minden egyes eurója körülbelül 6 euró magánbefektetést vont maga után.

A MEDIA keretében támogatott 17 filmet bemutatják az idei 57. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. (ld. IP/07/170).

A MEDIA program háttere

A MEDIA az Európai Unió audiovizuális ágazatot támogató programja, amely 16 éve segít fejleszteni és erősíteni az európai filmipart. 2007. január 1-jén Románia a MEDIA program 31. tagja lett (EU27+Izland, Liechtenstein, Norvégia és nemsokára Svájc). A MEDIA I, II, Plus és Képzés korábbi programok filmek ezreinek fejlesztését és terjesztését segítette, valamint képzési tevékenységeket, fesztiválokat és promóciós projekteket támogatott az egész kontinensen. Csak a MEDIA Plus és MEDIA Képzés programok (2001–2006) keretében 8000 projektet támogattak több mint fél milliárd euróval.

Az Európai Bizottság évente 300 új európai filmet támogat, és a filmszínházakban megtekinthető európai filmek felét mutatják be a Bizottság támogatásával.

További információk:

http://ec.europa.eu/avpolicy/media

Lásd még (a MEDIA által támogatott filmekre és projektekre vonatkozó példák):

Információk a MEDIA programról:

http://ec.europa.eu/information_society/factsheets/month/


Side Bar