Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/169

Bryssel 12. helmikuuta 2007

Media 2007: 755 miljoonaa euroa Euroopan elokuvateollisuudelle

EU:n uusi MEDIA 2007 –ohjelma käynnistettiin eilen illalla Berliinissä. Ohjelmasta tuetaan Euroopan elokuvateollisuutta 755 miljoonalla eurolla seuraavien seitsemän vuoden aikana. Lähes 65 prosenttia kokonaisbudjetista käytetään eurooppalaisten teosten levittämiseen muihin Euroopan maihin ja muualle maailmaan. MEDIA 2007 –ohjelma helpottaa rahoituksen saantia erityisesti pk-yrityksille. Sen avulla lisätään myös digitaalitekniikan käyttöä, mikä parantaa Euroopan audiovisuaalialan kilpailukykyä.

”Digitaalitekniikka muuttaa olennaisesti elokuvateollisuutta. Menestyminen edellyttää digitalisoinnin koulutusta alan ammattilaisille, elokuvateattereiden uudenaikaistamista ja uusia jakelukanavia”, totesi tietoyhteiskunnasta ja viestimistä vastaava EU-komissaari Viviane Reding. ”MEDIA 2007 –ohjelma tarjoaa Euroopan elokuvateollisuudelle oikeat työkalut tähän suuntaan.”

MEDIA 2007 –ohjelmasta myönnettävät 755 miljoonaa euroa kohdistetaan elokuvan tuottamista edeltäviin ja sitä seuraaviin vaiheisiin, ja budjetti jaetaan viidelle toimintalinjalle:

• Koulutus (käsikirjoitusten laatimistekniikat; taloushallinto; digitaalitekniikat) (7 %);

• Kehittäminen (yksittäiset hankkeet, luettelot, uudet kyvyt, yhteistuotanto, muu rahoitus) (20 %);

• Levitys (jakelijat, myyntiagentit, lähetystoiminnan harjoittajat, elokuvateatterit, teosten digitointi) (55 %);

• Myynninedistäminen (pääsy markkinoille, festivaalit, tapahtumat, kulttuuriperintö) (9 %);

• Horisontaaliset toimet (auttaa pk-yrityksiä saamaan rahoitusta ja tukea eurooppalaisten elokuvien läsnäoloa digitaalisilla alustoilla) (5 %) sekä pilottihankkeet (uudet tekniikat, kuten digitaalitekniikka elokuvien kehittämisessä, tuottamisessa ja levityksessä) (4 %).

Eurooppalaisten teosten levitys on uuden MEDIA-ohjelman keskeinen tavoite, ja ohjelman avulla pyritään lisäämään eurooppalaisten elokuvien markkinaosuutta ja niiden esittämistä muissa jäsenmaissa kuin siinä jossa elokuva on tuotettu. Ohjelma parantaa myös merkittävästi Euroopan moninaisten kulttuurien näkyvyyttä maailman näyttämöllä, ja se parantaa audiovisuaalialamme kilpailukykyä.

Tällaisella elokuvateollisuudelle myönnetyllä taloudellisella tuella on ollut voimakas vaikutus alan investointeihin. MEDIA 2007 –ohjelmaa edeltävien ohjelmien (Media Plus ja Media-koulutus) aikana jokainen yhteisön antaman rahoituksen euro tuotti noin kuusi euroa yksityisiä investointeja.

Tämän vuoden Berliinin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla (57.) esitetään 17 MEDIA-ohjelmasta tuettua elokuvaa (ks. IP/07/170).

MEDIA-ohjelman taustaa

MEDIA on Euroopan unionin audiovisuaalialan tukiohjelma, joka on kehittänyt ja lujittanut Euroopan elokuvateollisuutta 16 vuoden ajan. Romaniasta tuli 1. tammikuuta 2007 MEDIA-ohjelman 31. jäsen (jäseniä ovat EU-27-maat sekä Islanti, Liechtenstein, Norja ja pian myös Sveitsi). Aiemmista ohjelmista MEDIA I, II, Media Plus ja Media-koulutus on tuettu tuhansien elokuvien tuottamista ja levittämistä; siitä on tuettu myös koulutusta, festivaaleja ja myynninedistämistapahtumia kaikkialla Euroopan mantereella. Yksistään Media Plus- ja Media-koulutus-ohjelmissa (2001–2006) myönnettiin 8000 hankkeelle yli puoli miljardia euroa.

Euroopan komissio rahoittaa joka vuosi 300 uutta eurooppalaista elokuvahanketta, ja puolta elokuvateattereissa katsottavista eurooppalaisista elokuvista esitetään komission tuella.

Lisätietoja:

http://ec.europa.eu/avpolicy/media

Katso myös (sisältää esimerkkejä MEDIA-ohjelmasta tuetuista elokuvista ja hankkeista):

MEDIA factsheet - http://ec.europa.eu/information_society/factsheets/month/


Side Bar