Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1694

Bruxelles, 14 noiembrie 2007

Consumatori: Măsurile severe ale UE împotriva site-urilor web înşelătoare care vând bilete de avion

Comisarul european pentru protecţia consumatorilor, doamna Meglena Kuneva, a anunţat astăzi rezultatele unei anchete la nivelul UE – în care au fost implicate 15 autorităţi naţionale din UE, inclusiv Norvegia – asupra publicităţii înşelătoare şi a practicilor neloiale în ceea ce priveşte site-urile web care vând bilete de avion. Aceste măsuri vizează site-urile principalelor companii aeriene din UE, ale transportatorilor cu tarife reduse şi alte site-uri web care vând bilete de avion. Rezultatele anchetei arată că peste 50% din toate site-urile web prezintă nereguli, în special în ceea ce priveşte afişarea preţurilor, clauzele contractuale şi claritatea condiţiilor propuse. În săptămâna 24-28 septembrie, în cadrul primei acţiuni comune din istoria UE de aplicare a drepturilor consumatorilor (coordonată de Comisia Europeană), autorităţile naţionale însărcinate cu aplicarea legii din Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Portugalia, Spania, Suedia şi, de asemenea, Norvegia au examinat peste 400 de site-uri web pentru a verifica dacă respectă legislaţia UE privind protecţia consumatorilor. După această verificare minuţioasă urmează o etapă de executare în care companiile sunt contactate de autorităţi şi sunt somate să rectifice site-urile web sau să-şi clarifice poziţia. Comisarul Kuneva a avertizat astăzi că va oferi companiilor o perioadă de patru luni pentru a răspunde. Pe lângă o eventuală acţionare în justiţie, ea nu va ezita să numească sau să critice companiile care, la expirarea termenului respectiv, nu vor fi luat măsuri pentru a adapta site-urile la legislaţia UE.

"Indiferent dacă se află în Bruxelles, Barcelona sau Munchen sau Manchester, consumatorii au dreptul la indicaţii clare şi corecte privind preţurile, fără surprize ascunse în clauzele contractuale scrise cu litere mici", a precizat Comisarul pentru protecţia consumatorilor, Meglena Kuneva. "Am descoperit că, în prezent, aproape 50% din site-urile web care vând bilete de avion înşeală aşteptările consumatorilor europeni. Cifrele prezentate astăzi arată că există o adevărată problemă în industrie. Este o problemă europeană care necesită acţiuni la scară europeană. Domnia sa a mai adăugat, "Astăzi adresez companiilor cel mai serios avertisment pentru ca acestea să ia rapid măsuri pentru a-şi pune ordine în activităţi. În ianuarie, odată cu expirarea termenului, nu voi ezita să merg mai departe, citând şi criticând companiile care continuă să încalce legea."

Verificarea minuţioasă

Această verificare minuţioasă la nivelul UE este un nou tip de acţiune destinată aplicării legislaţiei UE – o verificare sistematică efectuată simultan şi în mod coordonat în diferite state membre, cu scopul de a investiga încălcări ale legislaţiei în materie de protecţie a consumatorilor. Această investigaţie privind vânzarea biletelor de avion a fost lansată şi coordonată de Comisia Europeană în conformitate cu regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorilor, care a intrat în vigoare la sfârşitul anului 2006.

Cum funcţionează?

Pe parcursul aceleaşi săptămâni, la sfârşitul lunii septembrie, autorităţile naţionale participante au folosit o metodologie comună şi termeni de căutare prestabiliţi cum ar fi "bilet de avion, zbor ieftin, călătorie, în ultimul moment, mile nautice, zboară ieftin" pentru a identifica şi investiga site-urile web care vând bilete de avion consumatorilor din ţările lor. Sute de site-uri au fost analizate de funcţionarii naţionali pentru a le identifica pe cele care par să încalce legislaţia UE (Directiva 84/450/CEE privind publicitatea înşelătoare şi Directiva 93/13/CEE a Consiliului privind clauzele abuzive în contractele încheiate cu consumatorii).

Verificarea minuţioasă s-a axat pe trei practici esenţiale:

  • Indicarea clară a preţurilor: O indicare clară a preţului total ar trebui să reiasă din preţul global prezentat iniţial pe un site web, cu alte cuvinte costurile suplimentare cum ar fi taxele, comisioanele pentru rezervare sau pentru plata cu cartea de credit ar trebui să fie indicate în mod clar încă de la început şi să nu fie adăugate într-o etapă ulterioară a rezervării.
  • Disponibilitate: Orice condiţii legate de ofertă, în special limitările în ceea ce priveşte disponibilitatea ofertei, trebuie să fie indicate în mod clar. Preţurile şi ofertele speciale sunt folosite deseori pentru a atrage consumatorii în cadrul procesului de rezervare a unui bilet de avion – în realitate nu există decât un număr foarte limitat de locuri disponibile pentru oferta căreia i s-a făcut publicitate.
  • Clauze contractuale loiale: Clauzele contractuale generale trebuie să fie clar specificate, uşor accesibile şi loiale. Practicile neloiale includ, de exemplu, o asigurare obligatorie pentru o ofertă, atunci când consumatorii trebuie să deselecteze o clauza de asigurare în loc să o selecteze. Clauzele contractuale şi condiţiile trebuie să fie disponibile în limba consumatorului

Rezultatele verificării minuţioase pentru 2007
Ţara
Numărul de site-uri web verificate
Numărul de site-uri web cu neregularităţi
Numărul de site-uri ce vor fi urmărite de CPC*
Numărul de site-uri ce vor fi urmărite la nivel naţional
Suedia
32
16
1
15
Bulgaria
54
18
0
18
Danemarca
62
25
21
4
Grecia
13
0
0
0
Finlanda
30
20
9
11
Cipru
8
0
0
0
Lituania
40
23
0
23
Belgia
48
46
9
37
Portugalia
16
11
0
11
Spania
11
7
3
4
Italia
11
9
1
8
Austria
20
0
0
0
Norvegia
31
22
10
12
Franţa
31
13
5
8
Estonia
26
14
4
10
Malta
14
2
0
2
Total
447
226
63
163

*CPC = Reţeaua de cooperare pentru protecţia consumatorilor – o reţea de autorităţi naţionale însărcinate cu aplicarea legii din 27 de state membre (inclusiv Norvegia şi Islanda), înfiinţată în conformitate cu Regulamentul privind cooperarea în materie de protecţie a consumatorilor (CE2006/2004) şi care se ocupă de problemele transfrontaliere.

Ce se întâmplă apoi?

La sfârşitul verificării, companiile vor fi contactate de către autorităţi şi li se va solicita să îşi clarifice sau să îşi schimbe practicile. Companiile care nu se vor conforma ar putea fi acţionate în justiţie, fiind nevoite să plătească amenzi sau să îşi închidă site-urile web. În practică, autorităţile naţionale vor investiga şi vor lua măsuri de punere în aplicare a legii în cazurile naţionale. Pentru cazurile transfrontaliere, ele vor cere asistenţă din partea colegilor aparţinând altor autorităţi UE prin intermediul CPC (de exemplu, atunci când comerciantul operează din altă ţară).


Side Bar