Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1550

Brüsszel, 2007. október 18.

Európai árufuvarozás: a Bizottság új kezdeményezései a hatékonyság és a fenntarthatóság növelésére

A Bizottság ma egy sor olyan kezdeményezést fogadott el, amelynek célja, hogy az Unióban hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tegye az áruszállítást. Az új intézkedéscsomag a logisztikára, az árufuvarozást előnyben részesítő vasúti hálózatra és az európai kikötőkre vonatkozó javaslatokat, valamint két – az akadálymentes európai tengeri szállítási térségről, illetve a tengeri autópályákról szóló – dokumentumot tartalmaz. E különféle intézkedések egyidejű elfogadása révén erős hangsúlyt kap a logisztika és a különböző közlekedési módok közötti szoros kapcsolat. E kezdeményezések közös célja, hogy újszerű technológiákat és gyakorlatokat honosítsanak meg az infrastruktúrában, hogy fejlesszék a szállítási eszközöket, hogy javítsanak az árufuvarozás kezelésén, hogy megkönnyítsék az áruszállítási láncok kialakítását, hogy egyszerűbbé tegyék a közigazgatási eljárásokat, valamint hogy az egész logisztikai lánc minőségén javítsanak.

„Európának olyan, hatékony és integrált szállítási alternatívákra van szüksége, amelyek a környezetet is kímélik, de az igényeknek is megfelelnek. Az általam ma előterjesztett intézkedések tehát vonzóbbá és a módközi szállítás szempontjából versenyképesebbé fogják tenni a vasúti, a tengeri és a folyami szállítást” – mondta Jacques Barrot, a Bizottság közlekedésért felelős alelnöke. „E szállítási módok hatékony logisztikai láncokba való integrálása elengedhetetlen a szállítás gazdasági hatékonyságának és hosszú távú fejlődésének összeegyeztetéséhez.”

Egy 2006 nyara óta folytatott széles körű konzultáció eredményei alapján a logisztikai cselekvési terv mintegy harminc intézkedést javasol, amelyek az európai uniós árufuvarozás hatékonyabbá és fenntarthatóbbá tételét szolgálják, költségcsökkentéssel, idő- és energiamegtakarítással egybekötve. A cselekvési terv célja, hogy javuljon a fizikai áruszállítást kísérő információáramlás, egyszerűbbé váljanak a közigazgatási eljárások, növekedjék a logisztikai ágazat szakértelme és vonzereje, valamint ösztönzésben részesüljenek a minőségi szolgáltatások. Ezenkívül a városi környezeti logisztika és a „zöld folyosókban”[1] összpontosuló távolsági szállítás megújítását indítványozza.

A tengeri szállításra rátérve: a Bizottság továbbra is népszerűsíti ezt a szállítási módot, amely energia szempontjából a leghatékonyabb és üvegházhatásúgáz-kibocsátás tekintetében a legkörnyezetkímélőbb. E szállítási mód vonzóbbá tételéhez elengedhetetlen az Unión belüli tengeri szállítás közigazgatási eljárásainak egyszerűsítése. Az akadálymentes európai tengeri szállítási térségről szóló, illetve a tengeri országutakról[2] szóló dokumentum bemutatja az e két kezdeményezés előkészítésében tett előrelépéseket, és minden érdekelt felet véleménynyilvánításra szólít fel. Az európai kikötőpolitikáról szóló közlemény célja, hogy megkönnyítse egy olyan, hatékony kikötőrendszer kialakítását Európában, amely ki tudja elégíteni a jelenlegi és majdani szállítási igényeket. A közlemény cselekvési tervet vázol fel, amellyel a Bizottság a kikötőket segíteni tudja olyan kihívások megoldásában, mint a szállítási kereslet növekedése, a technológia változásai és a kibocsátáscsökkentés kényszere.

A közúti szállítás hatékonyságának folyamatos növekedése a vasúti szállítást is nagyobb versenyképességre kényszeríti. A Bizottságnak az a célja, hogy olyan európai vasúti hálózat létrehozását mozdítsa elő, amely menetidő, megbízhatóság és kapacitás tekintetében a mostaninál jobb árufuvarozási szolgáltatásminőséget tesz lehetővé. A Bizottság – kiegészítve a már meghozott intézkedéseket (például az ERTMS-nek[3] a kiemeltként kijelölt tengelyeken való kiépítését vagy a transzeurópai közlekedési hálózat fontos infrastruktúráinak megépítését) – új kezdeményezéseket javasol, hogy olyan, az árufuvarozást előnyben részesítő hálózat jöjjön létre, amelyen a mostaninál megbízhatóbb és hatékonyabb szolgáltatás nyújtható.

Az árufuvarozás létfontosságú az európai gazdaság versenyképessége és az uniós állampolgárok életminősége szempontjából. A becslések szerint 2000 és 2020 között 50%-os áruszállítási volumennövekedésre kell számítani. Az elkövetkezendő években az árufuvarozásnak egyszerre kell szembenéznie a hatékonyság, a minőség és a fenntarthatóság kihívásával. Így megfelelő megoldást kell találnia a túlzsúfoltság, az éghajlatváltozás (az árufuvarozás felelős a közlekedés miatti szén-dioxid-kibocsátás harmadáért[4]), az energiaellátás és a biztonság problémájára. Másfelől az új információs és hírközlési technológiákban, valamint az európai árufuvarozásnak a globális piacra gyakorolt befolyásában fontos lehetőségek rejlenek a jövőre nézve.
Az alábbi internetcímen talál további tájékoztatást az európai árufuvarozásról:

http://ec.europa.eu/transport/logistics/index_en.htm
Info Clip:

http://ec.europa.eu/avservices/annonce/template_en.cfm?prodid=2468


[1] A zöld folyosók több szállítási mód együttes bevonásával „háztól-házig”, integrált, a környezettel és az európaiak életminőségével kíméletes és energetikai szempontból hatékony árufuvarozási szolgáltatást nyújtanak.

[2] Ezek az – európai uniós tagállamok közötti – jelentős tengeri útvonalak jó minőségű rendszeres összeköttetéseket biztosítanak, amelyek – más szállítási módokkal társítva – Európa egyes peremterületeihez rövidebb és gyorsabb eljutást tesznek lehetővé, olyan természetes akadályok elkerülésével, mint az Alpok vagy a Pireneusok. A tengeri autópályák fontos szerepet játszanak az európai távolsági árufuvarozás szerkezetátalakításában és fenntarthatóságának növelésében.

[3] Az európai vasúti forgalomirányítási rendszer (ERTMS – European Rail Traffic Management System) célja, hogy felszámolja a vasúti forgalomirányítási rendszerek széttöredezettségét, így zökkenőmentessé és biztonságossá tegye a vasúti közlekedést.

[4] A közlekedés az összes szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelős.


Side Bar