Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/139

Bruselj, 6. februarja 2007

Sporazum mobilnih operaterjev glede varnosti otrok, ki uporabljajo mobilne telefone

Vodilni evropski mobilni operaterji so danes v Bruslju podpisali sporazum o načinu zaščite mladoletnikov, ki uporabljajo mobilne telefone. Sporazum, pri katerem je posredovala Evropska komisija, je odgovor na danes objavljene ugotovitve javnega posvetovanja Komisije glede zaščite otrok pri uporabi mobilnih telefonov. V sporazumu so se mobilni operaterji obvezali, da bodo do februarja 2008 razvili samoregulativne kodekse.

Sporazum je pomemben korak naprej glede varnosti otrok,“ je dejala evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding. „Gospodarski panogi mobilne telefonije čestitam za korak proti zaščiti mladoletnikov. Pokazalo se je, da lahko odgovorna samoregulacija deluje na evropski ravni. Komisija bo od blizu spremljala dejansko izvajanje današnjega sporazuma, za katerega je rok februar 2008.“

Na pobudo Viviane Reding bodo vodilni mobilni operaterji s pridružitvijo Evropskemu okviru o varnejši uporabi mobilnih telefonov za najstnike in otroke delovali z namenom varovanja otrok. V tem novem besedilu se operaterji strinjajo, da bodo podpirali:

  • nadzor dostopa do vsebin, namenjenih odraslim;

• kampanje za osveščanje staršev in otrok;

• razvrščanje komercialnih vsebin glede na nacionalne norme spodobnosti in primernosti;

• boj proti nezakonitim vsebinam na mobilnih telefonih.

Podpisniki Evropskega okvira o varnejši uporabi mobilnih telefonov za najstnike in otroke so Bouygues Telecom, Cosmote, Debitel AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles, S.A., Telenor, TeliaSonera in Vodafone Limited.

Za izvajanje Evropskega okvira bodo operaterji in ponudniki vsebin, ki so Okvir podpisali, do februarja 2008 razvili nacionalne samoregulativne kodekse. Komisija bo po 12 mesecih začela spremljati izvajanje in ocenila njegovo učinkovitost.

Današnji sporazum gospodarske panoge je posledica razprav skupine na visoki ravni, ki jo je komisarka Viviane Reding oblikovala septembra 2006. Skupina, ki predstavlja mobilne operaterje, ponudnike vsebin, organizacije za zaščito otrok in potrošnikov in upravne organe, je dober primer samoregulacije znotraj gospodarske panoge, kar je pristop, ki ga Komisija podpira, pod pogojem da je njegovo izvajanje učinkovito.

Današnji sporazum gospodarske panoge odgovarja na mnoge izraze zaskrbljenosti v odgovorih na javno posvetovanje Komisije o varnejši uporabi mobilnih telefonov, ki se je odvijalo med 25. julijem do 16. oktobrom 2006 (glej IP/06/1059). V tem posvetovanju so bila poleg koristi mobilnih telefonov izpostavljena tudi tveganja, ki so jim izpostavljeni mladi, in sicer: izsiljevanje, navezovanje stikov z namenom spolne zlorabe, dostop do nezakonitih ali škodljivih pornografskih vsebin in nasilnih vsebin s tveganjem za zasebnost, zlasti zaradi neprimerne uporabe telefonov s fotoaparati in lokacijskih storitev. Posvetovanje je tudi razjasnilo, da mora biti odgovornost za varno uporabo mobilnih telefonov razdeljena med starše in skrbnike, mobilne operaterje in ponudnike storitev ter javne organe.

Trenutno se pojmuje, da je samoregulacija potencialno primeren način za zagotavljanje zaščite otrok pri uporabi mobilnih telefonov. Vendar pa se mora uveljaviti ali začeti izvajati v vseh državah članicah EU. Javni organi na nacionalni ravni in na ravni EU bodo morali skrbno nadzorovati razvoj in redno ocenjevati učinkovitost samoregulacije, da bodo ocenili, če je potrebno javno posredovanje.

Današnji podpis Evropskega okvira o varnejši uporabi mobilnih telefonov za najstnike in otroke v Bruslju je ključni dogodek, ki se vključuje med ostale svetovne dogodke, ki danes zaznamujejo četrti „dan varnejšega interneta“.

Dodatne informacije

Varnejši internet in okvirni sporazum o „varnejši uporabi mobilnih telefonov za najstnike in otroke“: http://europa.eu.int/saferinternet

Ugotovitve javnega posvetovanja o varnejši uporabi mobilnih telefonov: http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/public_consultation/

Informativni paket: http://europa.eu.int/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3153

MEMO/07/44


Side Bar