Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/139

Bruxelles, 6 februarie 2007

Operatorii de telefonie mobilă ajung la un acord privind protejarea copiilor care folosesc telefoane mobile

Operatorii de marcă din domeniul telefoniei mobile au semnat astăzi la Bruxelles un acord privind modul de protejare a minorilor care folosesc telefoane mobile. Acest acord, intermediat de Comisia Europeană, răspunde rezultatelor consultării publice lansate de Comisie pe tema „siguranţa copiilor şi telefonia mobilă”, publicate astăzi. În cadrul acordului, operatorii de telefonie mobilă se angajează să elaboreze, până în februarie 2008, coduri de autoreglementare.

„Acest acord reprezintă un progres important în ceea ce priveşte siguranţa copiilor”, a declarat Viviane Reding, Comisar UE pentru telecomunicaţii şi mass-media. „Felicit industria de telefonie mobilă pentru acţiunile întreprinse în favoarea asigurării protecţiei copiilor. Acest lucru demonstrează că o autoreglementare responsabilă poate funcţiona la nivel european. Comisia va monitoriza îndeaproape punerea în aplicare efectivă a acordului semnat astăzi, termenul limită de realizare a acesteia fiind stabilit pentru februarie 2008.”

Ca urmare a iniţiativei dnei Reding, operatorii de marcă din domeniul telefoniei mobile vor contribui la protejarea copiilor prin participarea la un Cadru european privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenţii tineri şi copii. În cadrul acestui nou text, operatorii acceptă să sprijine:

  • controlul accesului la conţinuturile pentru adulţi;

• derularea de campanii de sensibilizare destinate părinţilor şi copiilor;

• clasificarea conţinutului comercial conform standardelor naţionale de decenţă şi adecvare;

• lupta împotriva conţinuturilor ilegale transmise prin intermediul telefoniei mobile.

Semnatarii Cadrului european privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenţii tineri şi copii sunt Bouygues Telecom, Cosmote, Debitel AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles, S.A., Telenor, TeliaSonera şi Vodafone Limited.

Pentru a pune în aplicare Cadrul european, operatorii semnatari şi furnizorii de conţinut vor elabora coduri naţionale de autoreglementare până în februarie 2008. După 12 luni, Comisia va monitoriza şi va evalua eficienţa acestui cadru.

Acordul semnat astăzi în sectorul telecomunicaţiilor este rezultatul discuţiilor purtate în cadrul unui Grup la nivel înalt creat de comisarul Reding în septembrie 2006. Acest grup, în care sunt reprezentaţi operatori de telefonie mobilă, furnizori de conţinut, organizaţii de protecţie a copiilor şi a consumatorilor, precum şi autorităţi de reglementare constituie un bun exemplu de autoreglementare la nivel sectorial, o abordare încurajată de Comisie, cu condiţia unei puneri în aplicare eficiente.

Acordul sectorial semnat astăzi răspunde multora dintre preocupările exprimate în răspunsurile primite în cadrul consultării publice lansate de Comisie privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile, care s-a desfăşurat în perioada 25 iulie-16 octombrie 2006 (vezi IP/06/1059). Pe lângă avantajele generate de telefoanele mobile, în cadrul acestei consultări au fost identificate riscuri speciale pentru tineri, precum: hărţuire, tentative de seducţie în vederea abuzului sexual, accesul la conţinuturi pornografice ilegale/dăunătoare şi violente, riscuri pentru viaţa privată, în special din cauza utilizării inadecvate a telefoanelor cu cameră video şi sisteme de localizare prin satelit. Consultarea a evidenţiat, de asemenea, în mod clar că responsabilitatea utilizării sigure a telefoanelor mobile trebuie asumată în comun de părinţi şi tutori, de operatorii şi furnizorii de servicii de telefonie mobilă, precum şi de autorităţile publice.

Autoreglementarea este considerată în prezent drept un mod potenţial corespunzător de asigurare a protecţiei copiilor care folosesc telefoane mobile. Cu toate acestea, trebuie iniţiată şi pusă în aplicare în toate statele membre ale UE. Autorităţile publice naţionale şi comunitare vor trebui să monitorizeze cu atenţie evoluţia autoreglementării şi să evalueze la intervale regulate de timp eficienţa acestei proceduri, pentru a stabili dacă se impune o intervenţie publică.

Semnarea astăzi, la Bruxelles, a Cadrului european privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenţii tineri şi copii constituie un eveniment major, alături de multe alte evenimente care au loc astăzi în întreaga lume pentru a sărbători a patra aniversare a „Zilei pentru un Internet mai sigur”.

Informaţii suplimentare

Internet mai sigur şi acordul-cadru privind „O utilizare mai sigură a telefoanelor mobile de către adolescenţii tineri şi copii”: http://europa.eu.int/saferinternet

Rezultatele consultării publice privind o utilizare mai sigură a telefoanelor mobile: http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/public_consultation/

Dosar de presă http://europa.eu.int/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3153

MEMO/07/44


Side Bar