Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/139

Brüsszel, 2007. február 6.

A mobilszolgáltatók megállapodása a mobiltelefont használó gyermekek védelme érdekében

A vezető európai mobilszolgáltatók ma megállapodást írtak alá Brüsszelben a mobiltelefont használó kiskorúak védelméről. Ez az Európai Bizottság által tető alá hozott megállapodás megfelel a gyermekek biztonságáról és a mobiltelefonokról tartott nyilvános konzultáció eredményeinek, amelyeket a Bizottság a mai napon tett közzé. A megállapodásban a mobilszolgáltatók vállalják, hogy 2008. februárig önszabályozó kódexet hoznak létre.

Ez a megállapodás fontos előrelépés a gyermekek biztonsága érdekében” – nyilatkozta Viviane Reding, információs társadalomért és médiáért felelős biztos. „Gratulálok a mobiltelefon ágazatának a kiskorúak védelme érdekében tett lépésekért.” Mindez azt mutatja, hogy a felelősségteljes önszabályozás képes európai szinten működni. A Bizottság élénk figyelemmel kíséri a mai megállapodás végrehajtását, amelynek határideje 2008. február.

Reding asszony kezdeményezésére, a gyermekek védelme érdekében a vezető mobilszolgáltatók csatlakoznak a fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon használatáról szóló európai keretmegállapodáshoz. Ebben az új szövegben a szolgáltatók az alábbiak támogatásában állapodtak meg:

  • a felnőtteknek szánt tartalomhoz való hozzáférés ellenőrzése;

• figyelemfelhívó kampányok szülők és gyermekek részére;

• a kereskedelmi tartalom osztályozása az illem és a megfelelőség nemzeti szabványai szerint;

• a mobiltelefonokon megjelenő illegális tartalom elleni küzdelem;

A fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon használatáról szóló európai keretmegállapodás aláírói a következők: Bouygues Telecom, Cosmote, Debitel AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles, S.A., Telenor, TeliaSonera és a Vodafone Limited.

Az európai keretmegállapodás végrehajtása érdekében az aláíró üzemeltetők és tartalomszolgáltatók 2008. februárig nemzeti önszabályozó kódexeket hoznak létre. A Bizottság 12 hónap elteltével ellenőrzi és felméri azok hatékonyságát.

A mai ágazati megállapodás azon magas szintű munkacsoport megbeszéléseinek az eredménye, amelyet Reding biztos 2006. szeptemberben állított fel. Ez a mobilszolgáltatókat, tartalomszolgáltatókat, gyermekvédelmi, fogyasztói szervezeteket és szabályozókat képviselő munkacsoport kitűnő példát nyújt az ágazati önszabályozásra, amelynek megközelítését hatékony végrehajtás esetén a Bizottság előnyben részesíti.

A mai ágazati megállapodás számos olyan aggodalomra ad választ, amelyet a Bizottság 2006. július 25. és október 16. közötti, a biztonságosabb mobiltelefon használatról tartott nyilvános konzultációját követően vetettek fel (lásd IP/06/1059). E konzultáció alkalmával a mobiltelefonok előnyei mellett azonosították a fiatalokra vonatkozó különleges veszélyeket, mint például: a zaklatás, szexuális zaklatás szándékával történő csábítás, illegális/káros pornográf és erőszakos tartalmakhoz való hozzáférés, adatvédelmi kockázatok, különösen a kamerás telefonok és a helymeghatározó szolgáltatások nem megfelelő használata következtében. A konzultáció azt is egyértelművé tette, hogy a mobiltelefonok biztonságos használata érdekében a felelősséget meg kell osztani a szülők és az ellátásban részt vevők, a mobiltelefon üzemeltetők és szolgáltatók, valamint a hatóságok között.

Az önszabályozást jelenleg a mobiltelefont használó gyermekek védelme biztosításának lehetséges módjaként tartják számon. Hátravan még azonban, hogy valamennyi EU tagállamban elindítsák és végrehajtsák. A nemzeti- és EU szintű hatóságoknak gondosan figyelemmel kell kísérniük a változásokat és rendszeresen fel kell mérniük az önszabályozás hatékonyságát, hogy megítélhessék, szükségessé vált-e az állami beavatkozás.

A mai napon a fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon használatáról szóló európai keretmegállapodás aláírása kulcsfontosságú esemény Brüsszelben, miközben világszerte számos egyéb fontos dolog zajlik, többek között a negyedik „Biztonságosabb internet nap”.

További információ

A biztonságosabb internet és a fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon használatáról szóló európai keretmegállapodás: http://europa.eu.int/saferinternet

A biztonságosabb mobiltelefon használatra vonatkozó nyilvános konzultáció eredményei: http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/public_consultation/

Sajtócsomag: http://europa.eu.int/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3153

MEMO/07/44


Side Bar