Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/139

Bruxelles, den 6. februar 2007

Mobiloperatører tager skridt til at beskytte børn, der bruger mobiltelefoner

En række førende europæiske mobiloperatører har i dag i Bruxelles underskrevet en aftale om tiltag for at beskytte mindreårige, der bruger mobiltelefoner. Aftalen, der er kommet i stand på Europa-Kommissionens foranledning, er et svar på resultaterne af Kommissionens offentlige høring om børns sikkerhed og mobiltelefoner, der offentliggøres i dag. Ifølge aftalen skal mobiloperatørerne udarbejde selvreguleringskodekser på nationalt plan inden februar 2008.

"Denne aftale er et vigtigt skridt fremad for vore børns sikkerhed," sagde Viviane Reding, EU-kommissær for informationssamfundet og medier. "Jeg vil lykønske mobilindustrien med dette tiltag for at beskytte mindreårige. Det viser, at ansvarlig selvregulering kan fungere på europæisk plan. Fristen for gennemførelse af aftalen er sat til februar 2008, og Kommissionen vil følge gennemførelsen nøje.

På Viviane Redings initiativ vil de førende mobiloperatører medvirke til at beskytte børn ved at skabe en europæisk ramme for sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn. Operatørerne er enige om at støtte:

  • kontrolleret adgang til indhold, der er uegnet for børn

• oplysningskampagner for forældre og børn

• klassificering af reklameindhold ifølge nationale normer for anstændighed og rimelighed

• bekæmpelse af ulovligt indhold på mobiltelefoner.

Parterne i aftalen om en europæisk ramme for sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn er: Bouygues Telecom, Cosmote, Debitel AG, Deutsche Telekom Group, Go Mobile, Hutchison 3G Europe, Jamba! GmbH, Mobile Entertainment Forum, Orange Group, Royal KPN N.V., SFR, Telecom Italia S.p.A, Telefonica Moviles, S.A., Telenor, TeliaSonera og Vodafone Limited.

For at skabe en europæisk ramme vil de deltagende operatører og indholdsudbydere udarbejde nationale selvreguleringskodekser inden februar 2008. Kommissionen vil følge gennemførelsen af aftalen og undersøge, hvor effektiv den er efter et år.

Den aftale, der er indgået i dag, er et resultat af drøftelser i en gruppe på højt plan, der blev nedsat af Viviane Reding in September 2006. Denne gruppe, der repræsenterer mobiloperatører, indholdsudbydere, børne- og forbrugerbeskyttelsesorganisationer og myndigheder, er et godt eksempel på selvregulering i branchen - en fremgangsmåde, som Kommissionen støtter, hvis den gennemføres effektivt.

Brancheaftalen tager fat om mange af de bekymringer, der er kommet til udtryk i svarene på Kommissionens offentlige høring om sikrere brug af mobiltelefoner, der fandt sted fra den 25. juli til den 16. oktober 2006 (se IP/06/1059). Under denne høring blev der ud over fordelene ved mobiltelefoner peget på en række særlige risici for unge, herunder: mobning, seksuel tilvænning med misbrug for øje, adgang til skadeligt/ulovligt pornografisk og voldeligt indhold, brud på privatlivets fred, navnlig som følge af upassende brug af kameratelefoner og opkaldslokalisering. Høringen gjorde det også klart, at ansvaret for sikker brug af mobiltelefoner bør bæres i fællesskab af forældre og omsorgspersoner, mobiloperatører og tjenesteudbydere samt de offentlige myndigheder.

Selvregulering betragtes som et passende middel til at sikre beskyttelse af børn, der bruger mobiltelefoner. Men det er nødvendigt, at selvreguleringen iværksættes og gennemføres i hele EU. De offentlige myndigheder på både nationalt plan og EU-plan må følge udviklingen nøje og jævnligt vurdere, hvor effektiv selvreguleringen er, for at afgøre, om der er behov for offentlige indgreb.

Undertegnelsen i Bruxelles af aftalen om en europæisk ramme for sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn er en central begivenhed, der sammen med mange andre arrangementer verden over i dag markerer den fjerde "Sikkert Internet-dag".

Yderligere oplysninger

Programmet til fremme af en sikrere brug af internettet og rammeaftalen om "Sikrere brug af mobiltelefoner blandt yngre teenagere og børn" : http://europa.eu.int/saferinternet

Resultaterne af den offentlige høring om sikrere brug af mobiltelefoner: http://europa.eu.int/information_society/activities/sip/public_consultation/

Pressemateriale: http://europa.eu.int/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3153

MEMO/07/44


Side Bar