Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1389

Bruxelles, 25 septembrie 2007

Mobilitatea urbană: împreună pentru oraşe mai verzi

„Către o nouă cultură a mobilităţii urbane” este titlul cărţii verzi pe care Comisia a adoptat-o astăzi, lansând o dezbatere pe marginea principalelor aspecte legate de mobilitatea urbană: oraşe mai verzi, cu un trafic fluid, mobilitate urbană mai inteligentă şi un transport accesibil şi sigur pentru toţi cetăţenii europeni. Cu această carte verde, Comisia doreşte să identifice, în colaborare cu toate părţile interesate, obstacolele care ar putea sta în calea succesului mobilităţii urbane şi modalităţile de îndepărtare a acestora.

„În pofida diferenţelor dintre ele, oraşele europene se confruntă cu probleme similare: aglomeraţia, schimbările climatice, poluarea, nivelul scăzut de securitate. Cartea verde îşi propune să atragă atenţia europenilor asupra dimensiunii urbane a politicii transporturilor şi să îndrepte lumina reflectoarelor asupra politicilor inovatoare pe care le pun în aplicare oraşele deschizătoare de drumuri în acest sens", a afirmat vice-preşedintele Jaques Barrot, Comisarul pentru transporturi. „Obiectivul meu este acela de a afla ce poate face Europa pentru a sprijini aceste politici."

Cartea verde prezintă o serie de posibile obiective politice pe tema mobilităţii urbane şi include douăzeci şi cinci de întrebări deschise pe marginea acestor opţiuni. Întrebările abordează, de exemplu, modalităţile de îmbunătăţire a transportului în comun, de intensificare a utilizării tehnologiilor ecologice şi cu consum scăzut de energie, de promovare a mersului pe jos şi pe biciclete şi de protejare a drepturilor călătorilor care folosesc transportul public. Alte întrebări analizează ideea unui program de „etichetare” pentru oraşele care îşi asumă rolul de deschizătoare de drumuri, elaborarea unor linii directoare pentru zonele verzi cu măsuri restrictive şi promovarea introducerii unui sistem de taxare a utilizatorilor carosabilelor urbane.

Cartea verde stabileşte o agendă europeană pentru mobilitatea urbană, respectând în acelaşi timp responsabilităţile autorităţilor locale, regionale şi naţionale din acest domeniu. Comisia doreşte să lanseze o dezbatere pe marginea modalităţilor optime în care poate permite dezvoltarea unei noi culturi a mobilităţii urbane în Europa.

Pentru a veni în sprijinul cărţii verzi, Comisia Europeană a organizat o consultare intensă cu părţile interesate în primele şase luni ale anului 2007. Printre modalităţile acestei consultări s-au numărat două conferinţe între părţile interesate, patru ateliere tehnice şi o consultare pe internet. „Contribuţiile utile care au ajuns la noi ne ajută să înţelegem mai bine realitatea oraşelor din Europa şi aşteptările pe care le au cetăţenii şi factorii interesaţi. În opinia mea, prezentăm acum un document bine echilibrat", a arătat Comisarul Barrot.

Cartea verde marchează debutul unei noi etape de consultare şi urmează să fie dezbătută de către instituţiile europene. Cetăţenii şi factorii interesaţi sunt invitaţi să comunice Comisiei opiniile pe marginea acestui subiect până la 15 martie 2008. La începutul toamnei 2008, va urma un plan de acţiune privind mobilitatea urbană. Pentru fiecare măsură propusă pe care o va include, acest plan de acţiune va indica un termen-limită pentru punerea efectivă în aplicare a acesteia şi va identifica responsabilităţile diferiţilor actori, acordând în acelaşi timp respectul cuvenit principiului subsidiarităţii.

Publicarea cărţii verzi de faţă a fost anunţată în cadrul revizuirii intermediare a Cărţii albe privind transporturile. Ea se numără printre cele douăzeci şi una de priorităţi strategice ale Comisiei pentru anul 2007.
Mai multe informaţii despre cartea verde şi procesul de consultare sunt disponibile la adresa:
http://ec.europa.eu/transport/clean/green_paper_urban_transport/index_en.htm

Memo/07/379


Side Bar