Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1342

[Graphic in PDF & Word format]

Bruxelles, 17 septembrie 2007

Autoturisme inteligente: Comisia continuă campania pentru vehicule mai sigure, mai ecologice şi mai inteligente

Astăzi Comisia Europeană şi-a prezentat noile planuri de accelerare a campaniei pentru autoturisme mai sigure, mai ecologice şi mai inteligente. În ultimele luni ale acestui an, Comisia va lansa o serie de negocieri cu asociaţiile europene şi asiatice din industria automobilistică în vederea ajungerii la un acord asupra dotării, din anul 2010, a tuturor autoturismelor noi, cu sistemul paneuropean de apeluri de urgenţă la bord („e Call"), ca opţiune standard. De asemenea, Comisia va continua să promoveze încorporarea altor tehnologii de securitate şi să analizeze modurile în care vehiculele pot deveni mai ecologice şi mai inteligente cu ajutorul tehnologiei.

„Tehnologia poate salva vieţi, poate îmbunătăţi transportul rutier şi poate proteja mediul înconjurător. UE trebuie să transmită consumatorilor aceste veşti îmbucurătoare şi să continue să facă presiuni asupra factorilor interesaţi pentru ca aceştia să se asigure că europenii profită de avantajele pe care le aduc aceste tehnologii cât mai repede cu putinţă,” a subliniat Vivian Reding, Comisarul European pentru Societatea Informaţională şi Media. „Dacă vrem cu adevărat să salvăm vieţi pe drumurile europene, atunci toate cele 27 de state membre ar trebui să-şi stabilească un termen până la care toate autoturismele noi să fie prevăzute în mod standard cu sistemele eCall şi ESC (controlul electronic al stabilităţii). În acelaşi timp, trebuie să eliminăm obstacolele administrative din calea inovaţiilor care vor face din autoturisme unele mai sigure şi mai ecologice. De exemplu, asigurarea disponibilităţii frecvenţelor radio pentru sistemele cooperative de conducere va determina scăderea numărului de accidente, va reduce aglomeraţiile şi va diminua emisiile de CO2. Dacă nu se pot face progrese rapide pe cale voluntară, sunt pregătită să intervin."

Jacques Barrot, Comisarul pentru Transporturi, a afirmat: „În lupta pe care o ducem pentru reducerea la jumătate a numărului victimelor accidentelor rutiere până în anul 2010, se iau măsuri pe toate fronturile, urmărindu-se creşterea siguranţei pe care o prezintă deopotrivă şoferii, infrastructura şi vehiculele. Prin această măsură privind autoturismele inteligente, Comisia insistă ca cele mai moderne tehnologii să fie încorporate cât mai rapid cu putinţă în maşinile în care vom călători, contribuind astfel la salvarea de vieţi şi la reducerea impactului pe care îl are transportul asupra mediului.

Vicepreşedintele Günter Verheugen, Comisarul pentru Întreprinderi şi Industrie a adăugat: „Trebuie să exploatăm la maxim tehnologiile şi cunoştinţele de care dispunem în folosul societăţii noastre. Dispunem de tehnologii care vin în sprijinul şoferilor şi vom contribui astfel la evitarea unor tragedii umane. Propun, în consecinţă, introducerea obligatorie a sistemului de control electronic al stabilităţii (ESC) pentru maşinile noi începând din 2011 şi aştept reacţia publică.”

Noua comunicare pe care Comisia a adoptat-o astăzi cu privire la autoturismele inteligente stabileşte trei priorităţi: autoturisme mai sigure, mai ecologice şi mai inteligente.

Pentru îmbunătăţirea siguranţei, documentul de faţă încurajează încorporarea tehnologiilor de evitare (care permit evitarea)a accidentelor. De exemplu:

  • Comisia face apel către acele state membre care până la ora actuală nu au semnat memorandumul de înţelegere al Comisiei privind sistemul eCall să îndrepte această situaţie până la finele anului 2007 (a se vedea IP/07/760). Dacă toate automobilele ar fi dotate cu sistemul eCall, în Europa ar putea fi salvate până la 2500 de vieţi. De asemenea, Comisia intenţionează să adopte măsuri de reglementare pentru anul 2008 în cazul în care până la acea dată numărul de semnături noi va fi prea mic.
  • Comisia va organiza în ultimele luni ale acestui an o consultare pe marginea modurilor în care s-ar putea accelera disponibilitatea controlului electronic al stabilităţii (ESC) pentru vehiculele de dimensiuni mici şi mijlocii. Anual ar putea fi salvate 4.000 de vieţi şi ar putea fi evitate 100.000 de accidente dacă toate autoturismele ar fi prevăzute cu ESC (a se vedea IP/07/621), după cum s-a subliniat în campania de sensibilizare condusă de Comisie, ChooseESC! (www.chooseesc.eu/).
  • Spre sfârşitul acestui an, Comisia va organiza o consultare în cadrul căreia va analiza dacă încorporarea sistemelor de frânare asistată şi a celor de evitare a accidentelor rutiere ar trebui să fie obligatorie pentru toate autovehiculele. Coliziunile faţă-spate ar putea fi reduse cu 60% datorită senzorilor care ar avertiza şoferii cu o jumătate de secundă în plus înaintea impactului.

De asemenea, Comisia va elabora orientări cu privire la o serie de stimulente, cum ar fi introducerea de programe fiscale de către statele membre, pentru autovehiculele inteligente, până la jumătatea anului 2008.

Pentru ca transportul rutier să devină mai ecologic, în 2008 Comisia va propune un plan pentru introducerea unor tehnologii dintre cele mai eficace care să permită reducerea emisiilor de CO2, atât pentru vehicule cât şi pentru infrastructură. Această măsură se va sprijini pe rezultatele activităţilor desfăşurate pentru cuantificarea impactului pe care îl au TIC asupra reducerii emisiilor de CO2 în transportul rutier, pentru care în prezent nu sunt disponibile date viabile.

Pentru un transport rutier mai inteligent, comunicarea face apel la factorii interesaţi pentru ca aceştia să elaboreze o interfaţă standard care să conecteze, de exemplu, dispozitivele mobile de navigare cu alte sisteme integrate în vehicul. De asemenea, Comisia solicită furnizorilor de echipamente şi fabricanţilor de autoturisme să aducă la îndeplinire recomandarea sa din decembrie 2006 privind interfeţele om-maşină în ceea ce priveşte principiile generale pentru instalarea şi utilizarea în condiţii de securitate a sistemelor mobile de informare şi comunicare încorporate în autovehicule. În acelaşi timp, Comisia va continua să finanţeze cercetările în domeniul comunicaţiilor inteligente destinate unui transport mai sigur şi mai eficace.

Context:

Iniţiativa „Vehicule inteligente", care face parte din strategia UE i2010 (a se vedea IP/05/643) a fost lansată în februarie 2006. Aceasta a reprezentat primul cadru strategic pentru un transport mai inteligent, mai sigur şi mai ecologic pe baza TCI (a se vedea IP/06/191).

Această comunicare va fi prezentată mâine la Intelligent Car Yearly Event 2007 de la Versailles, Franţa. La 19-20 septembrie vor fi discutate rezultatele finale ale unui proiect de cercetare finanţat de UE având ca obiect aplicaţiile şi tehnologiile preventive de siguranţă rutieră. De asemenea, jurnaliştilor li se vor prezenta 24 de prototipuri de vehicule şi şase simulatoare.

La 22 septembrie 2007, la Versailles va avea loc o demonstraţie în cadrul căreia publicul va putea vedea prototipuri de autoturisme şi va putea afla mai multe despre automobilul viitorului.

Până în prezent au semnat memorandumul de înţelegere privind sistemul eCall peste 50 de factori interesaţii (din sectoare precum industria automobilistică, furnizori de automobile, operatori de telecomunicaţii, operatori rutieri, organizaţii de prim-ajutor, cluburi automobilistice etc.), precum şi următoarele ţări : Austria, Cipru, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Lituania, Norvegia, Slovenia, Suedia şi Elveţia. Lista completă este disponibilă la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/doc/esafety_library/mou/list_of_signatures_mou.pdf

De asemenea, dosarul de presă ce conţine răspunsuri la întrebări frecvente, site-uri conexe, materiale audiovizuale şi recomandarea privind interfeţele om-maşină poate fi consultat la adresa:

http://ec.europa.eu/information_society/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=3602

MEMO/07/358


Side Bar