Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1227

Bruselj, 10. avgusta 2007

Eurobarometer: So otroci v Evropi preveč samozavestni pri spopadanju z nevarnostmi na spletu?

Lahko starši zaupajo svoji 13-letni hčerki, ko brska po spletnih straneh? So prepričani, da je pogovor njihovega 11-letnega sina preko mobilnega telefona varen? Z raziskavo, ki je zajela otroke po vsej Evropi, je želela Komisija ugotoviti, kako ti uporabljajo nove medije. Raziskava je pokazala, da je postala uporaba interneta in mobilnih telefonov pri mladih v Evropi skoraj samoumevna. Na splošno mladi tudi poznajo nevarnosti pri uporabi interneta in mobilnih telefonov. Vendar se bodo mladoletniki, ko bodo naleteli na težave na spletu, obrnili na odraslega le v skrajnem primeru.

Otrokom po vsej Evropi so bila prvič neposredno postavljena vprašanja, kako uporabljajo spletne tehnologije, koliko časa porabijo za brskanje za zabavo in za šolsko delo ter kako se spopadajo z nevarnostmi,“ je dejala Viviane Reding, evropska komisarka za informacijsko družbo in medije. „Spodbudno je dejstvo, da mladi v Evropi sprejemajo digitalne tehnologije s takšnim zaupanjem. Sposobnost aktivne uporabe novih medijev je ključna za razvoj na znanju temelječe evropske družbe. Rezultati te raziskave istočasno poudarjajo, da mora Evropa delovati proaktivno, kar zadeva izobraževanje na področju spletnih medijev. Še naprej moramo tudi povečevati ozaveščenost o možnostih in nevarnostih novih medijev, in sicer zlasti med starši. Ko je varnost naših otrok ogrožena, ne smemo biti nikoli čisto zadovoljni.“

Kvalitativna raziskava Eurobarometra je zajela otroke od 9 do 10 in od 12 do 14 let starosti iz vseh 27-ih držav članic EU ter Norveške in Islandije. Postavljena so jim bila natančna vprašanja, kako uporabljajo spletne tehnologije in kako bi ravnali pri težavah in nevarnostih, ki se pojavijo pri uporabi interneta in mobilnih telefonov.

Glede na raziskavo otroci po vsej Evropi uporabljajo tehnologije na zelo podobne načine. Spletne igre, brskanje po spletu in komunikacija so najpomembnejše spletne dejavnosti, medtem ko mladi uporabljajo mobilne telefone predvsem za pošiljanje kratkih sporočil in pogovore s starši in prijatelji.

Večina jih uporablja internet večkrat na dan in jih ima tudi lasten mobilni telefon. Uporabo interneta do določene mere omejujejo starši, uporaba mobilnih telefonov pa je dosti bolj svobodna in manj nadzorovana.

Nek otrok je dejal: „Starši mi ne dovolijo, da uporabljam internet več kot uro ali dve, ker to škoduje očem. Jaz bi ga sicer uporabljal dlje, a imajo prav.“ (deček, 9–10 let, Romunija)

Rezultati kažejo, da se otroci na splošno dobro zavedajo potencialnih nevarnosti na spletu, kot so vprašanje varnosti, virusi, dostop do neželjene vsebine, kraja identitete in potencialno nevarni stiki s tujci.

Hekerji so nevarni, lahko razširijo viruse, ki uničijo trdi disk ali kopirajo vse, kar imamo v računalniku, gesla, dokumente itd.“ (deček, 9–10 let, Portugalska)

Veliko otrok tudi dobro ve, kako se morajo zavarovati.

„Svojih osebnih podatkov ne objavi na internetu in ne dajaj številke mobilnega telefona ljudem, ki jih ne poznaš." (deklica, 12–14 let, Luksemburg)

Nekateri otroci pa so kljub temu priznali, da so se izpostavili nevarnosti, in nekateri med njimi so potrdili, da so bili žrtve ustrahovanja in da so navezali stik s tujci.

„Srečal sem ga na postaji in ugotovil, da je star, zoprn 44-letni moški, torej sem odšel!“ (deček, 12–14 let, Danska)

Čeprav mladi poznajo nevarnosti in vedo, kako se morajo varovati, bi večina raje poskusila rešiti problem sama ali s prijatelji in bi se le v najresnejših primerih v skrajni sili zatekla k svojim staršem.

Povedala bi komur koli, razen staršem, ker bi se preveč bala, da bi mama ugotovila, da je njen strah upravičen, in bi mi preprečila vstop v klepetalnice." (deklica, 9–10 let, Nemčija)

Rezultati Eurobarometra bodo Komisiji pomagali, da bo nadalje preučila, kako lahko program EU za varnejši internet najbolje prispeva k varnosti otrok na področju interneta in mobilnih telefonov po vsej Evropi. Sledi sporazumu evropskih mobilnih operaterjev na pobudo Komisije iz pomladi 2007, ki zadeva ukrepe samouravnavanja, katerih namen je zaščititi mladoletnike, ki uporabljajo mobilne telefone (glej IP/07/139).

Naslednji dan, posvečen varnejšemu internetu, bo 12. februarja 2008.

Ozadje:

Program za varnejši internet poteka od leta 1999 in podpira varnejšo uporabo spletnih tehnologij, zlasti za otroke, ter boj proti nezakonitim in škodljivim vsebinam, od podob zlorabe otrok do rasizma. Sedanja faza (Varnejši internet plus) bo trajala do leta 2008 (glej IP/06/1512, MEMO/07/44).

Dan, posvečen varnejšemu internetu, ki je organiziran vsako leto, izpostavlja takšne pobude na svetovni ravni in pomaga povečevati ozaveščenost v zvezi z varnejšo uporabo interneta in novih tehnologij (glej IP/07/140, IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171).
Za več informacij:

http://ec.europa.eu/saferinternet
Ugotovitve Eurobarometra o uporabi spletnih tehnologij s strani otrok:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/eurobarometer/index_en.htm


Side Bar