Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1227

Brüsszel, 2007. augusztus 10.

Eurobarométer: elég komolyan veszik-e az európai gyermekek az online veszélyeket?

Vajon megbízhat egy szülő 13 éves lányában, ha az az interneten barangol? Biztos lehet abban, hogy 11 éves fia mobiltelefonja biztonságos? A Bizottság által készített, Európa egészére kiterjedő felmérésből, melyben azt vizsgálták, hogyan használják a gyermekek a legújabb kommunikációs eszközöket, az derült ki, hogy Európa legifjabb generációja számára az internet és a mobiltelefon használata szinte magától értetődő, és a fiatalok általában ezek veszélyeivel is tisztában vannak. Ugyanakkor, ha valamilyen problémával találkoznak számítógépezés közben, csak legvégső esetben fordulnak megoldásért a felnőttekhez.

„Most először készült olyan felmérés, amelyben gyermeket kérdeztek meg Európa-szerte az online technológiák használatával kapcsolatos szokásaikról: arról, hogy mennyit barangolnak az interneten szórakozásból, mennyit iskolai feladataikkal kapcsolatban, és hogyan védekeznek a veszélyes helyzetek ellen – nyilatkozta Viviane Reding, a Bizottság információs társadalomért és médiáért felelős tagja. Biztató azt látni, hogy az európai fiatalok ilyen magabiztosan sajátítják el a digitális technológiák használatát. Az új eszközök aktív használata kulcsfontosságú a tudásalapú társadalom fejlődése szempontjából Európában. Ugyanakkor az ilyen felmérések eredményei arra is rávilágítanak, hogy Európában proaktív módon kell oktatni az online technológiák használatát. Ezenkívül továbbra is fel kell hívnunk a közvélemény, azon belül is elsősorban a szülők figyelmét az új eszközökben rejlő lehetőségekre és kockázatokra. Amikor a gyermekeink biztonságáról van szó, nem ülhetünk tétlenül."

Az Eurobarométer által végzett kvalitatív felmérés keretében 9-10, illetve 12-14 éves gyermekeket kérdeztek meg az EU 27 országában, valamint Norvégiában és Izlandon arról, hogy miként használják a különféle online technológiákat, és hogyan reagálnak, ha az internet és a mobiltelefon használata során problémákkal szembesülnek vagy veszélyes helyzetbe kerülnek.

A felmérésből az derült ki, hogy az Európa különböző részein élő gyermekek igen hasonló módon használják az említett technológiákat. A számítógép esetében a leggyakoribb tevékenység az online játék, a szörfölés és a kommunikáció, míg a mobiltelefont elsősorban sms-ezésre, a szülőkkel és barátokkal való beszélgetésre használják a gyermekek.

A legtöbben naponta többször is használják az internetet, és saját mobiltelefonnal is rendelkeznek. Míg az internethasználatot némileg korlátozzák a szülők, a mobiltelefonálást kevésbé ellenőrzik, így a gyermekek e téren nagyobb szabadságot élveznek.

Az egyik megkérdezett elmondta: „A szüleim azt szokták mondani, hogy ne számítógépezzek egy-két óránál többet, mert árt a szememnek. Én szeretnék többet, de igazuk van.” (9-10 éves kisfiú, Románia)

Az eredmények azt mutatják, hogy a gyermekek általában tisztában vannak az olyan potenciális online kockázatokkal, mint a vírusok, a nem kívánatos tartalomhoz való hozzáférés, a személyazonossággal való visszaélés vagy az idegenekkel való potenciálisan veszélyes találkozások.

„A hackerek veszélyesek, vírusokat terjeszthetnek, amik tönkreteszik a merevlemezt, vagy lemásolhatnak mindent, ami a gépen van: jelszavakat, dokumentumokat stb.” (9-10 éves kisfiú, Portugália)

Sok gyermek azzal is tisztában van, hogy milyen óvintézkedésekre van szükség.

„Nem szabad megadni a személyes adatainkat az interneten, sem pedig a mobilszámunkat ismeretleneknek." (12-14 éves kislány, Luxemburg)

Néhány gyermek ugyanakkor elismerte, bizony előfordult már, hogy kockázatos magatartást folytatott, sőt néhányan azt is, hogy átéltek már zaklatást vagy idegenekkel léptek kapcsolatba.

„Egy állomáson találkoztam vele, és kiderült, hogy egy ronda, 44 éves férfi. Ott is hagytam!" (12-14 éves fiú, Dánia)

Bár a gyermekek ismerik a kockázatokat és az óvintézkedéseket, a legtöbben inkább saját maguk vagy a barátaik segítségével oldanának meg egy esetleges problémát, és csak legvégső esetben, nagyon súlyos helyzetben fordulnának a szüleikhez.

„Bárkinek elmondanám, csak a szüleimnek nem, mivel túlságosan félnék attól, hogy anyukám úgy érezné, beigazolódott, amitől félt, és soha többé nem engedne chatelni." (9-10 éves kislány, Németország)

Az Eurobarométer vizsgálatának eredményei segítenek a Bizottságnak annak továbbgondolásában, hogy miként járulhat hozzá legjobban az EU Biztonságosabb internet programja ahhoz, hogy a gyermekek szerte Európában biztonságosan használhassák az internetet és a mobiltelefont. A felmérésre azt követően került sor, hogy az európai mobilszolgáltatók a Bizottság kezdeményezésére 2007 tavaszán megállapodtak, hogy a mobiltelefont használó fiatalkorúak védelmében az önszabályozás eszközéhez fordulnak (lásd IP/07/139).

A következő Biztonságosabb internet napra 2008. február 12-én kerül sor.

Háttérinformációk:

A Biztonságosabb internet program 1999 óta létezik, és célja az új online technológiák biztonságosabb használatának előmozdítása különösen a gyermekek körében, továbbá az olyan illegális és káros tartalmak elleni harc, mint a gyermekek bántalmazását ábrázoló képek vagy a rasszizmus. A program jelenlegi szakasza (Biztonságosabb internet plusz) 2008-ig tart (lásd: IP/06/1512, MEMO/07/44).

Az évente megrendezésre kerülő Biztonságosabb internet napnak az a célja, hogy a széles nyilvánosság megismerje ezeket a kezdeményezéseket, és növekedjen lakosság tudatossága az internet és az új technológiák biztonságosabb használatával kapcsolatos témákban (lásd IP/07/140, IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171).

További információk:

http://ec.europa.eu/saferinternet

Az online technológiák használatáról a gyermekek körében készített felmérés eredményei bővebben a következő címen olvashatók:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/Eurobarométer/


Side Bar