Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1227

Βρυξέλλες, 10 Αυγούστου 2007

Ευρωβαρόμετρο: Μήπως τα παιδιά στην Ευρώπη τρέφουν υπέρμετρη αισιοδοξία ότι αντεπεξέρχονται στους κινδύνους στο Διαδίκτυο;

Μπορούν οι γονείς να εμπιστευθούν τη 13χρονη κόρη τους όταν ψάχνει στο Ίντερνετ; Έχουν απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι ασφαλής η συνομιλία του 11χρονου γιού τους στο κινητό τηλέφωνο; Μια έρευνα της Επιτροπής που αφορούσε παιδιά από όλα τα σημεία της Ευρώπης εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα νέα μέσα επικοινωνίας. Η έρευνα δείχνει ότι η χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων είναι σχεδόν αυτονόητη για την ευρωπαϊκή νεολαία. Σε γενικές γραμμές, οι νέοι γνωρίζουν επίσης τους κινδύνους όταν χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Ωστόσο, σε περίπτωση που έχουν πρόβλημα στα ηλεκτρονικά μέσα, οι ανήλικοι απευθύνονται στους μεγαλύτερους μόνο ως τελευταία λύση.

«Είναι η πρώτη φορά που τα παιδιά από όλα τα σημεία της Ευρώπης ρωτήθηκαν άμεσα για τον τρόπο που χρησιμοποιούν τις επιγραμμικές τεχνολογίες, πόσο ψάχνουν στο Διαδίκτυο για διασκέδαση και για σχολική εργασία και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους κινδύνους», δήλωσε η κα Viviane Reding, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την κοινωνία της πληροφορίας και τα μέσα επικοινωνίας. «Είναι ενθαρρυντικό που διαπιστώνουμε ότι η ευρωπαϊκή νεολαία περιβάλλει με τόση εμπιστοσύνη τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η ικανότητα ενεργού χρήσης των νέων μέσων επικοινωνίας είναι καίριας σημασίας για να αναπτυχθεί μια κοινωνία της γνώσης στην Ευρώπη. Παράλληλα, τα αποτελέσματα της έρευνας τονίζουν την ανάγκη να αποκτήσει η Ευρώπη προδραστική εκπαίδευση στα επιγραμμικά μέσα επικοινωνίας. Οφείλουμε επίσης να εξακολουθήσουμε να εφιστούμε την προσοχή, ειδικά των γονέων, στις ευκαιρίες και τους κινδύνους από τα νέα μέσα επικοινωνίας. Δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού στις περιπτώσεις που απειλείται η ασφάλεια των παιδιών μας.»

Στο πλαίσιο της ποιοτικής έρευνας του Ευρωβαρομέτρου πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με παιδιά ηλικίας 9-10 και 12-14 ετών, που προέρχονταν από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία. Τα παιδιά ρωτήθηκαν διεξοδικώς για τον τρόπο κατά τον οποίο χρησιμοποιούν τις επιγραμμικές τεχνολογίες και πώς θα αντιδρούσαν στα προβλήματα και τους κινδύνους κατά τη χρήση του Διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες ως επί το πλείστο κατά παρόμοιο τρόπο σε όλη την Ευρώπη. Τα παιχνίδια, η περιήγηση και η επικοινωνία μέσω Διαδικτύου θεωρούνται οι συνηθέστερες δραστηριότητες, ενώ η σύνταξη κειμένου και η συνομιλία με τους γονείς και τους φίλους έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τους νεαρής ηλικίας χρήστες κινητής τηλεφωνίας.

Τα παιδιά στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο πολλές φορές την ημέρα και έχουν επίσης προσωπικό κινητό τηλέφωνο. Οι γονείς περιορίζουν, σε κάποιο βαθμό, τη χρήση του Διαδικτύου, ενώ η χρήση των κινητών τηλεφώνων είναι πολύ περισσότερο ελεύθερη και λιγότερο επιτηρούμενη.

Όπως δήλωσε ένα παιδί: «Οι γονείς μου μού απαγορεύουν να είμαι μπροστά στην οθόνη περισσότερο από μία έως δύο ώρες, επειδή αυτό βλάπτει τα μάτια μου. Θα ήθελα να μένω περισσότερο, αλλά οι γονείς μου έχουν δίκιο» (Αγόρι ηλικίας 9-10 ετών, από τη Ρουμανία).

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παιδιά εν γένει γνωρίζουν καλώς τους δυνητικούς κινδύνους στο Διαδίκτυο, όπως η ασφάλεια, οι ιοί, η πρόσβαση σε ανεπιθύμητο περιεχόμενο, η κλοπή ταυτότητας και η δυνητική επικίνδυνη επαφή με αγνώστους.

«Οι πειρατές της πληροφορικής (hackers) αποτελούν κίνδυνο, μπορεί να διαδίδουν ιούς που καταστρέφουν το σκληρό δίσκο ή να αντιγράφουν τα αρχεία που διατηρούμε στον υπολογιστή, τους κωδικούς χρηστών, έγγραφα κλπ.» (Αγόρι ηλικίας 9-10 ετών, από την Πορτογαλία).

Πολλά από τα παιδιά έχουν επίσης πλήρη επίγνωση των αναγκαίων προφυλάξεων που χρειάζεται να λαμβάνουν.

«Να μη δίνεις τα προσωπικά σου στοιχεία στο Διαδίκτυο, ούτε τον αριθμό κινητού σου τηλεφώνου σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις» (Κορίτσι ηλικίας 12-14 ετών, από το Λουξεμβούργο).

Ορισμένα παιδιά παραδέχονται ωστόσο ότι έχουν συμπεριφερθεί επισφαλώς, ορισμένα δε ότι έπεσαν θύματα εκφοβισμού και είχαν επαφές με αγνώστους.

«Τον συνάντησα σε ένα σταθμό και διαπίστωσα ότι ήταν ηλικιωμένος, 44 ετών, και είχε άσχημους τρόπους. Τον παράτησα και έφυγα!» (Αγόρι ηλικίας 12-14 ετών, από τη Δανία).

Μολονότι οι νεαροί γνωρίζουν τους κινδύνους και τις προφυλάξεις, οι περισσότεροι προτιμούν να λύνουν το πρόβλημα μόνοι τους ή μαζί με φίλους, απευθύνονται δε στους γονείς τους αν δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα και στις σοβαρότερες περιπτώσεις.

«Θα το έλεγα σε οποιονδήποτε εκτός από τους γονείς μου, επειδή έτσι θα επιβεβαιώνονταν οι φόβοι της μητέρας μου που μου απαγορεύει να πηγαίνω σε χώρους συζήτησης (chatrooms)» (Κορίτσι ηλικίας 9-10 ετών, από τη Γερμανία).

Τα αποτελέσματα του ευρωβαρομέτρου θα βοηθήσουν την Επιτροπή να μεθοδεύσει αρτιότερα τον τρόπο κατά τον οποίο το κοινοτικό πρόγραμμα Safer Internet θα συμβάλει καλύτερα στην ασφάλεια των παιδιών που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα ανά την Ευρώπη. Αποτελεί επακόλουθο της συμφωνίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κινητής τηλεφωνίας, με τη μεσολάβηση της Επιτροπής, την άνοιξη του 2007, για αυτορρύθμιση των προσπαθειών τους προστασίας των ανηλίκων που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα (βλ. IP/07/139).

Η επόμενη ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου θα είναι η 12η Φεβρουαρίου 2008.

Πληροφορίες για το ιστορικό:

Το πρόγραμμα Safer Internet εκτελείται από το 1999, στο πλαίσιο δε αυτού προωθείται η ασφαλέστερη χρήση των επιγραμμικών τεχνολογιών, ιδιαίτερα από τα παιδιά, και καταπολεμείται το παράνομο και επιζήμιο περιεχόμενο, το οποίο ποικίλλει από εικόνες κακομεταχείρισης παιδιών έως το ρατσισμό. Η τρέχουσα φάση (Safer Internet plus) θα διαρκέσει έως το έτος 2008 (Βλ. IP/06/1512, MEMO/07/44).

Η ετήσια ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του Διαδικτύου προβάλλει συνολικά αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες και βοηθάει στη συνειδητοποίηση των προβλημάτων γύρω από την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών (βλ. IP/07/140, IP/06/126, IP/05/148, IP/04/171).


Για περισσότερες πληροφορίες:

http://ec.europa.eu/saferinternet
Διαπιστώσεις του Ευρωβαρομέτρου σχετικά με τη χρήση των επιγραμμικών τεχνολογιών από τα παιδιά:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/eurobarometer/


Side Bar