Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/07/1036

Брюксел, 9 юли 2007 г.

По-добра защита от слънчевите лъчи след акцията на Европейската Комисия

Потребителите ще имат полза от новото и по-ясно етикетиране на опаковките на слънцезащитните продукти, което се въвежда това лято. Новите етикети — включително новото лого или знакът UV-A върху опаковките и забраната за използване на подвеждащи определения като „блокиращ слънчевите лъчи“ или „пълна защита“ — са създадени в отговор на препоръката на Комисията по отношение на слънцезащитните продукти, приета през септември 2006 г. Паралелно с разясненията на новата система на етикетиране на слънцезащитните продукти, Комисията провежда информационна кампания в сътрудничество с държавите-членки с цел постигане на по-добро разбиране на причините, поради които слънцезащитните продукти са само една от многото мерки, необходими за защита от ултравиолетовия спектър на слънчевите лъчи. Подобрената система на етикетиране се въвежда в момента и ще се появи върху 20% от опаковките на слънцезащитните продукти това лято.

Комисарят по защитата на потребителите Меглена Кунева заяви: Потребителите се нуждаят от ясна и точна информация за слънцезащитните продукти, за да направят своя осведомен избор. Налага се да подсилим основното послание, че слънцезащитните продукти са само една от многото мерки, които са необходими за ефективно предпазване от слънчевите лъчи.“ Комисарят по здравеопазването Маркос Киприану заяви: „Ако се прилагат правилно, слънцезащитните продукти са добра защита срещу рак на кожата, но само те не са достатъчни. Сред важните предпазни мерки е още да избягваме продължително излагане на слънце, да стоим на сянка във върховите часове на слънчева активност, както и да носим шапки и слънчеви очила.“

По-добро етикетиране

Кампанията на Комисията представя предстоящите подобрения в етикетирането на слънцезащитните продукти в съответствие със съобщението на Комисията от септември 2006 г. за ефикасността на тези продукти, както и за техните претенции. Според препоръката:

  • Твърденията за „блокиране на слънчевите лъчи“ или „100% защита“ не следва повече да бъдат употребявани. Въпреки честите заявления за „блокиране на слънчевите лъчи“ и „пълна защита“, няма слънцезащитен продукт, който да предпазва напълно кожата от ултравиолетовите лъчи.
  • Стандартизираните словесни описания („ниска“ — „средна“ — „висока“ и „много висока“ защита) следва да бъдат използвани редом с традиционните SPF (показатели за фактор на защита от слънцето), за да насочат избора на подходящия слънцезащитен продукт.
  • По-добро етикетиране на UV-A защитата: UV-B лъчите са причина за слънчевото изгаряне, докато UV-A лъчите предизвикват преждевременно остаряване на кожата и въздействат върху имунната система на човека. И двата вида лъчи увеличават съществено опасността от рак на кожата. Така нареченият „слънцезащитен фактор (SPF)“ се отнася само за равни степени на слънчево изгаряне (UV-B лъчи), а не за сходни ефекти от въздействие на UV-A лъчи. Слънцезащитните продукти, предпазващи само от UV-B лъчи могат да създадат измамно чувство на сигурност, тъй като те пропускат до кожата опасните UV-A лъчи. Предприятията вече въвеждат стандартизиран UV-A знак върху етикетите на своите продукти, който показва количествено изразената минимална UV-A защита, която се увеличава успоредно с нарастващия слънцезащитен фактор и е изчислена на базата на стандартизиран метод за тестване.

UVA

Факти за промишлеността, произвеждаща слънцезащитни продукти

Козметичната индустрия постепенно ще въведе стандартизирания начин на обозначаване на UVA защитата чрез ново лого, както е определено в скоро публикуваната препоръка на Европейската комисия. Процесът ще бъде напълно завършен едва през лятото на 2008 г., тъй като етикетите за 2007 г. са вече отпечатани. Това не означава, че други продукти не осигуряват равностойна UVA защита. Засега е препоръчително да се изчита всичко, написано върху етикета.

Какво трябва да знаят потребителите това лято?

Подобрената система на етикетиране ще стане „видима“ на пазара през лятото на 2007 г. Едновременно с това съветваме потребителите да използват слънцезащитни продукти само като една от многото мерки за предпазване от слънцето. Другите мерки са:

  • Избягвайте прекомерното излагане на слънце през върховите часове на слънчева активност, които са обикновено между 11 ч. и 15 ч.;
  • Ако не е възможно да се скриете от слънцето, то поне се покрийте добре; Шапката и слънчевите очила дават допълнителна защита; избягвайте прякото излагане на слънце на бебетата и малките деца;
  • Използвайте слънцезащитни продукти, предпазващи и от UVB, и от UVA лъчи;
  • Нанасяйте достатъчно количество от слънцезащитните продукти. Правилното нанасяне на продукта е също толкова важно, колкото и изборът на самия продукт. За постигане на степента на защита, указана чрез „слънцезащитния фактор“, е необходимо нанасяне на 2mg/cm². Това е около 36 грама (6 пълни чаени лъжички) слънцезащитен крем за тяло на възрастен човек.
  • Понастоящем потребителите ползват само половината от това количество. За да се запази защитата, същото количество трябва да бъде нанесено след плуване или избърсване с кърпа. По-долу са представени илюстрациите, които ще онагледяват тези и други основни факти и данни, свързани с излагането на слънце в придружаваща продуктите диплянка. Commission consumer website

- [ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ][Image][ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ][Image][ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ][Image][ Figures and graphics available in PDF and WORD PROCESSED ][Image]

Разяснителната кампания

Кампанията ще бъде проведена от Комисията заедно с национал


Side Bar